Baby Week 1

1 week old

(Det tog mig förövrigt typ 30 minuter att förstå hur man knäpper denna body. Varför så många knappar? Haha)
(it took me like 30 minutes to understand how to put this body on.. Why so many buttons? lol)

 

Nu är lillan en vecka gammal och vi har förmodligen haft den bästa veckan i våra liv. Herregud så mycket kärlek! Det är ju helt otroligt. Världens bästa och finaste lilla plutt har vi skapat. Nu är det dock dags för oss att hitta nya rutiner och jag har ju massor som jag vill dela med mig av till er. Jag tänkte köra vecko-uppdateringar och eftersom hon är en vecka idag så får det bli först ut – och som alltid får ni mer än gärna fråga saker i kommentarsfältet så styr jag inlägg därefter. Puss!

/ Now she’s one week old and I think we had the best week in our life. So much love! It’s amazing. Now it’s time for new routines though and I have so much to share with you. I was thinking about doing weekly updates, like during my pregnancy and she’s one week old now so that’s first out – and as always, feel free to ask thinks in the comment field and I’ll create posts for them. 

Bebis utveckling: Alla tester vi gjort har sett bra ut. Just nu är hon en sömnig, matglad och nöjd liten tjej. Efter 6 dagar hade hon redan nått sin födelsevikt och lite till. Hon är inte lika hungrig av sig som i början av veckan då hon ville äta konstant. Fick ta med henne in på toaletten till och med, haha.  Första nätterna ville hon också bara äta hela tiden, men nu har vi fått två nätter i rad där vi fått sova massor. Hoppas det håller i sig! Vi har dock inte fått henne att sova själv på natten än, hon vill ligga nära eller på bröstet. Men vi fortsätter testa. Idag ramlade även äntligen naveln av (gud vad den luktat).

Baby’s progress: All the tests we’ve done have looked good. Right now she is a sleepy, hungry and happy little girl. After 6 days she had already reached birth weight. She is not as hungry as at the beginning of the week when she wanted to eat constantly. Had to bring her to the bathroom even, haha. The first nights she wanted to eat all night, but now we have had two nights in a row where we have been sleeping a lot. Hope it lasts! However, we have not succeeded to get her to sleep self at night, she wants to lie close or on my chest. But we will continue to try.

Min status: Jag mår så himla bra, kan knappt förstå att jag fött barn för en vecka sedan. Hade inte räknat med att må såhär bra! Jag var tvungen att fråga hon som var här från BVC igår på hembesök om när man kan börja känna av Baby Blues. Hon sa att det borde jag redan ha gjort. Massor med vätska har släppt från min kropp och jag känner mig så lätt och smidig igen. Även om kroppen såklart är långt från helt “återhämtad” så är jag tacksam att all smärta jag upplevt under graviditeten är som bortblåst. Jag är fylld med tacksamhet!

My status: I feel so good, I can hardly understand that I gave birth a week ago. Never thought I would be in such a good mood! I had to ask the one from the birthcare justify yesterday when you can start feeling the baby blues. She said I should have already felt that. Lots of fluid has been released from my body and I feel so easy and light again. Although, of course, the body is far from completely “recovered”, I’m grateful that all the pain I experienced during pregnancy is like blown away. I’m filled with gratitude!

Bästa: Såklart att vår fina lilla dotter kom till världen. Hon är så extremt mysig och snäll (får se om jag får ta tillbaka det). Jag tycker också det är så fint att jag och Erik får lära känna varandra som föräldrar. Hittills känns det som att vi är ett riktigt bra team. Bästa pappa Erik.

Best: Of course that our lovely little daughter came to the world. She is so extremely cozy and kind (we’ll see if I need to take that back). I also think it’s so nice that me and Erik get to know each other as parents. So far, it feels like we are a really good team. Dear daddy Erik.

Jobbigaste: Nu förstår jag vad alla menar med “njut av egentid” sista tiden av graviditeten, haha. Just nu ammar hon bara och är därför helt beroende av mig och hon sover och äter lite för oregelbundet för att jag ska kunna lämna henne. Vill inte ta med henne ut på platser med människor riktigt än så jag får helt enkelt vara hemma. Borde tagit bort min shellac innan jag födde barn 😉 Imorgon ska vi dock ta vår första tur med vagnen i solen. Skönt!

Hardest: Now I understand what everyone means with “enjoy self-time” the last time of pregnancy, lol. Right now she is just breastfeeding and is therefore completely dependent on me and she is sleeping and eating a little too irregularly for me to leave her. Do not want to bring her to places with people just yet so I simply have to be home. Should have removed my shellac before i gave birth to children;) Tomorrow, however, we will take our first trip with the trolley in the sun. Phew!

Funderingar: Under de kontroller vi gjort hittills har de påpekat att hon har kort tungband. Vi har sagt att vi vill avvakta lite med beslut då hon äter bra. Nu har jag dock läst på lite och vi kommer lyssna på läkarens rekommendationer vid nästa besök. Tror jag.. Åh.

Reflections: During the medical checks we have done so far, they have pointed out that she has short tongue band. We have said that we want to wait a bit with decisions when she eats well. Now I have read a bit about it and we will listen to the doctor’s recommendations on the next visit. I think .. Oh.

48 Responses to “Baby Week 1”

 • Matilda says:

  Åh så fin hon är! Helt underbar! Får vi veta hennes namn snart? 🙈 Skönt att höra att allt gått bra & att ni alla tre mår bra! Jag & min sambo ska på RUL om en vecka, längtar! Kramis till er!

  • victoriatornegren says:

   svar: Världens finaste! Ni får veta så fort vi själv bestämt oss :* Åh, vad spännande. Lycka till med allt! Kramar

 • Herregud va snabbt en vecka har gått! Härligt att det går så bra för er 😀 Hon ser riktigt mysig ut 🙂

 • Linda says:

  Jag hade kort tungband som barn, det åtgärdades när jag car 17 så det är nog ingen brådska!

  • victoriatornegren says:

   svar: Helt sant! Men frågan är om man hellre hade gjort det som bebis än 17 😉

   • Josse says:

    Samma här. De klippte mitt när ja gick mellanstadiet. Men de beslutet fick jag ta helt själv själv. Jag gjorde de mest för att jag tyckte de va jobbigt inte kunna räcka ut tungan när jag gjorde mina “tonårs statements” 😂

 • Fredrique says:

  Åå så fin!! Skönt att allt gått bra! Jag fick mitt första barn den 26 februari i år, och han hade också kort tungband. Vi valde att klippa upp litegrann, då han i framtiden då ska få lättare med talet, kyssas och så vidare som läkaren sa. Det tog två sekunder och verkade inte göra ont, så jag tucker inte ni ska oroa er 🙂 lycka till!

  • victoriatornegren says:

   svar: Jamen precis! Fanns ju massor med fördelar. Får höra vad läkaren säger, det är “bara” kort men inte kortast, kortast liksom. Vad skönt att höra! Tack för att du delar. Kram!

 • Maral says:

  Vad är baby blues? Vill du berätta lite? 🙂

  Det går ännu riktigt snabbare nu, ta på Vara tiden 🙂

 • Marie says:

  Min son föddes med kort tungband, hade inte heller några problem att amma dock hade han svårt att suga på nappflaska eller napp men de såg inte vi som en nackdel.
  Han pratar otroligt bra och började prata och prata tydligt redan som lite, idag är han 3år och folk blir förvånade att han pratar så bra!
  Så att talet skulle bli sämre pga av kort tungband, vet jag inte.. vi låter han bestämma själv sen om han vill ta klippa.

  • victoriatornegren says:

   svar: Ja, än så länge har vi ju inte testat flaskan. Det är dock gärna något jag vill ska fungera 🙂 Men så härligt att höra. Låter klokt!!

 • Ida says:

  Såå glad på deres vegne <3 nydelige lille! Min fetter har kort tungebånd og legene lot ikke merke til det da han ble født fordi det gikk så fint å amme, men i senere tid har han slitet en del med å prate. Det kommer seg hele tiden, men han snakker vesentlig mindre enn andre på hans alder og sliter med å uttale ord .. lykke til!

  • victoriatornegren says:

   svar: <3 Ja, jag tänker också att jag inte vill att det ska påverka talet. Tack för att du delar! Kram

 • Emelie says:

  Hon är så fin 🙂 Så härligt att allt verkar ha gått bra! Hur upplever du amningen (förutom att den tar upp mycket tid)?

  • victoriatornegren says:

   svar: Amningen går jättebra just nu, pjuh. Tänker att jag kör ett inlägg om det :*

   • oEmelie says:

    Låter klokt att ha ett separat inlägg, brukar ju finnas mycket att berätta om just den grejen. Själv har jag avslutat min amning nu efter ett år, min Elliot föddes 5 mars förra året. Var mitt andra (och sista) barn och jag var så tacksam att amningen funkade längre den här gången. Med storebror fick vi ge upp efter några månader.Är ju så smidigt när amningen flyter på! Men nu har jag börjar jobba igen och det var dags att sluta. Känns konstigt att man aldrig mer kommer att amma!

    • victoriatornegren says:

     svar: Kände också det! Håller med, det är så smidigt. Men ja, det kommer kännas så konstigt när man ska sluta!!

 • Emma says:

  Fin hon är 😍 vad ska hon heta?! Såååå nyfiken! Skönt att du mår så bra efteråt!

 • Stine says:

  Med vår lille fikk vi samme beskjed ang tungebåndet. Hun gråt litt på en kontroll, og da påpekte de det, og satt og diskuterte om vi burde gjøre det foran oss. Vi tenkte som dere, at ettersom hun spiste bra og ammingen gikk fint ville vi vente.

  Nå er hun ett år, og alt er helt fint! Hun kan lage spiss tunge og hører at hun lager både S’lyd og R’lyd når hun «prater»😍 så mitt råd er å følge magefølelsen deres. Det er traumatisk for en liten å gå gjennom det å bli klipt under tungen, selv om det går fort, om ikke det er helt nødvendig.

 • Linnéa says:

  Mitt tips är att återgärda tungbandet så fort som möjligt! De KAN få väldiga problem av kort tungband! Rekommenderar verkligen att gå med i gruppen på Facebook, de är så himla hjälpsamma där – “Svensk stödgrupp för kort läpp- och tungband”. Läkaren Amelie Björlin på Danderyds ÖNH är den duktigaste läkaren i landet när det gäller tungband. Jag hade försökt få en remiss dit! Stort lycka till ❤️

  • Linnéa says:

   När jag säger stora problem så gäller det inte bara viltuppgången utan även sömnen, matintro senare och även problem med talet… för att bara nämna en del ❤️

 • Felicia says:

  Min sons tungband var kort, något vi inte förstod förrän han var runt 5-6 månader. Då var amningen redan förstörd men han hade även svårt att äta med flaska. Vi valde att klippa tungbandet då. Det var jobbigt för oss föräldrar men tror de sa att mellan 9 mån- 3 år gör man ingenting åt det och efter det så sövs man. Jag kommer propsa på att nästa barn undersöks direkt och klipps så fort som möjligt om så är fallet.

 • Tina says:

  Så pluttig, stort grattis till er bebis! Varit så kul att följa dig då jag själv var gravid å även efter såklart (födde för 8 v sen) Jag är jättenyfiken på hur stor hon var vid födseln, stämde uppskattningen ni fick kort innan? Det gjorde det inte för mig haha, fick höra att vår pojke skulle vara lite mindre än genomsnittet och ut kom han 1 v innan BF lite större än genomsnittet 😃

  • victoriatornegren says:

   svar: Tack snälla! Åh, grattis till dig med. Haha men gud! För oss stämde det väldigt bra faktiskt. Enligt uppskattningen skulle hon väga 3280 +/- 10% och hon vägde 3176.

 • Denice says:

  Vår bebis föddes i juli och hade kort tungband, amningen funkande men man trodde det skulle gå ännu lättare om de ”klipptes”. Så när han va 5dagar åtgärdade dom det. Fick inte känslan det vart någon större skillnad med amningen, kanske lite enklare. Ska de eventuellt göras känns de lika bra att göra de när dom är små eller så kände vi iallafall. Det gick väldigt lätt å smidigt att göra, tror inte det gjorde ont för honom han vart mest ledsen för att dom var tvungen å hålla fast honom. Ammade direkt efteråt och sen märktes det inte på honom att de var gjort.

  • victoriatornegren says:

   svar: Förstår exakt hur du tänker och jag håller med 🙂 Så himla bra ju! Då är det inte så big deal för henne som jag trodde från början. Kram!

 • Sara says:

  Åh så fin hon är <3 härligt att höra att ni mår bra båda två.
  Jag jobbar som barnsjuksköterska och har sett vilken skillnad det kan bli för ett barn när man klipper tungbandet. Dom ammar bättre (nu verkar hon ju ifs inte ha några problem med det :), tar nappen bättre, går bättre upp i vikt, lättare med talet osv 🙂 och en fördel är verkligen att klippa när dom är så små som möjligt. Tungbandet är mkt mjukare nu så gör inte alls lika ont. På mitt jobb brukar vi ge lite glukoslösning precis innan klippet så barnet blir smärtlindrad. Har alltid uppfattat och barnet tycker det jobbigaste är när man håller upp munnen. Direkt efter klippet så lägger man barnet vi bröstet.
  kram /Sara

  • victoriatornegren says:

   svar: <3 Åh, tack för att du delar denna info. Gör mig lugnare och mer säker på att det borde åtgärdas 🙂 Kram!

 • Ina says:

  Min son fick klippa tungbandet på BB, jag trodde styret skulle vara jättejobbigt men han reagerade knappt. Sä ingen big deal om du skulle vara orolig för det 🙂

 • Stina says:

  Vad fin hon är. Jobbar som logoped och kan hälsa att hon kan få svårt med en del språkljud, ex r, om hon har kort tungband. Kan vara bra att känna till.
  Men det har de säkert informerat om
  Och man kan ju åtgärda det senare också:)

  • victoriatornegren says:

   svar: Har faktiskt inte fått någon vidare bra info alls. Hon har ju inte det kortaste möjligaste så kanske därför dom inte rekommenderar det ena eller det andra 🙂 Får fråga läkaren lite extra vid nästa besök. Tack för info! Kram

 • Caroline says:

  Vår tjej hade kort tungband vilket inte upptäcktes förrän vid 5 månader. De första 3 månadens är ju amningen hormonstyrd, efter tre månader kräver det att bebis har rätt teknik för att beställa mer, så du kan uppleva att mjölke sinar dä eftersom bebisar med kort tungband ofta ammar fel. Vår tjej kunde inte heller äta mat alls. Kräkte och kväljde av allting. Kaskadspydde ut över bordet. Satte allt i halsen, till och med vatten. Efter klipp vid 15 månader i Holland, eftersom de inte vill klippa äldre barn i Sverige, så kan hon äta allt. Men allt kräk och kvälj och sätta i halsen har gjort henne rädd, nästan fobiskt, för mat. Så jag önskar att vi klippt långt innan. jag har själv kort tungband som vuxen och önskar så att någon åtgärdat det på mig som barn.

  • victoriatornegren says:

   svar: Oj, det hade jag ingen aning om. Tack snälla för att du delade med dig av detta! Uppskattas verkligen 🙂 Kram

 • Anna says:

  Snart får ni in rutiner och kan börja ta er ut mer, så bara var hemma och njut under tiden. Då hinner även den värsta förkylnings och RS-säsongen klinga av, sådant vill man inte ha när de är så små och sköra trust me.
  Promenader däremot är ju så nice nu när det förhoppningsvis börjar bli vår snart! 🙂
  Skönt att du/ni mår bra, det är ju inte alla som råkar ut för baby blues, så det kan ju faktiskt få kännas hur bra som helst. Jag fick tyvärr själv en släng av just baby blues, och det var ingen walk in the park, men det gick ju över det också 🙂

  • victoriatornegren says:

   svar: Jamen precis! Nej gud, inte värt det. Läst sådana skräckhistorier om RS och små bebisar. Ja, promenader är perfekt. Så skönt att komma sig ut lite 😀 Åh, förstår. Kram!

 • Malin says:

  Så himla fin hon är! Min son hade kort tungband men det har töjt sig. I början sa de att de kanske behövde klippa (om han inte gick upp i vikt) men nu är han drygt 2 år och har inga problem med det. Kan räcka ut tungan som man ska.

  • victoriatornegren says:

   svar: Nämen precis! Ska väga henne vid nästa besök på bvc så får vi se helt enkelt 🙂 Skönt!! Kram

 • C says:

  Jag föddes med kort tungband och har inte hört att jag ska ha haft svårt med att äta (såklart individuellt). Det enda jag hade svårt för var just bokstaven R. Idag rullar mina R på rejält (hehe) och jag har fortfarande kort tungband 🙂 tror bokstaven släppte med sig i takt som jag lärde mig prata helt. Summan av kardemumman, jag har aldrig haft några som helst problem med att jag har ett kort tungband 🙂

  All lycka och stort grattis till er och lilla bebis!

 • Malin says:

  Vår dotter hade också kort tungband, men tog också lite dåligt tag om bröstet vid amning. Det klipptes när hon vara några dagar gammal, trodde det skulle vara värsta operationen och grejer typ haha hade ju ingen aning om hur det gick till så jag var lite tveksam att utsätta henne för det men det gick såååå snabbt och smidigt tog några sekunder sen var allt klart, kanske kan vara skönt att veta om ni skulle oroa er över detta. Min sambo hade också kort tungband men det upptäcktes senare när han var mycket äldre och han hade önskat att det hade gjorts något tidigare så därav bl.a vårt beslut.

 • Borjana says:

  I never comment, but enjoyed in your post and something caught my eye. I had a baby boy a year ago and he also had a problem with his tongue. It was discovered on his forth day and the doctors were surprised that he breastfed so good cause it almost always causes problems with breastfeeding. We did the process immediately in the hospital wich lasted literally 5seconds and everything was even better from than on. I can honestly just recommend it to you to do it when she is still so young, but of course it is your decision. Good luck, I’m looking forward following your journey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *