Dagens fråga

Fina du ❤️
Hur har det gått med Ellie på förskolan? Trivs hon där nu? Jag har en dotter som känns så lik henne, helt underbar men med väldigt stark anknytning till mig och pappan. Hon är nu 1.5 år och vi lämnar inte bort henne med andra då det inte alls känns som hon vill det. Vi sköt även på hennes förskolestart nu tills efter sommaren när hon är 2 år istället. Kändes det som att det var lättare när Ellie blev lite större med anknytning till andra och förskolestart?
Kram

Svar: Åh, det går så himla bra. Hon kände snabbare än vi trodde en anknytning till framför allt en av de vuxna på hennes avdelning. Det kändes som en trygg plats för oss fortare än vi trodde också. Sådan fantastisk personal som gör så himla mycket för vår lilla tjej varje (var)dag! Att lämna på förskola var ett stort steg för oss alla i familjen, först och främst känslan av att lämna henne på en obekant plats för oss och också för så lång tid (vi har fortfarande bara haft barnvakt i någon timme som max). Alla barn är olika och alla föräldrar känner olika och har framförallt olika förutsättningar till vilken ålder man kan lämna sitt barn på förskola. Vi hade möjligheten och viljan (pga hur Ellie är som barn) att låta henne vara hemma med oss fram till 2,5 år. Svårt att säga om hon hade varit redo innan, det kanske hade gått toppen men vår känsla var att hon inte var redo innan hon fyllde 2. Kommer vi få en till bebis någon gång i framtiden och har samma möjlighet som med Ellie så kommer vi även nästa gång vara hemma tills det barnet är 2 år, det tycker jag med facit i hand kändes som en perfekt ålder för nästa steg. Lycka till, det kommer gå toppen! Det hände otroligt mycket mellan 1,5 till 2 år för Ellie med hur trygg hon kände sig runt andra än oss. Kram!

3 Responses to “Dagens fråga”

 • Natasja says:

  Tack så jättemycket för fint svar 🧡 jag känner mig precis som du trygg i att det är bra för mitt barn, men det är skönt att höra någon annan med liknande tankar då dem flesta verkar både välja (av vilka och måsten) att lämna tidigare på förskolan och med andra.

  • Malin says:

   Jag väntade också till min dotter blev två år med att skola in. Så nöjd över det beslutet! Tycker att 1.5-åringar är väldigt väldigt små och inte har någon glädje av att buntas ihop med 10-14 andra små barn. Sen fattar jag att vissa måste skola in vid 1.5 men har man möjligheten så kan jag verkligen rekommendera att vänta!

 • M says:

  Tycker att det är underbart med inkännande föräldrar som också vågar följa det som känns bra för sin familj (kräver självklart en viss ekonomisk sits för att vänta så “länge” med förskolan som ni gjort). För oss var det en helt annorlunda situation vilket gjorde att vi tidigarelade inskolning. Vår son var hur cool som helst med nya människor och älskade möjligheten att interagera med andra än bara oss päron. Han blev mycket mer nöjd som människa när han fick börja förskola (15 mån). Tänker att det viktigaste är att känna in just sitt barn och sin situation 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *