8 months baby food & sleep schedule

8 månaders mat och sov- schema

Saker vi alltid har hemma – Klämmisarna är SÅ smidiga att ha med speciellt när vi reser! Då värmer vi bara upp under kranen. Finns även en yoghurt i samma märke som är Ellies absoluta favorit men hon hade visst ätit upp alla inför bilden, haha. 
/ Things we always have at home. The Squeezers are so smooth to have especially when we travel! Then we just heat them up under the tap. 

Tycker verkligen det är SÅ roligt att Ellie börjat äta mat. Snart sitter vi där vid matbordet allihopa. Vi började rätt tidigt med att låta henne smaka från vår tallrik. Mosade till något och doppade fingret. Ellie har alltid varit intresserad av mat och har minst sagt god aptit, haha. Så att introducera mat har verkligen gått utan problem! I samband med att hon började äta mat bytte vi även från nan 1 till nan 2 (ersättning). Och tanken är väl att hon helt ska sluta med ersättning inom tid. Men just nu behövs det när hon ska sova! Hon har inte börjat äta själv ännu men låter henne utforska maten när vi har tiden.

/ I think its so much fun that Ellie eating food now. Soon we all are sitting there around our dinner table. We started pretty early to let her taste things from our plate. Smashed things or dipped the fingers. Ellie has always been interested in food and have a really good appetite. So to introduce food have never been a problem! At the same time that we started with food we also changed formula, the thought is to stop with formula but she need it when she going to sleep. She haven’t started eating self yet but we let her explore the food when we have time.

Ellies matschema (tiderna kan variera efter behov):
This is Ellies food schedule (the times can vary):

10.00 Frukost – Välling (200ml) eller en portion fruktgröt
10 a.m – Breakfast – Gruel or a portion of fruitporridge
11.30 Mellanmål – Fruktpuré/Frukt
11.30 a.m – Snack – Fruit or fruit puree
12.30 Första sovningen – Ersättning (120 ml)
12.30 p.m First sleep – First sleep – Formula (120 ml)
14.00 Lunch – Mat (varierande innehåll men olika lunch/middag)
2 pm Lunch – Food (Varying but different for lunch/dinner)
16.00 Mellanmål – Fruktpuré/Frukt/Yoghurt
4 p.m – Snack – Fruit or fruit puree
17.00 Andra sovningen – Ersättning (120 ml)
5 p.m – Second sleep – Formula (120 ml)
19.00 Middag – Mat (varierande innehåll men olika lunch/middag)
7 p.m – Dinner – Food (Varying but different for lunch/dinner)
21.00 Kvällsmål – Gröt
9 p.m – Supper – Porridge
22. 00 Nattning – Välling (200 ml)
10 p.m – Sleeptime – Gruel (200 ml)
Ibland natten – Ersättning (60 ml)
Night time – Formula (60 ml)

 

Måste erkänna att jag varit dålig på att laga egen mat när inte vår mat varit möjlig att göra “barnvänlig” och låtit henne äta mestadels burkmat och matklämmisar. Kändes perfekt nu i början för att skapa en matrutin. Men nu har vi den så nu vill jag laga mer mat till henne. Ellie ÄLSKAR dock burkmat men tänker att variation såklart är bra, speciellt när jag vill att hon ska vänja sig med olika konsistenser och storlekar på “bitar”.  Vore så roligt att höra vad ni gav era 8/9 månaders? Saker vi äter som känns “barnvänliga” hackar vi litet/mixar och ger henne och det har gått toppen men hade velat göra mer mat som är “bara till henne” som man kan frysa in i portioner. Tänkte göra lite korvstroganoff ikväll!

/ I have to admit that I’ve been so bad to cook her own food when our hasn’t been able to make “children friendly” and let her eat canned food. Felt perfect as a start to create a food routine but now when we have it I want to cook more food to her. Ellie do loves the canned food though but I think variation is good, especially when it comes to textures. Would be so fun to know what you give or gave your 8/9 months babys. Things that we eat that is “children friendly” we just mix and give to her and that works out fine but I want to do food that is more “just for her” and that I can freeze in portions. I’m up for some sausage stroganoff tonight! 

15 Responses to “8 months baby food & sleep schedule”

 • Anja says:

  Så du har slutat amma nu?

 • Sofie says:

  Hej 🙂

  Vår pojke som blev 8 månader igår äter samma mat som oss, delar det i bitar så får han själv sitta och plocka 🙂 Vi har gjort såhär sedan han var ca 6 månader då han inte alls var intresserad av puréer, sedan vi började med detta har allt med maten gått jättebra och alla barn är såklart olika och gillar olika 🙂 I början tyckte jag det var lite läskigt med bitarna ifall att han skulle sätta i halsen, men tack vare att han började få bitar så tidigt så har han istället blivit väldigt duktig på att hantera maten i munnen samt fått bra handmotorik. Till frukost brukar han få ett ägg som stekts i lite olja, en macka med smör och ost eller skinka samt lite bär eller frukt, lunch blir samma som oss vilket kan bli allt ifrån lasagne till tonfiskröra och samma med middag, mellan måltiderna brukar det bli lite frukt samt någon amningstund.

  • Malin says:

   Saltar ni inte er mat och hur tänker du med stekt mat? Har läst att en inte ska ge det innan tio månaders ålder. Tycker det är så himla svårt att anpassa vår mat så att vår kille ska kunna äta den när de inte får äta något som är stekt.

   • Anna says:

    Du får steka maten 🙂 den ska bara inte vara hårt stekt!

   • Sofie says:

    Vi brukar salta maten i efterhand och använder för det mesta olja eller osaltat smör när vi tillagar maten 🙂 . Ibland händer det att han får i sig salt om vi tex äter på restaurang eller är bortbjudna. På livsemdelsverkets hemsida står det ”För mycket salt kan höja blodtrycket. Forskningen visar att det finns ett samband mellan högt blodtryck som barn och högt blodtryck som vuxen. Därför är det bra att hålla nere mängden salt i familjens mat, eller att ta undan lite av familjens mat till barnet innan den saltas. Undvik salta snacks och ge inte salta charkprodukter, till exempel korv och kassler, så ofta.”, det är alltså inget totalförbud mot salt så att han får i sig det någon gång ibland tror jag inte är någon fara . Som Anna skriver så får barn äta stekt mat, givetvis serveras han inget som är bränt, men vi tillagar även mat genom att koka samt i ugnen! 🙂

    • Malin says:

     Tack för svaret! Det känns bra att höra lite hur andra gör och att det egentligen inte är så strikt som vår BVC vill få det till 🙂

 • Martina says:

  Visst är det underbart när barnen gillar mat 😊 Ett tips är att kolla på Sempers hemsida. Vår dotter har alltid gillat maten jag lagat efter deras recept (dock modifierat lite och haft i mer tomat än det står) Även Ica har bra recept om man vill laga egen barnmat. Juni älskar deras torsk med potatis/morot med dill och citron. Till mellis har vi gett mkt smörgås med tex leverpastej som hon får pilla i sig själv, eller turkisk yoghurt med banan/bär. Nu är hon 11 månader och äter mer av vår mat. Favoriten är helt klart korvstroganof och köttfärssås.
  Och Ellie är fantastiskt söt! 😊

 • ule says:

  I’d steer clear of prepackaged food unless traveling, the packaging is such a waste for the enviroment, not to mention that most of it contains BPA that seeps into baby food.

 • Martina says:

  Visst är det underbart när barnen gillar mat!! 😊 ett tips är att kika på Sempers hemsida. Min dotter har alltid gillar maten som jag lagat efter deras recept (jag har modifierat dom litegrann och lagt till lite mer tomat bara). Även Ica har endel recept på barnmat. Juni älskar deras recept på torsk med potatis/morot, dill och citron. Jag bruka spara matburkarna och frysa in maten i dom. Väldigt praktiskt 😊 till mellis började vi vid 8 månader ge smörgås med tex leverpastej till mellis. Det kan dom så småningom pilla med själva, väldigt roligt!! Även turkisk yoghurt med banan eller bär är väldigt populärt här hemma.
  Nu är vår dotter 11 månader och äter mer och mer av vår mat. Favoriten är helt klart korvstroganof och köttfärssås.
  Ellie är underbart söt! 😊

 • Maja says:

  På mitt BVC gav dem tipset att frysa in olika mat i iskuber och sen kläcka ut i påsar och ha i frysen för då har man alltid klart:) Alltså tex potatis i en, grönsaker i en och sen fisk i en. Sen berättade dem att såna klämmisar innehåller väldigt mycket socker, tror det var 6 sockerbitar så dem rekommenderade att ge dem riktig frukt istället😊

 • em says:

  banan, avocado och alla sana grejer alskas har hemma! forsoker undvika klammisar och liknande da dom inte kan atervinnas tyvarr.. sa en onodig miljobelastning! glasburk-mat ar att foredra 🙂

 • Linnéa says:

  Så jäkla söt hon är! 😍
  Vi gav våran dotter våran mat från start vid 6 månader. Större bitar och stavar så att hon kunde hålla och smaka själv, i sin egna takt. Salt och stekyta är ingen fara så länge man inte steker hårt eller saltar extra. Bebisar har en fantastiskt tuggförmåga trots noll tänder! Att introducera mat på detta viset främjar den finmotoriskt utvecklingen och även kunskapen att hantera bitar i munnen. Finns massa att läsa om man googlar blw!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *