To breastfeed or not

Att amma eller inte amma

Kanske snarare en fråga gällande att försöka amma, eller att välja att inte amma. Denna fråga är en självklarhet för många, men för andra inte. För mig är det fortfarande ett beslut som är långt ifrån självklart och är därför en fråga som är viktig för mig att prata om. Jag önskar att jag kunde svara på varför men jag är helt enkelt inte 100% bekväm med tanken på att amma ännu. Kanske någon blandning av att jag redan haft problem med mina bröst (både psykiskt och fysiskt) och de fördelar jag ser med ersättning för vår nya familj.

Det här är såklart en fråga jag pratat mycket med Erik om. Eftersom att han kommer ”vara hemma” med mig så känner vi att vi vill dela ansvaret men framförallt den upplevelsen mellan oss. Vi ser ju båda framemot de stunderna lika mycket, så jag vill absolut att han ska ha möjligheten att vara lika delaktig som jag. Det känns ju även väldigt praktiskt att kunna avlasta varandra och att barnet inte ska vara helt beroende av “mig”. Med detta sagt vet jag ju att ersättning inte är den enda lösningen på det. Men jag tänker att om man väljer att testa någon 50/50 variant att barnet kanske ändå föredrar det ena framför det andra och där tappar vi ju syftet. Jag vet fördelarna med amning och jag tycker ärligt att det känns lite jobbigt att det inte är självklart för mig, det är ju en så himla fin och naturlig sak egentligen. Men alla är vi ju olika!

Hur kände och känner ni inför detta? Något som gjort det ena mer självklart än det andra?

Perhaps rather a matter of trying to breastfeed, or to choose not to breastfeed. This question is a matter of course for many, but for others not. To me it’s still a decision that is far from obvious and is therefore a question that’s important for me to talk about. I wish I could answer why but I’m simply not 100% comfortable with the idea of ​​breastfeeding yet. Perhaps some mix with me already having trouble with my breasts (both psychologically and physically) and the benefits I see with compensation for our new family.

This is obviously an issue I spoke a lot with Erik about. Because he will be “at home” with me, we feel we want to share the responsibility with, above all, the experience. We both looking forward to these moments, so I definitely want him to be as big part of this as me. It also feels very practical to relieve each other and not make the child completely dependent on “me”. With that being said, I know that infant formulas isn’t the only solution to it. But I think if you choose to test any 50/50 variant that the child may still prefer one to the other, and we lose the point of it. I know the benefits of breastfeeding and I feel honest that it feels a bit hard that it is not obvious to me. But we are all different!

How did you feel and how do you feel this? Something that made it one more obvious than the other?

103 Responses to “To breastfeed or not”

 • Gabriella says:

  Jag ammade mitt barn i nio månader och för mig fungerade det väldigt bra. Det var givetvis en inlärningsfas var på både jag och min son skulle fatta grejen, men efter någon månad så gick det som på räls och det var skönt att alltid ha maten redo när han var hungrig. Mitt tips skulle vara att prova att amma när ni är på sjukhuset och kan få bra rådgivning och hjälp och sedan se hur det känns. Pressa inte och lyssna inte på några som anser att man “måste”, gör det som känns rätt och naturligt för er. Viktigast är att man känner sig bekväm med sitt val och mår bra i det. Barnet märker av om man inte trivs och därför blir det inte bra för någon att pressa det ena eller det andra.

  Det är svårt att rådgöra någon att “vänta och se”. Jag är själv ett kontrollfreak och planerade väldigt mycket under min graviditet, men mycket blir inte riktigt som man har föreställt sig ändå. Det sagt så är det ju samtidigt väldigt bra att försöka lära känna sig själv i de här frågorna för att ha någon slags utgångspunkt där man känner sig stark i sig själv, men sedan vara redo att behöva anpassa sig efter alla möjliga förutsättningar. Det var nog en av mina största utmaningar när jag var nybliven mamma, att acceptera att det var omöjligt att förutspå alla situationer och ha 100% kontroll på läget. Ibland får man bara “hänga på”, försöka ha en positiv attityd och göra sitt bästa. Det räcker gott och väl i de flesta lägen.

  Det är spännande att få följa er resa till föräldraskap. Jag blev mamma för 14 månader sedan, så det är fortfarande rätt färskt och jag blir lätt nostalgisk när jag läser om andras graviditeter och små bebisar. Lycka till med allt, Victoria!

 • L says:

  Testa och se hur du känner eller om det ens går (alla har inte ens ett val). Du behöver inte bestämma dig nu. Du kommer känna vad som rätt för dig och din bebis.

 • Ida says:

  Grattis till din graviditet! Jag förstår att det kan vara ångestladdat med amning men tänk vilka fantastiska fördelar det har!!! Barnet får ett mycket bättre immunförsvar, alla stamceller som finns i bröstmjölken, närheten, och hur fantastiskt lätt det är att bara slänga fram bröstet. Man kan ju alltid pumpa om det är själva sug-delen man är obekväm med. Då kan ju även din partner flaskmata! Många tror att amningen förstör bröstet men brösten förändras oavsett amning eller inte. Det är hormonellt! Så om du är rädd för hur dina bröst kanske ser ut efter amning så är det inte amningen som gör att de eventuellt förändras, utan hormonerna och viktuppgång under graviditeten. Hoppas du kommer fram till ett beslut som passar er! Och känn ingen press inför ditt val, det är din kropp och ingen annans (lite bebisens just nu dock ;)) Kram!

 • C says:

  I think you should do what’s the best for your babies health, which is breast feeding by far. It is imperative for the proper development of their immune system and is also an important bonding moment. Breast milk contains exactly the right nutrients which bottled milk simply does not. You can look up the various scientific studies that highlight the benefits of breast feeding.

 • Sanna says:

  Jag har ammat båda mina barn (ena 5mån nu) och jag tycker de är lite jobbigt med tanke på att jag måste finnas till hands mest hela tiden. MEN, de är ändå väldigt mycket värt att de är så smidigt, maten finns alltid med och man behöver inte släpa på pulver, nappflaskor, termosar osv hela för att se till att mat finns! Man vet ju typ aldrig. Är de små vill ha mat 😌

  Gör de som känns bäst! Du kan ju testa amma första veckan och känns de inte bra är de ju bara att sluta! Inte svårare än så!
  Lycka till!

 • Fatin I. says:

  Hi Victoria. One word. Breastfeed. Do it it’s good for your baby. My mother did not breastfeed me when I was an infant and I turned out to be the smallest in my siblings, my immune system is good but my bones are small and my skin conditions is not that excellent (allergies, pimples etc). And now I have to drink extra milk to add more calcium because my calcium rate is at the lowest. I am always underweight and my mother confessed to me that if she had a complete guidance about how good breastfeeding was, she would have breastfeed me no matter what. I hope you and your baby is in a healthy condition and whatever choices you’ll make; I hope it works best for you. <3

 • Carro says:

  Jag var precis som du. Det var absolut ingen självklarhet för mig att amma. Jag kände mig osäker om hur jag ville göra med det men tänkte att jag kunde vänta och se. När min dotter föddes och jag såg hennes instinkt att leta efter bröstet så kände jag ändå att jag ville prova. Tyvärr funkade det inte för mig och vi gick över till ersättning. Någonting som jag är supernöjd med och som jag tycker funkar alldeles utmärkt för hela vår familj. Det är lite meck med att ha med ersättning och förbereda kanske men det är en liten liten detalj och jag tycker det funkar utmärkt. Det jag menar är att man kanske inte måste bestämma utan se lite vart det leder och i slutänden ska det kännas bra och bekvämt och funka både för dig och bebisen för att det ska bli bra!

 • Lavendel says:

  Du kan ju alltid testa att se hur du känner. Eller så gör du inte det, det är bara du som bestämmer. Det är du som ska vara bekväm inte någon annan, folk är såå duktiga på att lägga sig i detta och känn aldrig att du behöver förklara dig för någon!
  Jag hade exakt samma tankar som dig när jag fick min dotter. Jag har aldrig ammat och jag har en frisk, trygg och glad ettåring nu 😍

  Jag ser bara fördelar med att ha flaskmatat och pappan blir så delaktig och kan ha massa mysiga matstunder med barnet också! 💗

 • Arri says:

  Hej
  Jag tycker du ska testa dig fram. Inte känna någon press på att amma. För vissa går det helt enkelt inte. Testa om det är något för dig annars är ju inte ersättning något dåligt. Många barn har vuxit upp med ersättning och det ör inget fel.

  Jag tyckte att det var i ibland jobbigt men det är en studn som du o barnet har tillsammans. Det är er ensamma tid om man säger så.

  Lycka till! Och känn ingen press!!

 • Duresa says:

  Jag som testat på båda tycker Amning är jobbigt, speciellt om man har ett barn som vill ligga vid bröstet hela tiden. Då kräver det väldigt mycket tid av mamman att bara amma hela tiden. Det som är bra idag är att du har en partner som kan fixa städning o matlagning så du kan ha fullt fokus på bebis. Det är också väldigt skönt när bebis skriker att man bara kan lägga till barnet vid bröstet, dvs det går snabbt och smärtfritt oftast (första tiden gör ont speciellt om man inte har några bröstvårtor sedan innan).
  Jag tyckte att tiden fanns iom att barnet sover mycket första månaden så det bör finnas tid för amning och tid för att få amningen att komma igång.
  Jag tycker man ska göra det som är bäst för sin familj. Mitt tips är i alla fall att prova och göra sitt bästa och funkar det inte så gör det inte det. För vissa flyter det på sen dag ett, för andra (som mig) får man man kämpa och pumpa fram mjölken .
  Det viktigaste är att du o din partner känner er bekväma med ert beslut. Folk kommer tycka o tänka om allt så kör med det som passar er. Barnet kommer inte dö av att det inte ammas . Men ont i magen o mycket skrik pga ersättning har jag erfarenhet av. Men det kan barnet få av amning med beroende på vad du äter.
  Asså det här ämnet kan diskuteras sönder, finns såååå mycket för o nackdelar vad man än väljer.
  Amma på dagen, en flaska innan natten o så har man mjölk redo nattetid i form av bröst om bebis behöver , det tyckte jag va en bra kombo. Slapp man gå upp från sängen o värma en flaska.
  Lycka till!

 • Zi says:

  You should definitely breastfeed. There is nothing better for your baby and you will feel better knowing your child is getting the most natural and the best it can get. Dont be afraid. Other things are just artificial and your child shouldnt be exposed to that that early. Just my opinion. Good luck beautiful.

 • Carolina says:

  Jag har tänkt hela tiden att inte amma – tills bm sa att barn som äter ersättning löper större risk för plötsligt spädbarnsdöd! Så jag fixk helt enkelt börja vänja mig vid tanken av att amma..

 • Emilia says:

  Grattis ! Om jag får välja i framtiden är amning absolut viktigast för barnet immunförsvar vilket kommer påverka framtiden väldigt mycket. Att ha ett dåligt immunförsvar kan ta mycket tid när det gäller VAB och vad barnet missar i skola osv 😀 Lycka till !

 • Elin Forsberg says:

  Du skriver att du redan vet fördelarna, så de behöver en ju inte rabbla upp igen. Vill dock poängtera att de inte är att underskatta 🙂

  Jag har två barn (ammar i skrivande stund min 3-veckors, hehe, multitasking går även med det) och har bara känt fördelar med att amma. Jag lägger mig inte i andras val men jag är väldigt glad att amningen fungerat för mig, vilket en faktiskt inte heller kan ta för givet att den gör. Ser det mest som ett privelegium att jag kan ge mitt barn något som barnets pappa inte kan, hehe, missförstå mig rätt men det är en häftig känsla att vara det viktigaste barnet har för sin överlevnad (lät nägot primitivt detta, haha). En extremt stor fördel också när man gillar att fara o flänga omkring på stan tex är ju att man slipper allt bök med termosar, sterilt vatten osv osv. Sjukt (!) praktiskt att amma! Och billigt och enkelt. Går liksom inte att glömma köpa eller ta med 😉 Och ska du iväg nån kväll så testa pumpa. Jag får knappt ut nåt när jag pumpar så då gick vi in med ersättning vid enstaka tillfällen med dottern – funkar det med. Och det finns mängder av andra tillfällen för partnern att knyta an till barnet. Släng över bebis så snart den ätit klart så kan Erik och bebis ligga hud mot hud – närkontakt och kroppskontakt är det allra viktigaste, oavsett matmetod.

  Lycka till med vad du än väljer / vad som än funkar! 🙂

  Och grattis till graviditeten!

 • Jenny says:

  Honey, definitely I am all up for breastfeeding!!! If you want your partner to get involved, there are many things to do. Like wake up in the middle of the night and hold the baby for you to sleep. Or give the baby a bath or play with the baby. You do not need to share a bottle of formula to share your baby’s upbringing. I wish you all the best ❤❤❤

 • Rebecca says:

  Av egen erfarenhet så tycker jag inte detta är något ni ska bestämma innan bebis är här. Du kommer förstå vad jag menar när du har bebisen i din famn. Något som kändes självklart innan kan ändras på två sekunder.
  Vet många som bestämt sig för att inte amma men när bebis kommit så har de ändå valt det.

  Jag var skeptisk till amning först och visste att om jag skulle göra det så skulle det vara i max tre månader. Det slutade att jag ammade i 8-9 månader i stället.
  Den känslan kan man inte förstå förrän man upplever den ❤️

 • Elin Forsberg says:

  Ps, min dotter var sjuk för första gången vid typ 1,5 års ålder. Säger inte att det måste ha med amningen att göra, men jäklar vilket immunförsvar hon har 😉 (helammades i 6 månader).

 • Kristina says:

  Grattis till graviditeten!! Jag förstår precis hur du känner, för jag känner exakt likadant. Jag är dock inte gravid och planerar inte att bli det på några år men jag har ändå börjat fundera över tanken på att amma och känner verkligen att det känns jobbigt. Men som flera kommenterat så kan du ju prova och se hur det funkar för dig, och känns det inte bra så finns det ju som sagt ersättning! Även fast samhället kanske ibland kan ifrågasätta ifall man väljer att inte amma så ska man alltid utgå från sig själv och vad som funkar för dig o ditt barn 🙂 Stor kram

 • Emma says:

  I tried to breastfeed with my first born but she had tongue tie, and by the time we got it sorted out, my milk had dried up.. with my 2nd he was 10.1lb (ouch I know) I tried again with him but just wasn’t producing enough for him so switched to bottles. I’m currently 17 weeks pregnant with my 3rd, and hope to breastfeed him, but if I don’t produce enough milk, or it just doesn’t work out for us, i’m more than happy to bottle feed. Fed is best after all. X

 • Emelie says:

  Absolut, vi är alla olika. Men att vara gravid, föda barn och sedan amma är det mest naturliga som finns! På riktigt!
  För mig var det absolut självklart att amma, dels för att bebisen får ett bättre immunförsvar, amningen skyddar också från allergier och liknande (ett ammande barn får inte allergier, förutom ex födoämnesallergier, vårt barn har mjölkallergi). Man kan också pumpa om det känns viktigt att pappan också ska få mata, men ersättning och amning går inte att jämföra. Ersättningen är absolut fullvärdig mat, men bebisen får tex inte fördelen med ett bättre immunförsvar om man väljer bort amningen. Jag märker så otroligt stor skillnad på vår lilla tjej (nu 6,5 månader) nu när jag inte ammar längre då hon är nästan konstant förkyld numera. Det är också så otroligt mycket smidigare att amma än att hålla på med flaskor, diska, desinficera allt, koka vatten och kyla ner det, måtta osv osv.
  Sen är ingenting skrivet i sten, prova amningen och känns det inte som att det funkar så gå över till ersättning då. Men vill man amma så kan man i regel amma. Jag tycker definitivt att du ska prova, istället för att helt bestämma dig innan du ens vet hur det funkar/känns.
  Lycka till! 😊

 • Johanna says:

  Om du tvekar, åt ett eller annat håll, testa att amma! 💗 Innan jag fick vårt första barn (har nu två) kände jag mig olustig av tanken att ha ett barn sugandes på mitt bröst, men när han väl var ute så kändes det helt naturligt! Trots att det i början var lite struligt med att få till rätt teknik, sugblåsor och svamp så fortsatte vi och när problemen i början försvann var det bara mysigt 😊 Ny med andra så har det inte uppkommit några problem alls och vi myser på (han blir 6månader nu)! Visst, det är jag som står för matandet, men jag ser det som ett privilegium faktiskt.. Och nu, från 6månader,är det dags att introducera vanlig mat, så tiden då det bara är amning är inte speciell lång egentligen.

  Nu har jag bara förespråkat amning, men det är pga att det är det enda vi kört 😅 Men jag vill ge dig ett allmänt tips: känns det fel på något sätt för dig eller bebis med amning – kör på ersättning! Gör det som kommer kännas bäst för ER, ALLTID. Ha bara ett öppet tankesätt, och ta det med ro, ni måste inte bestämma nu. Ni kan bestämma allt efter som 🌸

 • Ellie says:

  Jag förstår precis hur du känner! Jag kände samma men pressen utifrån var så stor och alla tyckte att man skulle amma.. så när jag fick min sån ammade jag i ca 3 veckor och jag trivdes aldrig med det och dessutom krånglade det mycket så jag slutade, bästa beslutet! Både jag och bebis mådde såå mycket bättre. Du får känna efter själv vad som känns bäst helt enkelt! Men för oss har det funkat så bra med flaska, man kan liksom hjälpas åt mer (hjälp av sin partner) lycka till! 🙂

 • Anna says:

  Jag ammade första i 2,5 månad pga det inte funkade för honom att amma (han älskade flaskan och mådde bättre av den.) Men med andra ammade jag i över två år😂 Pga att hon aldrig ville sluta. Hon blev gaaaalen varje gång vi försökte gå över till flaska och allt kändes bara fel så hon fick fortsätta. Så mitt tips är att inte planera så mycket. Man kan testa att amma och känns det inte bra så går man över till flaska. Eller så blandar ni så att hon lär sig båda. Och jag lovar dig att det kommer att kännas naturligt när hon väl är här. Amma är sjukt smidigt om det funkar speciellt när man reser och slipper hålla på med flaskor på flygplan exempelvis.
  Lycka till!!! <3

 • Vilma says:

  Well I have always had super small boobs, literally nothing but nipples. I’m completely ok with that. When my baby was born and boobs were filled with milk, I suddenly had BIG and firm tits (needless to say my husband was pretty excited). It was a nice era of big boobs for me, too.

  To me, it was always clear that I wanted to breastfeed, simply because I’m just that lazy. The milk was always there, always ready and quick to get. I didn’t have to get up at night to warm a bottle, and I never had any shame breastfeeding for example in a plane or in a cafeteria etc. My daughter stopped breastfeeding at 8 months, by her own choice. She just wouldn’t have boobs anymore, only bottle.

  What I was left with is basically what I had before the pregnancy, maybe just a bit “soggier” I guess. I’m more than fine with that, I’m so proud of my boobs for feeding and comforting my baby for 8 months (and she was a chubby baby, so there was more than enough milk)!

  I’m also proud of my body for carrying and delivering my amazing daughter. I couldn’t care less about any scars or cellulite anymore. My body has given me an amazing gift and I’m amazed by what it could do. 🙂

 • Jasmin says:

  Jag väntar också barn och är beräknad om ca 3v, pratade med min syster om just amning då hon redan har barn sedan tidigare, och enligt henne så är det svårt att få bebisen att ta ersättning om man väl börjat att amma då ersättningen har en beskare smak och bröstmjölken tydligen skall vara ganska söt i jämförelse. Av olika anledningar var hon tvungen att börja med ersättning och fick då tips om att blanda den med något sött för att sedan trappa ner på sötning i ersättningen. Jag själv kände mig ganska obekväm i tanken på att amma och gör det fortfarande en del, dock så har jag fått höra att det är “lättare” att få tillbaka sin kropp man hade före graviditet om man ammar och att man dessutom får en annan slags närhet till bebisen om man ammar. Testa och se vad du känner dig mest bekväm i, dock så är det självklart bäst för bebisen om du ammar då bröstmjölken anpassar sig till din bebis behov (åldersmässigt) men man ska ju absolut inte göra något man känner sig obekväm i! 💕

 • Peter says:

  In the end formula-children grew up the same way breastfed children do and you can more easily split the chore, on the other hand, maybe breastfeeding and giving your breasts, as much as you might have problems with‘em, a meaning might empower you and give you a better connection or more acceptance to them.
  It is your choice and if it doesn‘t feel right you can as well do the workarounds.

 • Mila says:

  To brestfeed, of course. That’s the best thing you can do for your baby, at least for the first six months.
  I brestfed my son for 8months and at the beginnig I hated it (as everyone will do) but it got easier. I wanted to do it for at least six months and I did it, cause thats theirs primary food in the first six months. My son has never had a colic, never had a problem with the stool, he was gaing around 1.5kg a month just from my milk. I believe thats thanks to the breastfeeding (in most cases).
  And no, you and your husband cannot be equal in the life of your baby, at least at the beginning. You carry your baby, you give birth to your baby, you are the only person the baby knows. And thats normal and natural. You can stay at home for some time and just watch your baby grow, cause thats the the most beautiful thing.
  Choosing not to brestfeed just because you want your husband to share the whole experience and not to have the baby dependent on you sounds selfish. I am not against the formula, my 10months old son is drinking it, but it’s not okay to not even try to give your baby whats’s better. Your baby deserves at least a try

 • Ann says:

  Innan jag födde min son så var jag väldigt obekväm av tanken på amning. Jag tänkte att om det funkar så kör jag tre månader, men jag hade ångest för det.
  Idag är han snart 6 månader och jag helammar ännu och utan ångest. För mig försvann alla negativa tankar när han väl låg där på bröstet.
  Men sen flashar jag inte brösten öppet bland folk men har hittills lyckats amma smidigt och diskret även inne i affärer m.m.
  Ta inget beslut nu och skapa ångest redan nu, se hur det går och känns när barnet kommit.

 • Julia says:

  Jag vet att många förespråkar att man har alternativet att kunna ge ersättning men ingen bemärker hur faktiskt mer ansträngande och krångligt det blir. Du måste ju alltid värma ersättningen, och är du ute på vift är en mikrovågsugn långt ifrån alltid tillhands och tro mig, när de är som alllra minst, så kan hungern komma när som, med allt från 30min mellanrum till 3h mellanrum.
  Att amma, då har du ALLTID maten med dig, varm och klar, i alla lägen.
  Jag tror att om man KAN amma så ska man försöka för det kommer garanterat spräcka hål på alla skräcker och obehag du haft innan. Det är något utav det mysigaste som finns, och du kommer ge mat, närhet och värme kommer på köpet.
  Sen att amning innehåller precis all näring ett barn behöver. (Förutom d-dropparna då, med c vitamin)
  Finns även inget bättre skydd för att bygga upp immunförsvaret än bröstmjölk.
  Så snälla, prova åtminstone, eller försök se den enorma fördelen för både din flicka och dig att faktiskt amma, även om det kanske bara handlar om del amning<3 hoppas allting löser sig som du vill, och kom ihåg att man är en lika bra mamma oavsett<3

  • Sanne says:

   Jag har gett ersättning till båda mina barn och det är inga problem alls, kan äta ersättnig som inte är 37 grader utan problem. De som inte provat ersättning ska inte uttala sig om det.

 • Julia says:

  Vill även tillägga att läs gärna om bröstens förändring.. att brösten förändras av amning är ett rykte eller mer en myt, förändringen utav brösten sker redan under graviditet och det är då det bestäms hur mycket de kommer bli påverkade.
  Så, det om att brösten blir platta och tråkiga efter amning kommer alltså inte därifrån….

 • A says:

  Nu skriver jeg lige på dansk. Håber du forstår 🙂
  Jeg er dansk neonatal sygeplejerske og amning er en rigtig stor del af mit arbejde. Og vil sige at du ikke er den eneste jeg har oplevet som har det sådan her og skal ikke have dårlig samvittighed over det, selvom det føles som en ting man forventes at skulle gøre! Jeg er sikker på det kommer naturligt til dig og din mand når baby kommer om du skal amme eller ikke, så nyd din graviditet og se hvordan det føles når baby kommer ud. held og lykke med det hele, stort kram!

 • Kim says:

  Testa att amma om du känner dig okej med det 💖 Personligen tycker jag att det är sååå mysigt, har en bebis på 8 veckor. Har i princip alltid haft ångest över mina bröst och att visa dem i t.ex. omklädningsrum så första gångerna jag ammade framför någon som inte var min sambo var det jobbigt måste jag medge. Men nu har det börjat släppa och tanken på att stilla mitt barns behov och ge det den närheten väger så mycket tyngre att jag skiter i vad folk tycker. Har själv ännu inte vågat ge flaska med tanke på förvirringen det kan skapa och är så skönt att alltid ha maten redo, men jag tycker absolut att du kan prova båda delarna och eventuellt pumpa ut bröstmjölk för det är ju jättemånga det fungerar för att ge både bröstet och flaska. På Youtube finns klipp om “paced bottle feeding”. Gör det som känns bäst för er, det är erat val hur ni vill göra och det som är rätt ⭐ Kan också tipsa att gå med i Facebook-grupper för blivande mammor, där har jag lärt mig massor!

 • Cristine says:

  Hey, I had my baby at 17, and today I’m 26, and personally I feel as I did the right thing when I breastfed my baby. The benefits to me were simply that I thought of the most natural and beneficial thing to my baby as possible. She is an extremely healthy kid to this day, she was breastfed till 8-9 months, and seriously has gotten sick 2-3 times her whole life (the first being when she first entered day care at around 8 months due to contact with other babies and those new germs which is completely normal, the second time when we moved countries and the contact with those new germs, I was also breastfed as a baby and me and my brother basically never have health issues) another thing I found beneficial to breastfeeding, and something my mom had said to me (she’s also a nurse) was that my uterus shrunk back pretty quickly because of the breastfeeding, and needless to say, I was back on my normal weight and body within weeks (something I didn’t know of, and just noticed happen, not that I had gained that much weight during the pregnancy anyway) like you’ve mentioned you don’t want the baby to be so dependent on you solely, but the dad can always take the baby after feeding for burping or so many other things they can do to bond together, and can be done for only a couple of months. After my baby was 9 months she started with bottle for mornings and nights and then solid food, she also had a pacifier but stoped with both around 2-3yrs. This is just my experience but it rly is about making you comfortable and happy and what works for you, and the only thing a baby or child rly needs are happy parents, and don’t worry too much, every child is different ☺️ Good luck! xx

 • Klaudia says:

  Gud! Jag kände precis samma som dig. Redan under graviditeten pratade jag med min pojkvän om att jag kanske inte skulle amma. Det kändes så obekvämt och samtidigt ville jag att bebisen skulle få tid med pappan, inte bara mig. På sjukhuset ville sjuksköterna nästan övertala mig för att jag skulle amma, jag försökte, men det gick inte. Det var smärtsamt. Jag orkade inte kämpa. Det kändes så obekvämt! Så vi valde ersättning! Det bästa vi har gjort! Vi har en glad bebis som vaknar bara en gång under natten (för att äta och sen somna om). Vi vet hur mycket han får i sig och jag känner mig inte klistrad till barnet. Jag får avlastning ❤️

 • Linn says:

  Jag hade redan innan bebisen kom låga förväntningar på amningen. Har också haft problem med mina bröst (psykiskt) och hade hört massa skräckhistorier om amning, att de är svårt, att de gör ont, mjölkstockning mm vilket gjorde att jag i princip innan hade bestämt mig för att inte amma. Däremot skulle jag ge de en chans och prova och Nu är min dotter 4 månader jag ÄLSKAR att amma, de har verkligen varit över alla förväntningar.
  Min dotter föddes för tidigt så vi började med att flaskmata henne, dels för att min mjölk inte riktigt rann till, och för att hon hade svårt med sugtekniken men efter 1 månad ungefär fick vi till det och hon älskar verkligen att ammas.
  Ibland pumpar jag och hon är även villig att ta flaskan när hennes pappa matar henne, men äta från bröstet när jag matar henne.
  Jag tror att de bästa är att känna efter när eran bebis kommit, vad som känns bäst för er! Försök att inte lyssna för mycket på alla andra, vi alla är olika och inget är rätt eller fel! Det finns fördelar med båda tror jag.
  Och sist men inte minst:
  Grattis till graviditeten, ni har en fantastisk resa framför er <3

 • Rebecca says:

  Alltså jag var också sååå obekväm med tanken att amma min dotter, tyckte hela grejen kändes konstig. jag har också haft både psykiska och fysiska besvär och har aldrig haft en ”bra relation” till dom, förens jag gjorde förminskning, jag är en S i kläder men brösten bara fortsatte växa, såg inte klok ut…
  men åter till amningen, var rädd att det skulle förstöra dom och ville inte slänga fram dom överallt och som du säger med det praktiska att båda kan hjälpas åt.
  När hon kom och vi var på BB så var allt som bortblåst det enda jag kände var att jag ville ge mitt barn mat, när hon var hungrig, och den instinkts känslan tog över helt. Sen efter någon vecka kom vi på att hon inte blev helt mätt av brösten så vi kompletterade med ersättning, nu äter hon bara det och nu känner jag så igen att det känns jätte obekvämt att amma..
  Det som verkligen var positivt med amningen var nätterna, vaknade hon och var hungrig la jag henne bara brevid mig i sängen och liggammande så somnade hon om, så kunde jag lyfta över henne igen till spjälsängen, istället för att upp och göra ersättning och sätta sig någonstanns så att hon vaknade och inte ville sova på flera timmar..

  Ha ett öppet sinne och ta det som det kommer 🙂

 • Dominika says:

  So.. since i found out im pregnant i was sure that i want to breastfeed… naturally, it is the best for baby and i want to be the best mom and give the baby everything i can without being selfish and without thinking about how it will change my body…then the day come .. since i breastfeed my baby for the first time it felt so right that i wasnt even thinking about how much my baby eat and so … but it hurt so much that i was crying during the breastfeeding… i knew that something is not right… older women was telling me that it is normal that breastfeed should hurt but i felt that it is not true … so i called for help.. i was in a point when i was crying that i have to give my baby formula even though i had SO MUCH milk !! … so i called to a specialist for lactacion and se found out that my son had to go to doctor for a small surgery… it was very common nothing special and the surgery took like 10sec probably 😀 .. it hurt me more than him .. 😀 .. so after this i started breastfeeding and it didnt hurt anymore .. i still had ups and downs because im very shy so something like breastfeeding in the public – NO… i told myself that i will be breastfeeding 3 months maximum… than 6 … now it is already 12 and i am more than surprised/pleased that my son hasnt been ill since the birth … event though i had very strong cold, sore throat (i also had antibiotics) … he is still healthy …
  if i should choose for the second time i would never think about formula .. ever … i understand that you are scared and want to share as much as you can also with your boyfriend … but i dont think that it is the right way through breastfeeding … if he cares about the health of the baby he will understand 🙂 and im sure he does..
  im not a crazy woman about these things (such as some women in my country..) but breastfeeding is very important also for the brain of your baby … when you breastfeed baby use different muscles to take the milk than when he drinks from the bottle .. nerve endings of these muscles are developing the cognitive features which will have influence in the future for example on the concentration and so … 🙂
  However the decision is on you .. only .. i hope that i helped somehow 🙂
  Ps: it is normal to be scared .. i was too (first from all of my friends ) .. but you will understand that you dont have to be .. it just takes some time to realize that it is really a new absolutely different but such an awesome life ! 😉
  Wish you and your baby health and happiness ! 🙂

 • Hanna says:

  När jag väntad Frank (som är 10,5 månad) var det skit konstigt att tänka att någon skulle suga på mina nästan obefintliga tuttar. 🙈 Och på våra föräldrarkurser så pratade vi inte så mycket mer om det, än fördelarna såklart. Så jag tänkte inte på det alls under graviditet. Men herregud. Det är så mycket mer än att ”bara ”amma”. Speciellt vad som händer med brösten och kroppen.

  1. Första dagen hemma från BB så rann mjölken till. JÄVLAR vad det spände och utan amnings-bh sprutade mjölken åt alla håll.
  2. Efter ett tag kom svårigheter med sug-tekniken. Vilket händer för många bebisar. Fick använda amningsnapp och salvor mm för att det sved så mycket. Att man orkade hålla på är en fråga alltså..
  3. Till sist vänjde jag av amningsnappen på ena bröstet. Så från 1,5 månaders ålder till idag 10 månader. Har jag hel-ammat på ett bröst. För det var bekvämt och det var inget strul på högra bröstet.

  Så det är svårt att förutspå hur ni ska göra. Men alltid bra att ha en plan för ingenting kommer bli som planerat ändå 😂 Vi visste inte så mycket mer än att amma är bäst och att hålla på med ersättning var jobbigt. Så vi övad aldrig med flaska på honom. Och det tog till han var 6 månader innan han faktiskt fattade flaska och började dricka välling. Äntligen fick jag space! Amma är praktiskt men min sambo kunde inte alls hjälpa till. Så jag har tagit ALLA nätter fram till nu. Så om ni båda ska vara hemma så ser jag bara det som en fördel att köra 50/50! Ni båda får tid att vila och samla krafter. För det viktigast är att ni som föräldrar mår bra. Nu blev detta jättelångt 🙈👋🏼

  Kram på dig och bebis!

 • Anja J says:

  I cannot tell you from personal experience, but I have learned about breastfeeding in school and what I can tell you is that breastfeeding is absolutely the best way to feed your baby. It helps “repair” the bond that was broken between the mother and child during birth. It is such a special thing mother and child share. Breast milk is literally perfect for a baby, it has every natural substance the baby needs which formulas will never have. And it has been proven that children that have been breastfed grow faster and better both mentally and physically. This is from a medical point of view but I hope it helps you

 • Lorena says:

  This is a difficult matter since the only one that matters are you and yourbaby. Nothing anyone says can change your gut feeling. You should always follow your gut feeling. I always said if i can i will and never really thiught a lot about it, let alone about the fact untill when i wanted to breast feed. For me breastfeeding resulted being more easier and better for my child because of the antibodies it receives with it helping him get over virusses for example. He is 16 months now and still drinks, who would habe said/thought so?! But he also drinks formula, ofcourse they mostly prefer a breast, but that has nothing to do with the milk but more with the feeling of comfort and safety being close to you. He has been for 9 months and now all of a sudden they should instantly learn to be independent. Fir me that goes against nature. Every drop of breastmilk he gets is a plus. Besides bf also has a lot of benefits for the mother. And feeding isnot the only way he can bond or spend time with your husband. And about relieving eachother, there are so msny more ways to help eachother as a couple and with pumping or formula he can still give a bottle for example at night so you get some more sleep. For me bf is that moment of zen, when nothing matters and i finally pause from my busy life since i work fulltime as a flight attendant and setting up a cakedesign business on instagram @gardenofsweets.
  I hope my answer helps you a bit to figure at what you want, any more questions feel free to contact me.
  My best, Lorena

 • Ida says:

  I had no doubts but to breastfeed and I did 🙂 It´s a great way to bond with your child, nothing compares.

 • Julia says:

  Grattis till graviditeten! Du har en fantastisk upplevelse framför dig 🙂
  För mig har det varit självklart att helamma om det går, för alla går det ju inte och då är det ju inte mycket att göra åt det. Men fördelarna för mig har vägt upp nackdelarna. Bebisen får ett otroligt immunförsvar, min bebis har inte varit det minsta krasslig sen hon föddes (är 5 månader nu.) Dessutom upplever jag att man blir MER låst av ersättning då du ska släpa på vatten och pulver osv. När du ska ta dig ut med bebis finns det drygt hundra grejer till du ska ha med dig och jag hade inte tagit mig ut om jag hade behövt släpa termos och pulver.
  Min åsikt är att kvinnan är skapt för att föda och kunna ge barnet mat, mannen kan kompensera på ”jämställdhetsplanet” på andra sätt genom att ta blöjor och connecta med barnet på annat sätt.
  Jag hade aldrig valt bort amningen då det är en fantastisk mysig stund!
  Men det fantastiska med detta land är att man får göra precis som man vill och det är okej. Känns det inte rätt att amma så ska man självklart inte göra det. Men jag tycker att det är värt en chans!

 • Kate says:

  I would breastfeed my child any time and also over 3 to 4 years! it is the best thing you can give your child on the way. better than unhealthy chemistry baby food. the healthier the mother nourishes the better for the baby! you can fill your milk in bottles that you can let your husband feed the Baby by bottle! its such a gift for the physial and psychical Situation of this Little babygirl!!!

 • Grace says:

  Sometimes you just have to try it to see what works best for you and your baby! I breastfed my baby and I loved parts of it and struggled with others. The parts I loved were how it made me slow down and enjoy the newborn stage. Breastfeeding burns lots of calories! I was the smallest I have ever been while breastfeeding! That’s a plus! There are plenty of health benefits with breastfeeding for your babe. Struggles, I felt like I was the only one to feed my babe Bc my baby didn’t take a bottle. So next time I will definetly either implement with formula or start early on with a bottle so that others can help with feeding. It is exhausting at first. There are so many amazing formulas out there now!
  In my opinion, do what you are at peace with! For me, nursing was magical and a pleasure to be fortune to be able to. 😉

 • Figi says:

  You know who doesn’t do breastfeeding? Idiots

 • Matilda says:

  Hey there. So a year ago I was preggers and I had exactly the same thoughts around breastfeeding. My partner wanted to get involved and I wanted to share the feeding and responsibility. Anyway, after much deliberation I felt that I at least wanted to try breastfeeding as after all it’s great for the baby. So I did, I tried and I tried and I tried. I got it to work but it was pretty hard work and I can’t say I loved it, but it was ok. I’d already expressed as it took almost two weeks for baby to latch on so little one took the bottle. The actual full time breastfeeding lasted about 6 weeks and then we had to start with formula as she wasn’t getting enough milk by only BF. Then we combination fed (UK term for mixing BF and formula) until she was 4 months when she started refusing the boob and just wanted formula. Ok, wasn’t supposed to write this long… Main thoughts form me: You’ll have to start breasfeeding pretty much straight away r you can’t do it. Consider not trying at all and see if you feel, would you be ok with not even trying? Just because you try it out it doesn’t mean you have to do it forever. Using formula does mean you can share the task but it’s a lot of extra work involved, washing and sterilising bottles, buying formula, heating it up the right way (heating, cool, mix – it’s a pain!), always planning if you go out (bring clean bottle, tetrapacked formula) rather than just whipping your boob out. And no, it’s not that fun to start mixing formula in the middle of the night either, I so often wish I could have just laid in bed with my boob out. I’m sure whatever you do will be great so don’t stress, and as everyone says, you might not have a choice so don’t overthink it 🙂

  • ule says:

   I agree, don’t stress about it. If it works for you and the baby, that’s great, if it doesn’t, don’t feel like a failure. I hope your daughter won’t have problems with her body or self esteem like you did. How will you protect her privacy once she is born? I imagine you’ll be a very fashionable family, but growing up with your whole life posted online is probably stressful for development?
   I think it’s cool that you want to share 50/50!

 • F says:

  Jeg ville helt klart amme, hvis du har mulighed for det. Jeg havde ikke det bedste forhold til mine bryster, før jeg fik min baby, men amningen og det at blive mor, har gjort mig selvsikker og jeg elsker mine bryster.
  Det er en gave, når amningen fungerer, og du behøver jo ikke amme i et år, hvis det ikke føles godt. Men hvis du kan amme uden problemer, ville jeg klart vælge det til hver en tid. Det er nemt, du skal ikke rense flasker, koge vand, op om natten og lave flasker, du skal ikke huske en masse, når du skal på tur. Bare dig og baby.
  Der er en masse tryghed, hormoner og sundhed!
  Jeg ammer og min kæreste giver flaske, hvis jeg ikke er der, men jeg må indrømme, at jeg altid helst vil amme. Jeg elsker det nu. Og jeg har endda været syg med brystbetændelse 2 gange – en gang blev jeg indlagt på hospitalet.

  Men…. hvis du ikke kan amme, så er der ingen skam i flasken. Men prøv! Man aner ingenting, før man har sin baby i armene. Pludselig ændrer alt sig og det hele giver sig selv.

  Held og lykke. Det er fantastisk ❤️

 • Abigail says:

  Absolutely 100% your choice and none of anyone else’s business. Please please choose whatever is best for you and your family and do not let anyone tell you how to feed your child. Yes breastmilk has benefits and breastfeeding can be fantastic for bonding but all that matters is a healthy baby and also a healthy mother. I couldn’t breastfeed my daughter and it broke my heart as I really wanted to, but the worst thing was the amount of people that made me feel awful for not breastfeeding. You will come across people who will make you feel awful for not doing so but please find the strength to ignore them and trust yourself if you do end up choosing formula! Wishing you and your little family lots of happiness ⭐️

 • E says:

  Bestäm dig inte i förväg! Jag lovar dig att den känslan kommer naturligt. Jag, med många andra hade samma olustkänsla, men det är ju också normalt med tanke på att det är något helt nytt. Amning är bra! Och barnet får dessutom en riktigt dos närhet, som jag personligen tror är bra. Inte nog med hormonet man får av amning, så bra! Det märktes tydligt för mig när jag slutade amma, att jag vart tröttare etc, det är ett riktigt lyckohormon 😉 ang brösten växte mina som mest de första tre månaders och förstördes således inte av amningen heller. Gör inga val nu! Lyssna där och då på din magkänsla. Flaska är kanon det med, om de inte går amma eller bara för en kväll med tjejerna!

 • Lina says:

  Hej!

  Brukar aldrig kommentera på bloggar men kände att jag tänker väldigt likt dig här! Jag är också gravid, några veckor efter dig och går i samma tankar. Jag har också turen att ha en fästman som inte har några fasta arbetstider eller kontor han måste gå till så han kan vara lika delaktig i att ta hand om barnet som jag.

  Jag har tänkt likadant som du i att det vore skönt och roligt att kunna dela just matning tillsammans, och som du säger göra bebisen mindre beroende av bara just dig. Samtidigt som jag inte vet om jag kommer ändra mig om det när bebisen är här? Kanske kommer det kännas väldigt speciellt att amma, och man är trots allt som mamma den som burit barnet i 9 månader så det kanske kommer kännas mest rätt?

  Min tanke just nu i alla fall är att försöka ge mig på amning, och om jag nu kan och det går bra sedan försöka introducera flaskan rätt tidigt men kanske då pumpa ut själv också förutsatt att man har tillräckligt med mjölk. Hur tänker du om det? Då kan man kanske gå iväg och göra saker man behöver och pappan kan mata bebisen han också.
  Jag tror i vilket fall att man får försöka släppa kontrollen och känna efter vad som känns rätt när bebis väl är här… Lycka till 🙂

 • Charlotte says:

  Hvis man kan amme, burde man amme! Det er det beste for babyen, og er også positivt for deg. Det er ofte litt problemer i begynnelsen; såre nipples, at babyen ikke ligger riktig til brystet, ikke kommer melk osv, men etter noen veckar pleier det å gå fint! Det er også veldig praktisk å alltid ha maten tilgjengelig. Veldig mye ekstra jobb med koking av flasker, ha med seg erstatning overalt, og ikke minst at babyen skal vente på maten og bli sutrete. Dette er ikke en tid du skal tenke på hvordan kroppen din ser ut, brystene forandrer seg uansett, og når man har silikon må man bare amme litt hyppigere, fordi det er ikke like mye plass til melken. En fordel med å amme er jo at du går ned i vekt fortere, så babyweighten forsvinner fort! Man burde fullamme i 6 mnd, etter det kan du jo se om du vil fortsette litt eller slutte, men jeg anbefaler å prøve å amme hvis man har muligheten til det! Det er god hjelp på sykehuset de første dagene til å lære teknikk og triks. Lykke til!

 • LC says:

  Hey girl- I’m so excited for you guys!! I had a baby earlier this year and was really unsure about breastfeeding- it sounded uncomfortable and my boobs have always been really sensitive so I didn’t like the idea. But I kept reading about how good it was for your baby, so many amazing nutrients even the best formula milk doesn’t come close to being a decent replacement! So I gave it a go and it was a struggle at first, but it is one of the most intimate and rewarding things I have ever done. So definitely try it out!! Also I didn’t make enough milk for the first couple months so I fed him a little formula in addition to breastfeeding, and it worked out great! Please give it a try- for your baby and for you!! Xoxo

 • Holli says:

  Omg please at least try! It might be hard at first.. I wanted to quit and give up in the beginning but they do end up getting the latch figured out and it does get easier. If it’s the appearance of your boobs you are worried about, you can always get a boob job in the future but right now your baby should be a little more important to you than the look of your breasts. And if your boyfriend/husband wants to be able to help, you can always pump milk into bottles for him to feed. That shouldn’t be an excuse.

 • K says:

  Hur är det att amma när man har silikonbröst, du har väl det alexandra? Är det någon som vet?

  • victoriatornegren says:

   svar: Alexandra? Hon får tala för sig själv men det beror på var man lagt implantatet 🙂 Bakom bröstmuskeln ska inte vara några problem.

 • Erik says:

  If you’re able to breastfeed it’s a great first choice. There are antibodies in your milk that will fight infection in newborns. Bottle fed babies have a higher risk for digestive and urinary tract infections, as well as ear and lung infections. Studies also show a much higher percentage of bottle fed babies struggle with obesity later in life.

  If you’d like to task share, your bf can sit directly behind you and you both hold the baby while she feeds. You can also pump your milk and there are breast feeders for men. Looks ridiculous but actually works well.

  In the end there are so many mitigating factors for each family that there isn’t a wrong choice. Be informed and make the decision that best works for yours.

  Good luck

 • Emelie says:

  Som många andra redan sagt, bestäm dig inte i förväg för det går inte riktigt att föreställa sig hur du kommer att känna när bebis väl är här. För mig var det självklart att amma min dotter. Känslan när man ligger där, helt slut och lycklig med sin nykläckta bebis på bröstet och bland det första den gör är att själv söka sig mot bröstet var så speciell och kändes så naturlig. Samtidigt tyckte jag att amningen var tuff i början. Det gjorde ont, hormonerna rusade åt alla håll och kanter och jag var så trött på nätterna att jag grät och blev arg/avundsjuk på sambon som inte kunde hjälpa till när dottern vaknade och var hungrig för tredje gången samma natt. Dock släppte det efter några veckor och amningen blev bara gos. Jag är glad att jag ammade, det skapade ett speciellt band mellan mig och min lilla tjej, var smidigt eftersom maten alltid fanns med och dottern klarade sig länge innan hon blev sjuk första gången. Visst förespråkar jag amning i den mån man har möjlighet, men jag tror ändå först och främst på lycklig mamma, lycklig bebis 🙂 så man ska göra det som i slutändan känns bäst för en själv.

  Har du läst Gabriella Joss blogg? Hon hade bestämt sig för att inte amma sin son, men sen när han kom kände hon att den tanken tvärvände och det slutade med att hon ammade i ca 2 år. Googla Gabriella Joss + amning. Hon är beskrivit jättebra hur der var för henne 🙂 <3

 • Chrystianne says:

  God, don’t take on everyone’s opinions! AKA one word breast feed! they are so strong and only you know what is best for you. There are so many woman that haven’t breastfed for one reason or another sometimes medical somtimes they just want their bodies to quickly return back to norm (whatever that is post baby) I totally get you I am 39 weeks pregnant now and I can honestly tell you this is exactly what I’m feeling like towards the end, the uncertainty, I’ve never done it and I guess for me I feel like I need to try it that being said if it doesn’t feel right due to my own issues I will stop immediately! I want my husband to be a massive part of the feeding role so I may do it for a short period of time then move on to formula. Having been to so many classes and listened to everyone opinion I would honestly say however you feed your baby shouldn’t be up for discussion it’s abit like comparing it to a woman that doesn’t give birth “naturally” that doesn’t make you any less of a mother and people don’t feel the need to give you their opinion on that! good luck with your decision xxx

 • L says:

  I can honestly understand why you’re doubting, but still I’d say breastfeed. It is proven to be the best for your child. Children will most of the times grow up fine as well without being breastfed, but the difference is quite noticeable with myself and my younger brother as example: my mother wasn’t able to breastfeed me, she really tried but unfortunately she just didn’t produce enough. When she had my younger brother, she kept trying again and eventually she managed to breastfeed him. My brother never gets sick, doesn’t have any health problems and has in general a better physical condition, while I get sick easier, need more time to recover from simple things like a night of less sleep than usual, have a chronic disease, physical abnormalities, weaker immune system and in general not a very good physical condition. This occurs quite more often than you would think. My advise would be to breastfeed if you are able to, emotionally and physically.

 • Emelie says:

  Jag har längtat efter att ammat så för mig kändes det väldigt naturligt. Mina bröstvårtor växte dock under graviditeten och är/blir inte riktigt “styva” så min lilla flicka fick svårt att få grepp. Så först fick vi klippa tungbandet (det var för tight) och sedan har jag varit tvungen att ha en amningsnapp. Det gör att amningen är lite bökig… men jag har inte fått några sår 😉

  Jag har läst och hört att bebisar bara kan fästa sig vid en person (även om båda föräldrarna har stor betydelse och kan känna trygghet). Men bebisar går bara i symbios med en person. Men jag har pumpat ut ibland och då går det jättebra att min sambo matar henne. 🙂
  Vi provade med lite ersättning ibörjan men hon fick jätteont i magen av det och skrek i ca 3 timmar på kvällarna men det blev mycket bättre när vi slutade med ersättningen😊

  Men prova det är även viktigt att du känner dig bekväm med det!! Jag blev själv flaskmatat som barn pga att jag inte ville a bröstet och det gick ju bra!😊

 • Tova says:

  Jag hade inställningen att amma men av olika anledningar gick det inte så bra och vi var tvungna att börja med ersättning för att min son skulle gå upp i vikt som han skulle. Antagligen hade jag inte tillräckligt med mjölk, för min egen uppfattning var att det enda jag gjorde var att sitta som en ko i bur (fast i soffan) och amma. Det var en befrielse att börja med ersättning, min kille kunde hjälpa till och vi har sedan dess kört 50/50 i allt vad gäller ta hand om vår unge, utan det hade jag aldrig klarat mammarollen det har verkligen varit jätteviktigt för mig att han kunnat ge mig den avlastningen. Dessutom blev min son mätt och nöjd och jag slapp sitta i soffan och vända ut å in på mig själv men ändå känna mig otillräcklig.
  Det jobbiga med ersättning är hur andra dömer en, skulle vilja ge en heads up för det om du väljer ersättning. Jag har känt mig otroligt besviken i mammagrupper, och till å med av sjukhuspersonal, som verkar tycka jag är en dålig mamma (dessutom ung) som glider på en räkmacka jämte alla ammande mammor som gör allt för sina barn. Vart jag än gick fick jag frågan “Jaså du ammar inte? Varför inte?” även av folk som säkert inte menade något illa, men jag tyckte ändå det var jobbigt att om å om igen behöva svara på detta.
  Min andra heads up är att 50/50 amning/flaska blir svårt efter ett tag eftersom det är olika sugtekniker och flaskan dessutom ger mat snabbare. Min son ville inte amma till slut, utan bara ha flaska, och det var då jag till slut gav upp amningen helt. När jag hört om andra som gjort likadant verkar det som att det ofta slutar just så, att ungen till slut väljer flaskan istället.

  Tkr du är modig och mogen som tar upp detta! Det blir säkert jättebra vad du än väljer. Man kan också välja testa amma på BB å se hur det känns, man behöver ju inte bestämma nu. Du kan också sluta när du vill. Får din son bröstmjölk om än bara i en vecka så är väl det jättebra, och om inget alls kmr han klara sig fint då med. Det viktiga för att du ska vara en bra mamma är att du själv mår bra! Kramar från mig och lycka till 🙂

 • Erika says:

  Min mamma kunde inte amma, varken mig eller min syster, och vi har båda växt upp med väldigt bra immunförsvar. Jag har utvecklat allergier i vuxen ålder men det tog mig 25 år att få dem och även om det är ett resultat av att inte ha ammats (vilket jag absolut inte tror) så var det värt det. Hellre att jag var mätt av ersättning som spädbarn och allergisk idag – än att vara konstant hungrig som spädbarn med noll allergier idag, haha. Det är ju så vanligt att inte kunna amma och ändå överlever vi. Det vikigaste är att det känns bra för er ☺️

 • Ulrika says:

  Åh, vad glad jag blev för detta inlägg. Är höggravid och har efter många om och men valt att jag inte kommer amma. Har från början känt att jag inte vill och det som fick mig att våga bestämma mig var att läsa boken Praktika för blivande föräldrar av Agnes Wold. (Står till exempel om varför sjukvården MÅSTE säga att amning är bättre trots att ersättning är ett lika bra alternativ i Sverige). Så långt ifrån skuldbeläggande man kan komma. Jag vågar inte ens läsa de övriga kommentarerna du fått på det här inlägget eftersom det vanligtvis är sån amningshets bland mammor och jag klarar inte av det just nu.

 • Vicky says:

  Jag är i vecka 23 nu. För mig har det känts självklart att amma men har instället en oro ifall det inte skulle gå. Alla känner som sagt olika. Tycker du ska testa på BB och sedan göra det som känns bäst för dig. Lycka till!

 • nele says:

  Please try breastfeeding!!!

 • Stine says:

  Hei!
  Jeg er ca like gammel som deg. Fikk en nydelig liten jente for ni mnd siden og tenkte jeg kunne si noe om mine tanker, da jeg tenkte ganske likt som det du beskriver .

  Jeg hadde tenkt å amme henne når det passet, og om jeg skulle noe kunne vi gi flaske.. vel, så fort jeg fikk henne inntil meg og hun begynte og lete etter puppen var det gjort. Hun søkte varme, trygghet og næring. Og alt hadde jeg, noe som fikk meg til å føle meg så sterk! Så amming ble det, og det er jeg så glad for. Ikke bare er det god næring som mange nevner her, som er lett tilgjengelig, men det er også trøst, kos, trygghet og ro og nye mer.. Babyer spiser ikke bare når det er sultent, men også når de er nye steder og trenger trygghet, om noe gjør vondt ( vaksiner etc.) da er puppen trøst og nærhet.. jeg vet at det kanskje høres rart ut, men tro meg, og mannen din ( snart) kommer til på så mange andre områder! og det at kroppen din skiller ut stoffer som beskytter babyen din mot mange sykdommer er jo helt rått!

  Jeg håper du leser denne meldingen, dere har så mye fint i vente! Og et lite tips til slutt, snakk masse med henne! Jeg gjorde det hele tiden og fikk mannen min til å gjøre det samme. Da hun ble født, og hun lå på magen min snakket jeg til henne og hun så opp på meg. Så etter stemmen min som var kjent. Da mannen min snakket til henne rett etterpå, snudde hun seg mot han, også en kjent stemme. Ingen av de andre stemmene brydde hun seg om når de snakket..

  Masse masse lykke til og nyt reisen! Og takk for at du deler!

 • Mikaela says:

  Jag hade inte ens reflekterat över amning eller ersättning innan vår som föddes. Nu är han 2 månader och jag ammar på då det fungerar så bra och känns smidigast för mig.

  Om du är osäker tycker jag du ska testa att amma (du kan få jättebra hjälp och bra stöd på BB) om det inte känns bra så har du i alla fall testat. Om du trivs med amningen men känner att ni vill introducera ersättning så kan ni ju göra det i den mängd det passar er. Vet många som kört en 50/50 variant och det har fungerat jättebra. Vanligaste anledning vad jag förstår att de börjar föredra flaskan framför bröstet är sk “tuttförvirring” då mjölken oftast kommer snabbare i flaskan än från bröstet och dom börjar då rata bröstet. Vi har dock inte upplevt dt (vår son får utpumpad mjölk ibland) t ex har Medela en calma flaska som kräver ungefär samma sugteknik som vid bröstet och då ska minska tuttförvirring som man kan ge ersättning i.

  Ni kommer hitta det som passar er. Inget alternativ är bättre än det andra. Viktigast är att ni trivs och är bekväma med upplägget och att bebis får mat!

  Kram 🙂

 • Wiktoria says:

  Jag va klar o tydlig med att jag ville INTE amma. Jag pumpade och gav ersättning. Min mjölk försvann efter 2 veckor.
  När hon föddes fick hon skedas för att få det viktigaste. O så pumpa.. men ersättning direkt. Man ska inte ha dåligt samvete om man väljer ersättning direkt. Kram

 • Monika says:

  Jag ammade min dotter i fyra månader och det var det mysigaste och häftigaste någonsin, den känslan var så enormt stor för mig. Men hon fick också ersättning vilket funkade lika bra. Jag själv har aldrig ammats, jag är adopterad och fick mjölkersättning direkt efter födseln och jag är frisk och kry som en nötkärna 😀 Mitt råd är att du provar dig fram, uteslut inget förrän du testat. Är det sen inte för dig så är det helt rätt beslut, du vet bäst för dig och ditt barn (såklart Ert bsrn men med amningen måste du känna vad Du vill) det kommer bli det bästa hur ni än gör 🙂

 • Johanna says:

  Jag förstår argument både för och emot. Vi kommer dock försöka amma då det för oss känns som det mest naturliga. “Så som det är tänkt”. MEN vi är båda fullt medvetna om att det kanske inte funkar av någon anledning och då behöver vi såklart tänka om. När vi fått kläm på amningen skulle jag gärna vilja testa att pumpa och ge något mål om dagen på flaska, mycket för att min sambo också ska kunna få närheten och att barnet ska få god chans att knyta an och känna sig trygg med honom också men även för att jag ska kunna bli lite friare. Hur man än väljer och göra så tycker jag man ska försöka göra det som känns bäst för just sin familj 🙂

 • Frida says:

  Hej!
  Jag ammade och det var absolut en helt underbar upplevelse. Sjäklvklart har det sina tuffa stunder och det tar tid att lära sig och för kroppen att anpassa sig. För mig blev det en självklarhet att jag bara skulle amma min dotter och inte ge ersättning. Även den ekologiska ersättningen såg jag innehöll palmolja och eftersom jag hade bra med bröstmjölk och gärna ammade så valde jag att fortsätta med det. Jag provade att pumpa ibland men min dotter ville inte ta någon flaska så vi ammade istället 😊
  Med det sagt så kan bara en själv välja vad som känns bäst, ibland funkar inte amningen bara. Och ibland så gillar man det bara inte. Har vänner som inte ville amma men som provade och ammade länge och älskade det. Och så känner jag mammor som ville amma och gjorde det men aldrig riktigt tyckte om det. Man kan ju alltid prova och se hur det går 😊 Lycka till!

 • Malin says:

  Jag hade bestämt mig innan min dotter föddes att jag inte ville amma, men när hon kom upp på bröstet och nästan på en gång började söka mat så kändes det bara sjukt att inte låta henne få det som jag ändå visste var det bästa för henne! Det var min story, gör vad som funkar för er och lycka till 😊

 • Mona says:

  Det är inte alla som har lyxen att få välja om dom ska amma eller ej. Själv kunde jag inte amma då jag fått operera bort flera tymörer från brösten vilket gjorde att jag aldrig kommer kunna amma. Självklart väldigt jobbigt och ledsamt att man som mamma inte kan ge sitt barn bröstmjölk. Men det är väldigt viktigt att inte bli påverkad av vad andra skriver, om man inte ammar så är det inte en stor grej. Ditt barn får mat ändå på annat sätt, genom ersättning vilket är minst lika bra. Du har även kontroll på hur mkt ditt barn får i sig. Alla kan hjälpa till och mata och dela på den mysigs stunden. Och nej det är inte jobbigt med ersättning som många skriver. Det blir vad man gör det till. Ditt barn kommer få bra immunförsvar ändå så bli inte orolig för det heller. Det är lätt att man blir uppskrämd av andras tankar och funderingar. Gör som NI vill och gå er egen väg för vad som känns och är bäst för er familj. All lycka till!

 • Janine says:

  I am a pediatric nurse from Germany. My opinion is that you should do only breastfeeding if you feel totally comfortable with it. My experience definitely tell me that no matter what you decide for, bonding, allergies and immunsystem does not depends on breastfeeding or not. Don’t pressure yourself. There are so many others factors that matters by developing your baby. You will not be a bad Mom if you don’t breastfeed your little girl, dont let persuade you. You will make the right choice. Love your website.

  • Emmy says:

   Håller med till 100% på detta!

   En ”rolig grej”, alla i min mammagrupp var hysteriska amningsfanatiker. Såg lite ner på mig som gav flaska. Men alla andra barn i gruppen fick svåra allergier, astma etc. inte mitt barn. Trots att det var scenariot de målade upp för mig för att jag ”flaskmatade”
   Säkerligen slumpen men kände lite ”där fick ni!”

 • Carolina FDS says:

  Hello Victoria,
  First of all, congratulations for the little baby girl!

  I am not a mother but I do work with mothers helping them with they new borns. I’ve seen them getting ready for welcoming the new member of the family and reading loads of books about maternity. My honest opinion is that you shouldn’t ask anyone’s opinion. Listen to your body. Maybe you decide to breastfeed and you can’t or it is so painful you can’t keep doing it anymore or you just don’t want to. Maybe you do and it goes all well… your body will tell you.
  Enjoy this beautiful months ahead you.
  Happy new life!
  Carolina fds.

 • Emmy says:

  Modigt av dig att ställa frågan! För det här är ett väldigt känsligt ämne för många. Och 95% kommer pusha för amning.

  Jag har inte ammat något av mina två barn och de mår alldeles utmärkt. Men har fått många kommentarer kring det. Men jag var tydlig redan när vi kom till BB med andra barnet och sa: jag ska inte amma. Då hjälpte de till med att fixa ersättning och flaska etc. inga problem.

  du måste bara lyssna på dig själv och vad du själv önskar. Skit sen i alla andra. För det kommer alltid vara amningshysteri. Och du kommer vara lika bra mamma oavsett vad du väljer.

  Du får gärna maila om du vill bolla frågor kring ersättning.

  Kram

 • Sanne says:

  Victoria! Jag är 25 år och födde precis mitt andra barn för 2 månader sedan. Jag kände mig inte alls bekväm med tanken att amma så beslöt mig ganska tidigt att slopa det. Fick en tablett på förlossningen och har ALDRIG saknat det eller kännt att jag missat något. Tvärtom, evigt tacksam att jag vågade stå på mig och ta det beslutet trots att andra mammor får en att framstå som ett ufo. Amning är inte för alla, så enkelt är det. MEN är du osäker är det nog bättre att du provar amma, jag var inte osäker, utan STENSÄKER.

 • Veronika says:

  I have a one month old baby and was also not sure what I prefer. Unfortunately I don’t have enough milk and have to use formula. I would be much happier if I could breastfeed only. Not only because of all the health benefits but also because it is way easier. Imagine all the bottles you need to clean, boil water and cool it, formula might be heavy for you baby’s stomach etc.. ,anyway in the end you will figure out what works best for you and your baby. There is no bad choice;)

 • Monica says:

  of course you need to breastfeed, why is that even a doubt these days? do you see any animals giving their new born’s formula? no, because it is not how we are supposed to feed a new born. the mother’s milk is the only healthy and right way to feed a baby, stop being selfish and do what the human body is supposed to do when you give birth.

  • Effie says:

   What’s your problem with being so judgy seriously? She is not being selfish she is just a mother to be with questions in her mind, and your answer is everything except helpful! Unbelievable! Because of people speaking the way you do millions of new mummies make post partum depression because they think they are failing their first months with breasfeeding: buy yourself a bit of kindness and become more understanding. Ah maturity…

 • Johanna says:

  Hej fina du! Under min graviditet visste jag att jag ville amma dock trodde jag inte att det var “något för mig” men jag ville prova och ge det en chans. Nu är min son snart 9 månader och vi ammar bara på nätterna nu men att amma mitt barn är bland det bästa jag gjort. Absolut är det tidskrävande och smärtsamt till en början men trots det de mysigaste jag gjort. Ser set lite som en förlust nu när vi börjar sluta samtidigt som jag uppskattar att jag “får tillbaka” min kropp. Du gör precis som du vill men jag skulle rekommendera att prova att amma, du kanske älskar det, precis som jag gjort eller så är set inget för dig, om inte annat så är det väldigt smidigt, du har alltid maten med dig och det kostar ingenting. Lycka till i graviditeten, du är super fin. Kram

 • Cathleén says:

  Hej. Jag gjorde 50/50 när min son föddes. Men jag har aldrig varit bekväm med att amma när vi varit ute och sådär. Det har liksom varit opraktiskt. Min man tyckte det var jätte mysigt att också kunna mata.
  Jag tror det är jätte bra att man kan avlasta. Och att barnet kanske inte blir lika mammig. Vi började ge ersättning efter två dagar så det var inga problem alls. Han viste ju inget annat liksom. Gör det som är rätt för dig och din familj! Ett tips till er som är på vift mycket, lär henne dricka rumstempererat (inte varmt) då är ersättning väldigt enkelt att bara ta med 🙂

 • Effie says:

  I am quite shocked by some judgy comments above: of course breastfeeding is good, but so is baby formula and no doctor will tell you the opposite! You should do what feels RIGHT to you once the baby is born, not what your followers told you to do because of their beliefs. what works for some does not for others, it won’t make you a better mother!
  I have never been breastfed, and I am strong adult, fit and healthy, and so is my sister, my niece, and the baby also growing inside me! I am not sure it’s good for you to decide what’s good for you and your baby based on your readers’ comments to be perfectly honest: don’t feel bad or like a failure if it does not work. there is no perfect mother or mother to be!

  xxx
  effie

  • Mikaela says:

   I think some of these negative comments might come from the fact that she said she had some issues with her breasts and she clearly has implants, so I think some people might feel that she is being a bit selfish like “it was ok for you to get your boobs done but not breastfeed your child” -sort of. And many mothers and women in general feel very strongly about these things and when they see someone question is they are quick to defend their side.

 • Menia says:

  You should follow your instincts and choose what makes you feel best! Besides, happy mum, happy baby!
  Just one comment, i also believe it’s very important to share as much responsibilities as possible with the father, so concerning the milk, if you decide to breastfeed you can keep some in bottles and the father can be in charge of 1-2 feedings per day. It will also get you to rest a bit 😊

 • Elin says:

  Hej! Vill börja att gratulera till er dotter! Jag är själv i slutet på v 17 och väntar mitt första. Är lite äldre så en del av mina nära har barn. Sjuksköterska i grunden och allmänt intresserad av hälsa osv. Jag tänker att det finna för och nackdelar med båda. MEN fördelarna med amning (utöver det praktiska som rätt temperatur,slippa pulver ect) är så stora att jag tänker försöka amma, testa en vecka eller så. Inget är svart eller vitt eller för evigt så ni kan alltid övergå till ersättning om det är det som skulle passa er familj bäst. Stor kram och lycka till!

 • Mickan says:

  Jag har inget barn men jag har funderat mycket på det r och tycker att det är hemskt vilken press vi sätter på kvinnor att de måste amma annars är de dåliga mammor! Min mamma ammade varken mig eller min syster för det gick bara inte och det är inget fel på någon av oss. Visst, att amma är jättebra men om du inte kan eller vill göra det så ska ingen annan få säga till dig att du gör fel. Jag vet inte om jag kommer amma när jag väl får barn, men jag vet att jag inte kommer lyssna på de som säger att det gör en till en sämre kvinna för att man inte gör det för det är skitsnack. Hoppas det här made sense to you. Lycka till med graviditeten. (:

 • Karin says:

  Jag var helt säker på att jag inte skulle amma innan och medan jag var gravid, kändes sjukt obekvämt. Kände mig dock pressad att testa av bl.a. Mvc. Så min kompromiss blev att testa, tänkte att jag kunde åtminstone ge det ett försök. Så kom bebisen och det blev det självklaraste och mysigaste i världen, tror hormonerna hjälpte till en del, hehe. Nu ca 6 månader efter vi slutat amma känns det återigen som en knepig grej men nu är jag trygg med att det kommer kännas naturligt den dag det ev kommer ett syskon. Och det finns annat pappa kan hjälpa till med och dela! men det där känner ni bäst vad som passar er, se till att följa magkänslan bara!

 • Lauren says:

  I’m breastfeeding my baby (five months now) and I chose it because of the health benefits and because it’s just so much easier and quicker: you don’t have to fuss with warming the bottle while your baby is crying for food. I love breastfeeding because it’s an intimate moment between my child and me (but bottle feeding can be that too). I have given her formula a few times to see if she takes it, if I have to be away for a few hours or so.. then her daddy can feed her. However, you should choose what feels natural for you and your baby – if you are always uncomfortable breastfeeding, he/she might sense it and a calm mom with a bottle is better than a nervous mom with a breast. And just try breastfeeding at first, it might feel natural after all. Your baby is so small that if you switch to bottle early on, he/she will probably get used it easily. All the baby needs is a safe loving environment while feeding and that can be done with bottle too. Trust yourself and good luck!

 • S says:

  Hej!
  Jag har ingen åsikt om huruvida man bör amma eller inte (det finns det ju gott om andra som har ser jag). Det enda jag tänkte när jag läste ditt inlägg är att om anledningen att du inte vill amma är pga psykiska problem med dina bröst så vore väl det bästa att gå och prata med någon om det? Då kanske du kan få hjälp att få en bättre relation till din kropp, och valet att amma eller inte kanske blir lättare om du kan ta det mer utifrån bebisen och mindre utifrån dig själv?
  Hur du än väljer att göra tror jag att det kommer att bli bra. Det finns barn som växer upp under så mycket värre förhållanden än ert barn kommer att göra, människan är ganska stark ändå, och jag tror inte att lite ersättning kommer vara avgörande för barnets liv direkt.
  I vilket fall, vill även passa på att säga att jag tycker att det är väldigt roligt att bloggen blivit mer personlig med graviditeten. Hade nästan slutat läsa, men nu klickar jag in här ofta!

  • victoriatornegren says:

   svar: Tack för svar! Det är min relation till min kropp (bland annat brösten) i allmänhet nu under graviditeten :)! Tänker att den mest troligt inte kommer bli bättre av att amma, snarare värre. Kram!!

 • Lee says:

  Pumpa?
  Skulle råda dig att lukta på en ersättning som är klar att drickas. Då kommer du vilja ge ditt barn apelsinjuice i flaskan ist…
  Lycka till. Känn efter å pröva.

 • Sofia says:

  Åh vad bra att dela med sig! Jag vet precis hur du känner då det var exakt likadant för mig. Jag var såå obekväm med amningstanken enda fram till förlossningen, informerade BB personalen om läget och bad att INTE bli påtvingad amningen så fort han var ute. Detta accepterade dem och när mitt barn väl var ute så kändes det rätt att pröva, men dem prövade även ersättning. Min son delammades i 6v och sedan gick vi över till bara ersättning, han har mått hur bra som helst och likaså jag i mitt val. Lycka till med ditt beslut! <3

 • Åsa says:

  Hej!
  Vad fin blogg du har och grattis till graviditeten. Jag är gravid i V.24 och väntar också mitt första barn. Jag hoppas verkligen att jag kan amma. Men om det inte funkar eller känns bra så tycker jag ersättning är exakt lika bra.

  Jag har en tvillingbror så när min mamma ammade oss blev mjölken ibland slut, så då började hon att växla mellan ersättning och amning så pappa och bekanta kunde hjälpa till. Så du kan testa göra båda, ett litet tips ifall du känner dig osäker att välja. Bara bebisen lär sig tycka om att växla. ❤️

  Kram Åsa

 • Johanna says:

  Att amma är självklart ens eget beslut. Jag trodde inte att jag skulle amma, sen så föll det sig så naturligt. Så enkelt att slippa gå upp och värma och diska flaskor. Alltid perfekt tempererad mjölk vart man än var. Men fördelarna är också för barnet. Du skyddar bebisen med antikroppar mot de virus och infektioner ni möter. Bebisen fortsätter bygga upp sitt immunförsvar och ju längre du ammar desto bättre. De blir också mer öppen för olika slags mat än ersättningsuppfödda. Då bröstmjölk tar smak av mat och smakar olika hela tiden. med mera. 🙂 att amning är det bästa för barnet måste vi våga prata mer om, utan att vara rädda för att skuldbelägga. Men ju mindre vi vågar prata om fördelarna desto mer faller de i glömska. Sen är det alltid en mammas beslut och det beslutet ska ingen annan få ta.

 • Sandra says:

  Det där kommer du känna när hon verkligen kommer, lita på dig själv och gör som ni vill så blir allt bra ändå😘
  Jag ammade min son i 8 månader, han valde själv att sluta och det kändes bra. Alla väljer själv hur man gör i slut ändan.
  Stort Grattis i alla fall till er tjej och lycka till i framtiden, ni har nåt så otroligt stort framför er kramar♥️

 • Anna says:

  Jag fick lära mig på BB att helst inte blanda flaksmatnig. Med bröst de första 3 månaderna då barnet då med all sannorlikhet väljer flaskan först. Därför är mitt tips att helamma första 3 måndadrna, och känner man då att man behov av att flaskmata introducera de då försiktigt (risken finnas att mjölken sinar fort för vissa) men mist 3 mån är de absolut viktigaste 🙂

 • Sandra says:

  Hej, grattis till din graviditet. Jag kände precis som dig och min barnmorska och de flesta runt omkring mig tyckte att jag var knäpp som inte ville amma. Jag har alltid känt att det inte är någonting för mig. Jag har själv opererat brösten och jag vet inte om det spelade in i mitt beslut MEN att inte amma är det bästa beslutet vi tagit och vi kunde hjälpas åt med allt, vår son som snart är 3 har alltid varit lika mammig som pappig medan många av våra vänners barn bara ville vara hos mamma och mamman höll fast vid barnet och inte heller riktigt lät pappan ta ansvar. Jag kunde åka iväg tidigt och jobba/fika med någon vän/handla osv i lugn och ro för jag visste att killarna klarade sig utan mig och mina bröst. Låter kanske konstigt för många men jag förstår dig. Om några dagar får vi vår dotter och valet är lika självklart den här gången. Men, om ni väljer att inte amma vill jag bara säga: stå på dig och du behöver aldrig känna att du måste förklara dig inför andra! Sjukvården tjatade ända in i det sista… tyvärr! Lycka till med allt.

 • Zara says:

  Testa det som känns bäst för er! Sen kanske det inte ens blir erat val – vår dotter vägrade flaskan, oavsett om det var ersättning eller bröstmjölk i. Hon har inte ens druckit välling ur flaska 😅 så för oss blev det helamning tills hon år fast föda runt 12 månader, och då blev hon såklart mer beroende av mig. För oss var det så självklart innan att alla bebisar tar flaskan, så ville bara dela att det inte alltid blir som man tänkt och planerat. Ni kommer märka vad som passar och funkar ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *