Baby Update – 4 months

4 months
6385 g & 63 cm

 

Bebis: Nu är Ellie fyra månder (!) Hon har verkligen gått från nyfödd till bebis till mini-människa. Hon älskar att stå i ens knä, är så himla nyfiken och alert. Hon hatar att sova för hon vill vara med överallt, så hon blir överstimulerad och lite galen när hon är trött (läs: övertrött). När hon är vaken är hon dock världens gladaste och mest sociala. Nu är det bästa hon vet att stoppa a-l-l-t i munnen. Hon har även nött bort/tappat mycket av baby-håret. Hennes navelgranulom är helt borta och hennes hemangiom har inte växt någonting på flera månader.

Jag: Jag längtar så efter att få komma igång på gymmet. Jag känner att min kropp är så himla öm och svag! Amningen bidrar minst sagt till lite osköna positioner, haha. Fick även veta att amningen kan göra att man blir fortsatt lite skev i bäckenet. Så jag måste börja träna bäckenbotten och coren.

Bästa: Ellie har börjat skratta högt! Så himla kul. Ibland lite “falskt” men också från hjärtat.

Sämsta: På grund av att Ellie är så aktiv, vaken och social kan det bli lite för mycket intryck för henne ibland och hon har svårt att komma ner i varv. Det kan ta oss flera timmar ibland. Hon blir lätt överstimulerad och det blir lite mycket för henne. Så nu har vi lärt oss att läsa av minsta intryck av att hon börjar bli trött och försöka söva henne så fort det bara går. Också lärt oss att minska på intrycken på eftermiddagen och verkligen se till att hon får lugn och ro när hon ska sova (hon behöver dock inte tyst när hon väl sover). Minsta lilla ljud eller rörelse gör att hon vill titta på det istället.

Funderingar: Fyra månader betyder att vi kan börja låta henne smaka på lite mat. Låta henne smaka pyttelite från fingret av det vi äter någon dag ibland som är rätt neutralt tycker jag känns lagom i början. Hon fick lite mosad potatis häromdagen, men det var ingen höjdare, haha. Majs och potatis blandat blev dock en stor favorit. Ellie är så intresserad av att prova! Vore jättekul att få höra hur ni gjorde men detta.

11 Responses to “Baby Update – 4 months”

 • Ida says:

  Så spännande!! Och hon är så gullig!
  Med mitt första barn som fyller 4 år i oktober var vi väldigt försiktiga med vad vi gav honom, hade vi saltat maten fick han inte smaka alls🤭:) Fick mitt andra barn i oktober 17 och han har fått smaka på precis ALLT (förutom honung och gröna bladväxter, haha) men i väldigt liten mängd. Hans favvo är mosat ägg och torkade aprikoser! Ett riktigt matvrak!
  Lycka till! Kram

 • D says:

  Hej! Det skiljer 1 v på min son o din dotter.
  Vi började förra veckan med smakportioner. Ja ha redan tidigare gett han lite på fingret för o smaka. Han e så intresserad av att äta. Så denna veckan har vi köpt burkmat från 4 månader. O så har vi gett lite utav de o litr vatten efteråt. Inte mkt utan mer så han får vänja sig vid smakerna, men han skulle gott kunna få ÄTA verkligen haha. Min son blir oxå jätte svårsövd när han är övertrött sjukg jobbig o en bebis som blir ledsen istället. Vi har gjort så att när vi har testat ny smak har vi gett de förmiddag eftermiddag o kväll , i ngr dagar för o se om de blir ngn reaktion. Kram

 • Emma says:

  Min son på 1 1/2 år har inte vart så intresserad av mat. Nu äter han bra men maten har vart svårt för oss. Vi var försiktiga och gav typ bara snälla saker i början, men om jag hade gjort om så hade han fått smaka allt vi åt, alltså bara typ doppa fingret i allt. För han älskar mat med mycket smak idag.
  Så mitt tips är låt det gå i hennes takt och om hon är intresserad – kör på!

 • Julia says:

  Min syster lät min systerdotter smaka i princip allt redan från början och idag är hon ett riktigt matvrak på 1 år vars favoriter är grön currygryta, pasta arrabiata och äggröra. De började med att använda en “Kidsme Food Feeder”, vilket är en slags provsmakningsnapp där man kan lägga i frukt/grönsaker/mat och låta barnet suga/smaka på det. De körde i mango, banan, äppelpuré, mosad potatis, en köttbulle, etc (obviously var för sig, haha). Verkade vara en succé för den lilla trots att hon annars ratade napp! 🙂

 • Sara says:

  Min son är tio månader och vi har fått öva väldigt mycket med maten, dvs ge samma maträtt flera gånger om (även om vi har trott att han inte har tyckt om smaken).
  Så, öva öva öva 😘

 • Linn says:

  Hej! Vi började introducera smakportioner vid 4 månaders ålder. Han fick någon sked hit och dit med mosad potatis, majs, morot, katrinplommon. Rivet päron/äpple. Lite rån att få smälta i munnen för att introducera gluten. När vi åt satt han också med och fick smaka ett finger av typ allt vi åt. Alla såser, röror etc. sedan ökade vi på detta efterhand. Vid 6 månaders ålder böt vi ut ett amningsmål till vanlig mat. Hans favorit var torsk m potatis & någon ört/olja. Vi var inte rädda för kryddor utan tvärtom. Vi fortsatte i denna takt och lät honom smaka på allt och tugga på och framförallt få plocka själv (vilket utvecklade hans finmotorik tidigt) idag är han världens matgladaste kille som inte är rädd för att prova på något nytt utan smakar ALLT! Jag tyckte introduktionen av mat var väldigt kul och blev taggad när han gillade och vi lagade mkt själv (då han ratade burkmatens smak tidigt) vi valde enkla rätter & frös sedan in så vi hade att ta fram.
  Hoppas du fick med dig något tips längs vägen!

 • Mikaela Rydén says:

  Vi lät vår kille smaka från fingret på typ allt vi åt, pyttelite bara. Sen efter ett par veckor började vi ge en tesked med något (typ fruktpure, gröt eller mosad potatis) och efter vår 3-4 dag typ ökade vi till 2 teskedar osv. Vid strax innan 6 månader började vi byta ut frukostamningen mot en portion gröt och sedan bytte vi ut måltiderna successivt. Tror det var vid 8 månader han åt alla måltider med riktig mat.

 • Anna says:

  Låt henne smaka loss! Och går det inte på första eller andra försöket så går det kanske på sjunde, mycket handlar om vana. Och var inte blyga med kryddorna om ni lagar egna smakportioner, ju mer vi har kryddat desto mer har vår dotter ätit (inte en massa salt förstås, men vi har eller inte uteslutit det helt) curry och örtkryddade saker var tidiga favoriter. Ett smidigt sätt är att koka lite större portioner och frysa in i iskubsformar, då är det bara att ta fram och värma vid behov. Det är heller absolut inget fel på burkmat, men allt smakar verkligen likadant dvs typ ingenting, vilket är synd!
  Och när det passar så låt henne smaka på det som finns på era tallrikar, alt läs om baby led weaning där man lär barnet att hantera mat på barnets villkor (inget för sätta-i-halsen-skräckslagna dock)
  Lycka till 🙂

 • Sara says:

  Lyssna på podcasten Foodpharmacy avsnitt 18 Sugar mama del 2. De ger så många bra tips kring att introducera mat för bebisar. Lycka till 🙂

 • Jldc says:

  She is the cutest baby girl 🖤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *