My Birth Story

Min Förlossningsberättelse

Dags för mig att dela med mig av min förlossningsberättelse tycker jag. Jag sms:ade med min syster (klart jag gjorde, haha) under hela första fasen och sedan har vi fått en logg från och med att vi blev inskrivna på förlossningsavdelningen så utgår från den. Den 10:e mars föddes alltså vår lilla dotter på Södersjukhuset och vi är så himla nöjda mer vår upplevelse, stort tack till den duktiga och underbara personalen på SÖS.

/ Time for me to share my birth story. I texted with my sister (of course I did, haha) throughout the first phase and then we got a log from the hospital. March 10th our little daughter got birth at the southern hospital in Stockholm and we are so pleased with our experience, a big praise for the wonderful staff.

00:16: Ligger jag gråtandes i min killes famn för att jag är så emotionellt och fysiskt slut på av min graviditet. Han kramar om mig tills allt känns bättre och hjälper mig att hitta en bra position för nattens sömn, vi vet att den är extra viktig nu.

06:48: Vaknar jag av mig själv, jag som aldrig vaknar innan klockan. Jag skickar iväg ett sms till min syster som jag vet kliver upp klockan sex för att mata sin bebis. “Så ovärt att vakna nu, hade lika gärna kunnat haft en bebis”..“Plus magknip deluxe, oklart om det är kebaben eller förvärkar”. Får svar “Trodde du skulle skriva att vattnet gått”. Jag svarar “Det sms:et kommer aldrig komma”.

06:54: Sms: “Alltså kändes dina sammandragningar som att du va typ dålig i magen och behövde bajsa?”. Alex “Ja, exakt så”. “Jag har sjukaste magknipen som kommer och går men känns typ som att jag är dålig i magen och behöver bajsa sönder toaletten, haha” . Här vaknar Erik och frågar om allt går bra. Jag säger att jag har magknip och inte vet om det är förvärkar eller om jag ätit något dåligt. Jag får magknipskänsla igen och blir så irriterad. Beklagar mig till Erik och säger att det är ju helt j*vla sjukt att man inte ens ska förstå om det är magknip eller förvärkar när det är dags.

07:11: Sms: “En värk var 10:e minut nu”. Jag ber Erik ladda ner en värktimer (en app som klockar värkarna) och han går och värmer vetesäcken.

08:24: Sms: “Helt omöjligt att hitta en bra position mellan värkarna”. “Sitta gör ont för att min mage tar emot benen och ligga i sängen gör ont för att min mage åker ner genom madrassen så känns som att äggstockarna på ena sidan ska slitas av”. Värkarna blev mer intensiva och vi har konstaterat att det inte är magknip. Jag försöker hitta en bra position när jag ska ta en värk och inser att det inte finns någon. Jag duschar, äter blåbärssoppa och packar sista i BB väskan mellan värkarna. Sätter mig även och fixar poddbilden för avsnittet som ska upp dagen efter. Det tog mig två värkar, haha. Erik värmer vetesäcken mellan varje värk. Vi har klockat tre värkar på tio minuter i drygt en timme.

09:03 Ringer in till förlossningen och hon rekommenderar två alvedon och duscha varmt och länge.

09:36: Sms: “Alltså helvete vad ont jag har, jag måste ha världens lägsta smärttröskel”. Jag hoppar in i duschen och måste sätta händerna på handfatet vid varje värk och säger till mig själv upprepade gånger “jag klarar inte det här”. Barnmorskan rekommenderade att sitta på någonting i duschen och jag hittade en hink som jag vände upp och ner (som dessvärre inte klarade mina gravidkilon, haha).

10:15: Jag kliver ur duschen och lägger mig på sängen och ber Erik slå numret till förlossningen. Dom svarar och jag tar över luren “Hej, jag ringde in för någon timme sedan och nu klarar jag fasen inte mer”. Hon tar mitt nummer och ber om att få ringa upp när hon kollat tillgänglighet på personal och rum.

10:26: Jag går på toaletten och det kommer blod. Just då ringer de upp från BB Stockholm och meddelar att det är fullt men att vi fått ett rum på SÖS och de vet att vi är påväg.

10:46: Sms “Utanför förlossningen på SÖS”. Vi skrattade lite i bilen åt att vi provkört till BB Stockholm flera gånger men ändå hamnar på ett helt annat sjukhus men jag är så taggad på att det äntligen är på gång. Jag tar en värk i bilen och så skyndar vi oss till förlossningen. Fel dörr, så får ta en värk innan vi blir hänvisade till rätt ingång. Hinner just till receptionen innan jag får en värk som upplevs mycket mer smärtsam än de andra. Men jag är fortfarande mig själv mellan varje värk och har tid att hämta mig.

10:59: Logg: Inlägges på förl.avd. Väl inne på rummet börjar värkarna göra riktigt ont och jag frågar sköterskan när man borde be om Epidural. Hon kontaktar en narkosläkare på en gång och frågar om jag vill prova lustgasen. Oh yes, det ville jag. Nu börjar förfesten kände jag! Dom gör en kontroll och konstaterar att jag är öppen 5 cm. Galet!

Från här och fram någon timme tar jag lustgas och börjar få riktigt intensiva värkar och till och med några krystningsvärkar som jag arbetar emot. Hela denna timme är rätt blurrig för mig och värkarna gör så ont. Jag kommer ihåg att jag tror vi är ensamma i rummet och säger “den här lustgasen funkar för fan inte, sån mesig personal (kan ha uttryckt mig lite grövre) som menar att det här är max”. Inser att vi är inte ensamma i rummet.

12:00: Logg: Epidural kateter inlagd. Jag får äntligen ryggbedövning. Denna börjar verka rätt fort för mig och mina värkar avtar helt och hållet tillslut. Om lustgasen var förfest så är helt klart EDA själva festen. Här lever jag och Erik loppan någon timme och delar lite lustgas, filmar och fotar och och jag ligger med mobilen och lägger upp stories på Instagram, haha. Dagens ungdomar!

12:36: Logg: God effekt av EDA. Öppen 10 cm. Efter ett tag kikar skötaren hur öppen jag är och jag har nu öppnat mig 10 cm. Shit vad fort det går. Alla är lika förvånade. Bra fest.

13:05: Logg: Skalp CTG.reg inledd pga svårt att få god yttre registrering. Det börjar bli lite svårt att känna barnets puls så de väljer att sätta en elektrod på bebis huvud och konstaterar att allt ser bra ut. Jag är inte så skarp pga av lustgasen så jag bara yrar och säger “SUGKLOCKA?” när de visar vad det är som dem ska sätta på bebis huvud. De bara “Ehm va.. nej?”. Så rädd för den tydligen, haha. I och med det går mitt fostervatten och dom ser att lillan bajsat i fostervattnet. Det gör mig lite stressad. Erik går och äter lite godis för att han börjar bli “lite yrslig”.

13:20: Logg: Känner smärta i värkarna igen men inga krystvärkar. Väljer att avstå påfyllnad av EDA, vill känna krystvärkarna. Jag började bli lite stressad av att veta att bebis i princip är redo att komma ut, men jag känner inga krystvärkar pga ryggbedövningen. Så jag väljer att avstå från påfyllnad av bedövningen. Här står jag på alla fyra och läkarna ber mig att försöka krysta och jag säger bara att det kommer komma bajs och ingen bebis. De får försöka övertala mig att trycka ändå, haha. Försöker såklart ändå men det kändes så fel mentalt och jag bara tänkte medan jag tryckte “I told you so” och hörde pyset av doftspray.

13:56: Logg: CTG med nedsatt variabilitet. Här ser man att bebis hjärtljud börjar förändras och de tillkallar läkare. Jag ställer mig upp och rör mig lite så trycket förhoppningsvis ska börja kännas lite och jag börjar äntligen känna krystningsvärkar.

14:13: Logg: Krystningen påbörjas. Läkaren konstaterar att bebis mår bra och att krystningsfasen kan påbörjas. Jag ligger på rygg eftersom att läkaren undersökt bebis och jag ber då att få vända på mig till sidan och här hamnar bebis också helt rätt för att komma ut. Så jag börjar krysta och skrika alla fula ord jag kunde, vilket är väldigt många ska ni veta. Alla blev nog lite chockade, förutom Erik. Kändes dock som det enda jag gjorde aktivt var att istället för att skrika av smärta så skulle jag hålla inne skriket och använda kraften nedåt.

14:26: Logg: En flicka föds. Skriker direkt (inte som mamma dock som tur var, hehe). Lägges hud mot hud med mor. 3-4 krystningar senare är hon alltså ute. Jisses vilken grej och allt gick verkligen så himla bra. Jag hade inte kunnat önska mig en bättre förlossning och första möte med vår älskade, älskade dotter.

15:20: Sms “Satan vad smidigt det gick”.

/ So sorry guys but I’ll make a translation on this when I have more time. In the meantime, use google translate here.

68 Responses to “My Birth Story”

 • Cf says:

  Please tell us here name. I am so curious. Congrats btw with this beauty of a girl!

 • Linnéa says:

  STORT grattis till er tjej, fan, är så glad för er skull! måste säga att den här förlossningsberättelsen va bland den roligaste jag läst! Älskar din humor, haha

 • Nadja says:

  Grattis till dig och Erik! Så glad för er skull. Vad skönt att förlossningen gick så smidigt och att dottern mår bra!

  Lite nyfiken, jobbar själv inom vården, du nämner hela tiden ”läkare” som att de var konstant närvarande under din förlossning och som att det var dem som skötte den. Skrev du fel eller var det verkligen läkare och inte en barnmorska? De brukar oftast bara kliva in när något går fel/är avvikande (som du nämnde med CTG:t), och inte hantera den ”normala” förlossningen så att säga.

  Frågar bara av nyfikenhet, vill inte verka oskön på något sätt! Grattis igen!

  • victoriatornegren says:

   svar: Tack snälla! Haha nämen precis, hade inte läkare närvarande hela tiden. Ändrat nu, tack! 🙂

   • Amanda says:

    Härlig berättelse och grattis!
    Vill också bara tillägga (även om det är en liten grej) att du skriver ”skötare” till barnmorska.. Det är två helt olika yrken. 🙂

 • Mjölk says:

  Ååh blev helt tårögd när jag läste det här! ❤️ Starkt jobbat!

 • Åh woow! Blir helt bölig. Så fint och vad härligt att det gick så smidigt. Grattis, grattis till er fina tjej!

  Ps. Vi födde barn i samma rum! Födde också i 102:an på SÖS!!!!!

 • Nina says:

  Haha roligaste förlossningsberättelsen jag läst! “Doftspray” 😂

 • N says:

  Stort Grattis!! Och vilken fantastisk första förlossning!! Min varade i 26 h 😅 Krystade i 3,5 h dessutom, fy sjutton 🙈🙈 Hur lång och tung var underverket? 😍

  • victoriatornegren says:

   svar: Tack snälla! Åh pjuh på den du.. Är SÅ glad och tacksam att allt gick så himla smidigt 🙂 Hon är 49 cm lång och vägde 3176 gram.

 • Linnea says:

  STORT grattis!!❤️❤️ Så nyfiken på namn nu!!

 • Nora Bååth says:

  Äntligen!! Som vi har längtar och väntat. Ni kommer bli två så bra föräldrar <3

 • Kajsa says:

  Stort grattis igen! Och jag skrattar högt åt din humor och hur du beskriver faserna med förfest och fest haha!! Hoppas att ni har det bra! Ser fram emot massor av bebis-inlägg i framtiden <3

 • Johanna says:

  Hahahah alltså my God! Jag skrattar, så jävla härligt!! Allas historier är så unika och det här var något av det skönaste jag läst! Ett stort grattis igen! Så härligt att allt har gått bra! <3 🙂

 • Ninni says:

  ”Om lustgasen var förfest så är helt klart EDA själva festen.” Jag dööör 😀 Word på den alltså!
  Tack för kul och samtidigt fin läsning och stort grattis till er fina dotter <3

 • Emeli says:

  Underbart ❤️. Låter som en perfekt förlossning! Jag gick själv över 13 dagar med första och jag vet vilken jävla påfrestning det är och det känns verkligen som att bebis kommer aldrig komma 🙈. Men man glömmer så fort de är ute.
  Stort grattis och Lycka till ✨

  • victoriatornegren says:

   svar: Ja, sådan fantastisk upplevelse. Fy med att gå över alltså! I will never forget though :’D Tack snälla!

 • Cassandra says:

  Grattis!!!! Såå kul att läsa om din förlossning o så kul att du är så öppen med det! Skrattade högt åt din ”i Told you so” kommentar! Hahaha
  Har själv en son sö vet precis vad du menar!
  Lycka till med allt och grattis igen!!!! 😊😍

 • Anna says:

  GRATTIS till er fina familj!! Och tack för denna underbara förlossningsberättelse, har både skrattat och blivit rörd till tårar. Så skönt att få läsa en så ärlig text om hur du upplevde det. Jag har sån extrem ångest och rädsla över att föda men ska ärligt säga att din berättelse gav mig lite styrka och mod 😀

  Massa kramar!

  • victoriatornegren says:

   svar: Tack snälla! Men åh vad glad jag blir att jag kunde påverka dig på det sättet 😀 Kram!

 • Michaela says:

  Stort grattis! Vilken härlig förlossningsberättelse att läsa om. Vi fick träffa vår Jamie för 10 dagar sedan. Han kom bf +12 och hade också en bra upplevelse. Stort grattis igen och njut i bubblan!

 • Carina says:

  Läsa vad du skrev och om hela Sveriges system gör mig lycklig att jag bestämde mig födda min lilla flicka i Estland av alla ställen.. Min Sambo är est och hela systemet här är så mer redo för barn och förlossning…
  Hela gravitetet hade jag mer överkoll på saken än min barndoms vän som skulle födda samma vecka, vare lilla sak jag klagade över tog de seröst.
  De skrev in mig när jag var 4 cm öppen, har hört om att I sthlm skulle jag få söka runt…
  Underbart att det gick så bra för er!!!
  Har funderat mkt på hur det går för de som inte får plats?
  I Tallinn har alla plats redan ett halvår innan.. Sjukt att tänka så, men så är det där 😀

  Gratulerar till lilla tjejen!
  Och kämpa på alla blivande mammor!
  🌷

  • apo says:

   Du har hört fel, I stockholm rekommenderar dem att man stannar hemma så länge det går bara för att inte komma in och stanna 48 timmar på sjukhuset
   Det är inte hur öppet du är men mest hur tajta dina värkar är
   Alla få plats, dem skickar dig till ett annat sjukhus om det du har valt är tagit.
   det funkar hur bra som helst, läs inte för mycket på forums bara!;-)

 • J says:

  Åh! Blev så j*vla taggad på att föda barn av att läsa detta, haha. Ska bara hitta en pojkvän/bli gravid först.

 • Valeria says:

  Sa roligt att lasa och sattet du skriver pa ar ju bara LOL! Skrattade rakt ut i vissa delar haha. Grattis till er, sa himla stort och fint!!

 • Sandy says:

  Så härligt att läsa!! 🙂 Stort grattis till er!!
  Ligger sömnlös at the moment och har två veckor kvar till BF, får se när lilla bebis vill komma ut.. Lider också av karpaltunnelsyndrom som jag vet att du skrivit att du också haft samt att jag är extremt vätskefylld. Ville fråga dig om det är något som försvann direkt efter förlossningen eller om du fortfarande känner av det? Sååå less på det 🙁
  Kram

 • Mickis says:

  Åh så fint <3 megagrattis till er!!! Njut massor <3

 • Sandra says:

  Står på min crosstrainer i hemmet & tårarna rinner när jag läser din berättelse. Tur att ingen annan ser mig nu. Sådana känslor det väcker från mina egna förlossningar. Grymt jobbat & Stort GRATTIS ännu en gång!

 • Sofia says:

  Gud va härligt att du delar med dig! Älskar doftapraybiten Haha!!

 • Johanna says:

  Massa massa grattis <3 <3 <3

 • Nicole says:

  Wow grattis! Och vilken fin historia!
  Jag är lite nyfiken bara, du behöver inte svara om du inte vill men skulle så gärn vilja veta om eda gjorde ont och om du fick sy något (mina två största fobier i livet även om jag än inte är gravid).

  Kram Nicole

 • Mikaela says:

  Vad fantastiskt roligt att läsa om din förlossning!:D Stort Grattis!!:)

  Har på känn vad flickan kommer heta så väntar för fullt med att du ska berätta:D

 • BÄSTA förlossningsberättelsen jag läst! Skrattade till flera gånger som med hinken i duschen xD Så underbart att det gick så bra för er 😀 Stort grattis <3

 • Julia says:

  Stort grattis till eran lilla tjej! Har läst tonvis med förlossningsberättelser men måste hålla med ovanstående om att denna var väldigt roligt! Kul att få följa tid och även smskonversation 😁

 • Maria says:

  Underbar berättelse! 😀 Tack för att du delade!

 • Ida says:

  Ha ha du är så skön! Var tvungen att läsa några stycken högt för min man då vi själva är i vecka 40 nu och väntar med spänning på vår busungen! Stort grattis <3 Kram Ida

 • Johanna says:

  Hahahaha garvade så mycket åt denna imorse, så skön humor du har! Önskar er all lycka och MASSA kramar från Kiruna <3

 • Steff says:

  Bästa förlossningsberättelsen jag läst. Både skrattade, fick gåshud och fällde en tår… Fantastiskt! Bra jobbat under förlossningen och stort grattis till fina dottern!

 • Angelica says:

  Alltså jag grinar ihjäl mig här😭 har själv två pojkar på snart 3år och den lille snart 9 månader 😍 men blir så berörd för Jesus var mäktigt det är att föda barn!
  Skönt att det gick bra 😃 jätte grattis till er och lycka till ❤️

 • Lovisa says:

  Hahaha du är så jäkla härlig 😂 stort grattis!

 • Karin says:

  Så himla roligt att läsa din förlossningsberättelse! Stort grattis till er. Nu är ju spänningen maxad – vad är dotterns namn? 🙂

  • victoriatornegren says:

   svar: Kul du gillade! Tack snälla. Vi är inte helt säkra än men delar med er SNART 😀

 • Emma says:

  Helt fantastiskt 😍

 • Hanna says:

  Stort grattis till er lille tjej!

  http://hannafialotta.blogg.se

 • Mariah says:

  Ett stort Grattis till er !!!

 • Lisa says:

  Please please translate it into English as well!

 • Roksana says:

  Many many congratulations again beautiful mami!!!
  Hope you will find time to translate this into English because google translate…:)) well to be nice google translate cannot translate when there’s slang and stuff in it 🙂

 • Jennifer says:

  Så kul att läsa, och grattis! Inte helt olik min förlossning heller och vi fick våra döttrar samma dag! Jättekul 😊 Ska bli så kul att följa er!
  Massa kramar från oss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *