Ellie and her sleeping routines

My little angel

 

Jag har ju lovat er en uppdatering när det kommer till Ellies sömn. Jag har hela tiden tänkt “men det är ju inte helt perfekt än” men inser att den kommer nog aldrig bli det (haha), så här kommer inlägget. Jag har hela tiden känt att jag velat samsova med Ellie, redan som gravid. Efter lite påtryckningar utifrån kring att man “absolut inte får samsova med barn under 3 månader pga plötslig spädbarnsdöd” så införskaffade vi oss ett bedside-crib. Men redan första natten på BB när hon visade att hon inte ville ligga själv och jag hade henne hos mig hela natten kände jag mig så trygg i oss.

Erik var desto mer stressad och hade svårt att sova då han var rädd att han skulle råka lägga sig på henne i sömnen. Så vi gav hennes egen säng ett försök när vi kom hem men hon ville absolut inte ligga där, så vi flyttade hennes nest till sängen och hade det mellan oss, men där ville hon absolut inte ligga heller. Hon ville bara ligga nära! Så den första tiden tror jag hon sov med mitt bröst i hennes mun i princip hela nätterna, haha. Sedan försökte vi lite nu och då med hennes babynest och tillslut sov hon hur bra som helst där. Där sov hon alltså tills första matning, ibland la jag tillbaka henne men oftast somnade jag. Jag har tyckt att det varit så smidigt att ha henne i sängen, speciellt när jag liggammat. Jag har vaknat av att hon velat ha mat, sedan lagt henne mot mitt bröst sedan har jag somnat igen. Så den första tiden blev min sömn knappt påverkad.

Så, hur ser det ut nu? Vi plockade bort nästet när hon var runt 2,5 månad. Vi samsover fortfarande och det är det MYSIGASTE som finns att somna och vakna upp med henne. Jag kan typ inte förstå hur man inte kan samsova, haha. När jag ammat på natten har det inte heller varit ett alternativ att ha henne i en annan säng, så jobbigt, haha. Men nu när jag slutat amma så känns det som att det är dags för Ellie att i alla fall somna i egen säng. Vi har försökt ett par gånger och det har gått bra, fram till hon vaknar första gången. Nackdelen med att ha samsovit så länge är att Ellie känner sig otrygg ensam i en säng. Vi måste ligga där när hon somnar och vara där om hon vaknar till för att hon ska kunna somna om igen. Så jag har en känsla av att det inte kommer bli hela nätter i hennes egen säng från början!

Vår resa till hur vi har det idag när det kommer till Ellie och hennes sömn har varit lång. Vi har försökt få henne att sova på miljoner olika sätt och kämpat så otroligt många timmar totalt. Skrattar när jag tänker på hur vi desperat experimenterat fram de perfekta sätten att få henne att somna, som max fungerat några dagar. Jag har varit så avundsjuk på föräldrar som bara kunnat lägga ner sitt barn om det varit trött, eller kanske bara lägga en liten filt över ansiktet och guppa en aning. Det har aldrig fungerat för oss (förutom när hon var pytteliten). Det som räddade oss var rullavagns sömnschema (detta). Skillnaden blev att ta ner på sovstunder så hon var riktigt trött när vi lagt henne och också ha bättre koll på när hon ska sova för att undvika att hon skulle bli övertrött. Samt att vid läggdags följa samma rutiner. Nu är det en fröjd att lägga Ellie. Bara så himla mysigt att ligga där bredvid henne och gosa tills hon somnar. Brukar ta max 10 min. Hon måste dock ”sitta fast”. I alla fall hålla hennes armar. Så antingen hålla om henne, ha benet över hennes ben eller armen över magen. Sedan den andra armen för att hålla ner hennes arm, så konstigt, haha.

Så våra rutiner just nu ser ut som så att vi alltid ger henne en flaska när hon ska sova, hon associerar nu flaska med sömn. Jag vet att “man ska” skilja på sömn och mat, men för oss fungerar inte det än.  På dagtid och natten får hon ersättning (nan 2) och på kvällen välling. På kvällen dimmar vi ner, byter vi blöja, borstar tänderna och tar på pyjamas. Ellie somnar runt tio varje kväll, vaknar ofta någon timme senare och behöver lite närhet. Somnar oftast om rätt snabbt och sedan sover hon till 03/04 och får ersättning, däckar direkt efter (har baby brezza bredvid sängen) och sedan sover hon till tio. Självklart har vi sämre nätter också men de flesta nätter ser ut såhär. Så nästa steg är att få henne att i alla fall somna i egen säng. Vi har köpt en sovorm som jag hoppas gör att hon känner sig lite tryggare!

10 Responses to “Ellie and her sleeping routines”

 • jonna says:

  Tack för detta inlägg, jag har väntat länge haha! Har också haft problem m vår lilles sömn sedan han va typ 4 månader så känner igen mig i att ha testat allt. Några frågor… hur sover hon på dagarna? o var? Vår grabb sover bara i vagnen på balkongen. Förr va man tvungen att ha den i rörelse men nu räcker det med att man vagnar honom till sömns i den. När ni lägger henne på kvällen -är det i er säng el i hennes säng? O när hon vaknar efter en h på kvällen, tar ni upp henne till er säng då? Vi har exakt samma grej. Jag lägger honom i hans säng men 1 h senare vaknar han o vill komma upp. Ibland kan det gå 2 eller 3 h men oftast bara 1 h. Jag tycker samsovning e mysigt men han rör sig så mkt i sömnen att vi ofta lyckas väcka varandra. Att han väcker oss e väl ok men mindre ok att vi väcker honom… därför jag vill få bukt med det. Men jag försöker ta d med ro o skulle aldrig klara av ngn skrik-metod, så är han ledsen får han komma upp till oss

 • Nathalie says:

  https://www.jollyroom.se/barnrummet/barnlampor-belysning/nattlampor/zazu-nattlampa-gosedjur-katie

  Tips tips tips!!! Vi köpte denna nattlampan/gosedjur som har gjort underverk för oss. Den lyser behagligt och spelar upp naturljud eller vaggvisor… vår tjej älskar den och vi sätter på den varje gång hon ska somna för natten & även när hon vaknar till på natten! Bästa köper vi gjort

 • Marie says:

  Jeg vet ikke helt hvorfor men jeg syns alltid det er veldig interessant å lese om andre sine søvnrutiner på sine babyer, hehe 🙂 Min sønn blir 5 måneder om en uke og vi har ikke helt faste søvnrutiner på dagtid. Vet aldri om han sover i 30 minutter eller 1,5 time.. Men hver natt sover han fra 18-19 til 05 🙂 Det jeg lurer på, er når dere begynte å følge Rullavagn til søvnskjema – hvor lenge sov Ellie hver gang hun sov på dagtid? Våknet hun av seg selv eller vekket dere henne?

 • Sofie says:

  Är ni nöjda med BabyBeezzan?

 • Nina says:

  Min dotter blir nu 1 år och vi har exakt samma situation med hennes sömn som ni. Hon är också som Ellie väldigt aktiv (läs galen) och man behöver aktivt söva henne för hon skulle aldrig bara somna sådär hur som helst. Vi har samsovit sen start och även om vi i perioder har försökt få henne att sova i egen säng så har vi alltid gått tillbaka till att samsova..det är ju såååå mysig även om man får sig ett finger upp i näsan eller en fot i ansiktet då och då 🤣

 • Anna says:

  Så skönt när du delar med dig av allt, det bra och det dåliga. Är själv mamma till en 8 månaders tjej och det är inte alltid en dans på rosor, vi samsover också och älskar det (för det mesta). Känns ju som att alla andras barn sover så bra utom ens eget 😀

 • Marie Nilsson says:

  Att läsa första stycket är som att läsa om mig själv och min dotter som är nu 6 månader. Hur gör du på dagen och vart sover hon då? Här blir det antingen i vagnen eller i min famn vilket inte är optimalt.. Just att vi samsover på natten är ju mysigt men som sagt inte smidigt på dagen.

 • Maria Mroxx says:

  Känns som att läsa om sitt egna barn när du skriver. Haft samma situation sen hon föddes och visade tydligt på BB att hon absolut inte ville ligga ensam. Sov typ sittandes deb första veckan sen upptäckte jag liggamma (hallelujah)! Och det ääääääär så mysigt att sova ihop. Samma som du så fick man höra både de ena och andra om att samsova inte är bra. Skönt att höra att fler har samma situation och att det inte är konstigt alls 🙂

 • Matilda says:

  Måste börja med att säga att din blogg verkligen är min absoluta favoritblogg att läsa. Har följt den ett bra tag nu & den är så givande & inspirerande! Så skönt att läsa detta inlägg om Ellie, att vi inte är ensamma om detta. Vår dotter är precis likadan som Ellie i det du beskriver, & att hennes ben & armar bara flyger & flänger trodde jag verkligen vi var ensamma om! Vi har börjat följa det schema du länkade och allt går så mycket lättare nu så TACK <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *