Oven Baked Feta Pasta

Hittade detta recept på TikTok häromdagen och det såg så galet gott ut så var tvungen att prova! La ut det på min Instagram igår och fick flera DM om att orginalreceptet kom från en finsk food artist som heter Jenni Häyrinen och att rätten blev så stor i Finland att fetaosten sålde slut, haha. Så shout out till henne! Som jag skrev på Instagram kanske inte rätten ser mycket ut för världen på bild men var topp tre godaste jag smakat.

Found this recipe on TikTok the other day and it looked so yummy that I had to try! Posted it on my story yesterday and got a lot of DM that the original recipe is from a finnish food artist called Jenni Häyrinen and that the dish became so big in Finland that the feta cheese sold out, so shout out to her! Like I wrote on my Instagram the dish may not look much to the world but it was top three best pasta dishes ever tried. 

(English translate further down)

Du behöver:

Spagetti
1 paket feta ost (denna)
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
1 paket körsbärstomater
Olivolja
Chiliflakes
Salt & Peppar
Färsk Basilika


Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader. Ringla rikligt med olivolja i botten på en plåt (så botten täcks) och placera fetaosten hel i mitten av plåten. Strö tomaterna runt om fetaosten. Hacka en chili och pressa tre vitlökar och fördela över plåten. Salta, peppra och addera lite chili flakes. Ringla över lite mer olivolja och stoppa in i ugnen (15 minuter på 200 grader och sedan 10 minuter 225 grill). Koka upp pastan. Ta ut plåten och blanda runt den nu krämiga fetaosten tillsammans med tomaterna, jag använde sleven för att krossa några av tomaterna också. Blanda ihop med pastan och addera basilika och rör ihop. Häll upp, addera lite mer basilika på toppen och njut! Vi åt det tillsammans med parmesan och vitlöksbröd.

You need:

Spaghetti 
1 feta cheese
1 red chili 
3 garlic cloves
1 package cherry tomatoes
Oliveoil
Chiliflakes 
Salt & Pepper
Fresh Basil

Cooking: Put the oven on 200c. Coat a pan with generously of olive oil. Place the feta cheese whole in the middle and add the cherry tomatoes around. Chop the chili, press the garlic and add it to the pan. Use salt and pepper and add some chili flakes. Add some more olive oil and place the pan into the oven (15 minutes in 200 and then 10 minutes in 225). Cook the pasta. Take the pan out of the oven and mix the now creamy feta with the tomatoes. I also crushed some tomatoes with the spoon. Mix it with the pasta and add some basil and mix it all together. Add some more basil on the top and serve! We had it together with parmesan and garlic bread. 

10 Responses to “Oven Baked Feta Pasta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *