5 Months Update

5 months

 

Bebis process: Vilken månad alltså! Ellie har verkligen blivit så mycket mer medveten. Hon kan utan problem rulla runt och har börjat älska att sova på mage (så otippat), hon lägger sig liksom så själv. Hon älskar att stå och kan göra det utan att man håller i henne (balansen är dock inte där så hon måste hålla i någonting). Hon är så stark och använder armarna att ta tag och dra hela henne istället för att försöka krypa, haha. Hon har slutat med napp, hon ville helt plötsligt inte ha den längre. Hon tar flaskan själv och somnat så ett par gånger. Fortfarande sena kvällar för henne men det innebär sena mornar också, de flesta nätter sover hon 7-8 timmar i streck, vaknar för mat, sedan somnar hon om 2-3 timmar.

Baby’s progress: What a month! Ellie has become so much more aware. She can without any problem roll around and she have started to sleep on her belly (so weird), she change her position into belly-position by herself when she wanna sleep or in her sleep. She sto strong that she uses her arm to grab something and pull her self to where she wanna go instead of trying to crawl. She doesn’t want her pacifier anymore, but love to hold the bottle by herself and sleep in. Still late nights for her but that means late mornings as well so. Most of the nights she sleeps 8 times in row, wakes up for food, then she falls back to sleep again for 2-3 hours.

Bästa: Älskar att hon blivit mer medveten och kan visa mer vad hon vill. Hon älskar nämligen närhet denna lilla tjejen och det är SÅ mysigt. Jag vaknar av henne när hon ligger på mage i upprätt position och kollar på en eller tar på en, bästa sättet att vakna upp på. Ibland hasar hon mot en och vill klappa eller bara ligga nära. Sån gosis!

Best: I love that she’s more aware and can show us more what she wants. She loves to be close and it’s SO cozy. I wake up with her just looking at me and touch me. Best way to wake up to! Sometimes she have shuffled herself close to me and just want to cuddle. The best.

Sämsta: Som jag skrivit förut är Ellie är en väldigt social och aktiv bebis vilket innebär att hon hellre är vaken än sover, trots att hon är behov av sömn. Hon är extremt svårsövd vissa delar av dygnet och jag och Erik kan varva varandra oftast närmare timmen. Nu har vi i alla fall uteslutit all skärmtid, börjat släcka ner tidigare och lugna tempot rejält. Även om hon inte vill sova så känns det som att hon i alla fall får mer ro.

Worse: Like I told you before Ellie is a very social and active kid which means that she rather be awake than sleeps even if she really needs to sleep. She is so hard to get to sleep some parts of the day and me and Erik can try for hours. However now we excluded all screen time, starting to shut down the light earlier and calm down the tempo. Even if she still doesn’t wanna sleep, it feels like she gets calmer.

Funderingar: Vi följer redan ett sov-schema för Ellie vilket jag tycker fungerar så bra, då vet man när hon “borde” sova. Det har matchat hennes signaler så bra. Trots detta så är hon väldigt bestämd med att inte vilja sova ibland ändå. Att hålla vaken är inte ett alternativ då det slutar med att hon blir tokig av trötthet. Hur är era bebisar? Och hur gör ni när ni ska söva? Någon som haft en vill inte sova-bebis och hittat något knep?

Reflections: We already follows a sleeping schedule for Ellie, which works really good. Then we know when she “should” sleep. It matches her own signals so good. But she’s still knows when she doesn’t WANNA sleep. How is your babies? And how do you do when it time to put them to sleep? Someone else who had a I don’t wanna sleep-baby and found a good way?

12 Responses to “5 Months Update”

 • Erika says:

  Jag har haft sedan dag 1 en bebis som inte vill sova, idag är han 4,5 månad för ca 1 månad hittade ja knepet han är aldrig uppe längre än 2,5 h efter 2,5h så är han trött men kan inte somna av sig själv. Då buffra vi honom till sömn först tog det 30 min efter 1 vecka 15mim efter 2 veckor tar det 2-3 mim sen sover han:)

 • C says:

  Min bebis är snart 4 månader, vi införde precis rutinen att vi tar på henne pyjamas, ger ersättning och sedan lägger vi henne i sängen (mörkt i sovrummet) med napp och snuttis och sedan får hon ligga där tills hon somnar. Ibland vill hon att vi ligger bredvid en stund andra kvällar kan vi lämna henne direkt och det går hur bra som helst.

  När hon ska sova på dagen, om hon har svårt att komma till ro (hemma) brukar jag sätta mig med henne och få henne att ligga still, slappna av och bara göra ingenting, då somnar hon alltid tillslut även om det betyder att hon först ligger och bara ”myser” i 30 min innan. <3

 • Hanna says:

  Hej! Hur ser ditt “schema” ut för sömn? En liten bebis förnyar sig ju ständigt och sovbehovet kan ju snabbt ändras radikalt. Hur söver ni när ni turas om? Kan det hjälpa att försöka strunta i schemat och försöka följa bebis. Söva i sele brukar ofta vara en hit när bebis visar tecken på å va trött eller övertrött. Alla bebisar å föräldrar är ju olika men att skapa sovrutiner för tidigt kan ju också bli en stress. Min första bvc sköterska sa när jag försökte med första barnet att det är ovanligt att de har rutiner för sömn dagtid innan sex månader. Det vet jag ju dock att inte alla håller med om men nu efter två barn kan jag helt hålla med henne å önskar att jag bara följt barnet å inte haft ngra förväntningar på specifika tider för sömn dagtid. Bara en tanke ❤

 • Sara says:

  Jag har en bebis som aldrig vill sova, har aldrig velat det sedan han föddes (han är idag elva månader).
  Vi har också ett ”sovschema” för honom, men vi modifierar det med att flytta fram varje sovstund med cirka trettio minuter. Då hinner han bli riktigt trött och det går oftast smidigt att lägga honom då.
  Lycka till med er dotter, det är ett evigt pusslande och när man tror att man har bra rutiner så ändras allt plötsligt… 💗😏

 • Josefine says:

  Min äldsta dotter som numera är 2 år var (och är) en ”inte-sova-bebis”. Det var så jobbigt när man fått höra att bebisar bara sover hela tiden, för hon gjorde ju inte det. Så vi fick helt enkelt inse att hon inte skulle eller kunde sova alla de gånger vi förväntade oss att hon skulle göra det och därmed ta bort sovpass som andra bebisar i samma ålder fortfarande sov. Jag tror hon var 8 månader när hon endast fick sova en gång på dagen för att kunna somna i hyfsad tid på kvällen (runt 20).

 • J says:

  Jag har två små barn på 3 och drygt 1 år. Dom har varit väldigt olika när det kommer till sömn och första har alltid varit svårare att söva än andra. Med henne fick man verkligen jobba för att få henne att sova, dag som natt. Mitt tips är att fokusera på vakentiden ist för sovningarna. Det är lätt att fokuset blir på sömn och att hela dagarna går åt till att söva. Vårt andra barn har fått sova när han varit trött, vaken när han varit pigg och vi har varit otroligt avslappnade till allt som har med sovning att göra. Det har resulterat i att han till största del somnat av sig själv, framför tv:n, i vagnen, i sängen, i soffan osv, och sovit tills det att han är riktigt utvilad. Vi har i stort sätt aldrig behövt att aktivt söva honom på dagtid, utan det har han ordnat själv och på kvällen har han somnat själv i sin säng. Alla barn är olika och det lättaste är att acceptera att er dotter vill vara mycket vaken och kanske inte har behov för sömn när hon enligt sovschemat ’borde’ sova. Nyfiken och pigg är ju bara positivt att vara ☺️ Ni verkar vara superduktiga, både du och din syster ☺️

 • Erika Molnar says:

  Min son är inte heller sova bebis men vi börja de med att buffra han till sömns och de tog 30 min första dagarna sen 15 och nu tar det cirka 3 min sen sover han. Han är 4 5 månad idag.

 • Jonna says:

  Har ni testat med musik? Har oxå en svårsövd kille på 3 månader o han väger redan 7,5 kg så att gå runt o bära o vagga honom till sömn funkar helt enkelt inte. För en v sedan började vi med en ny kvällsrutin: varva ner, bada, mysa, läsa bok, äta o sen somna till en playlist som jag satt ihop. Bästa sången är sov du lilla videung som jag ibland kör på repeat tills han somnar (ibland får man buffa på rumpan också lite, ibland får man även vagga honom en stund, men långt ifrån så länge som vi tidigare fick hålla på). Märkte oxå att d funkade att lägga ner mobilen med denna playlist i vagnen under dagtid när han har svårt att komma till ro. Han va sååå gnällig under en kvällstur häromdagen men när musiken kom på så lugnade han sig direkt. Så välj en sång ni båda gillar o försök förknippa den till sömn. Jag sjunger väldigt mkt för honom också, o det hjälper även i andra sammanhang när han är ledsen o gnällig.

 • Amanda says:

  Min kille är bara en vecka yngre än Ellie och vi har samma problem här hemma! Vi hade inga problem med sömnen förrän för kanske en månad sedan som det började med att han vägrade somna och gick över till att bli övertrött och helt galen. Det har blivit bättre och nu är det bara dom senare sovstunder under dygnet som är svåra.
  Pratade lite med min BVC sköterska om det och hon sa att det finns en period som inträffar runt 3-6 månader där bebisen inser att den kan kontrollera sin sömn och har då en period där det blir svårt med sömnen. Hoppas det stämmer!
  Jag har inget super tips tyvärr.. Vi brukar byta av varandra när det blir jobbigt men annars är det bara samma saker i en loop tills han somnar.
  Amma, rapa, vagga i famnen, gå lite runt med vagnen ute och så om igen. Som någon annan skrev så har vi en speciell vaggvisa som vi alltid sjunger eller nynnar på i samband med sömn och aldrig annars. Tycker det hjälper super bra ibland och andra gånger inte alls.. haha

 • Ina says:

  Har tänkt vid flera av de här uppdateringarna om Ellie att hon till sättet verkar lik min lille kille på 1,5 som han var i samma ålder. Och särskilt med sömnen. När det står att en så här gammal bebis bör sova si och så mkt har det aldrig stämt för honom. Han sover alltid mindre och är väldigt svårsövd. Han har sedan han var som Ellie somnat som tidigast 21 på kvällarna men ofta 22 eller ännu senare. Inte heller på dagen vill han sova. Det är jobbigt som förälder för man behöver den där pausen och egentiden. Men jag tror som flera andra sagt här att skönast för en själv är att acceptera att man fått en icke-sova bebis å kanske inte göra det till en för stor grej. Vet inte vad typ bvc säger om det, fattar ju att bebisar behöver sin sömn egentligen, men jag kämpade i många långa månader men bestämde mig till slut att bara försöka vara mer laid back med det. Min förhoppning är att när han börjar förskolan ska han få in en bättre rytm, kanske bli så stimulerad där på dagarna att han inte orkar hålla sig uppe lika sent längre, men vi får se… skönt iaf å veta att det finns fler icke-sovisar och att det inte behöver vara nåt fel på ens egen lille <3

 • Nina Lindahl says:

  Samma här, min tjej på 8.5 månad är också väldigt aktiv och medveten och har stundtals varit väldigt svårt att få henne att sova. Bättre nu dock än runt 3-4-5 månader. Nu sover hon 2 gånger på dagen ca 1 timme vardera gång och somnar för natten runt 18-19 och vaknar runt 06-07 på morgonen. En bra natt för oss är “bara” två uppvak och en jobbig natt kan vara 6-7 uppvak, fortfarande. Knepet för att hon ska somna lätt på kvällen är att hon ska varit vaken minst 3 timmar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *