Situation Amning.

Det var många som bad mig skriva lite mer om amningen, speciellt efter vi klippte tungbandet så jag tänker att jag gör ett litet inlägg om det. Senaste veckorna har amningen varit så kämpig (jag som haft problem med överproduktion tidigare..). Det har känts som att mjölken sinat, Ellie har smaskat, svalt luft, släppt taget, slitit och skrikit om vartannat. Hon har fått i sig för lite mat, varit missnöjd och inte kunnat somna eller bara sovit i omgångar på max 20 minuter dagtid och sedan har allt börjat om igen. Jag har hållit ut då jag tänkt att det kan ha med tungbandet att göra och vi hade en tid inbokad. Sedan klippte vi det för ca två veckor sedan och jag kände direkt att Ellie fick ett helt annat tag. Produktionen kom igång, hon åt massor och sov massor. Jag kände att allt löst sig och att amningen är precis som den ska vara och “jag kommer kunna amma i evigheter” vet jag att jag tänkte.

Men bara ett par dagar senare så var vi tillbaka på ruta ett igen. Inte med taget, luften eller smaskandet men jag märker att Ellie är missnöjd och släpper taget väldigt, väldigt ofta och sliter i mitt bröst (ja, aj!). Jag förmodar att det är någon mix av att hon är supersocial och släpper för att hon hör saker runt i kring och att det inte kommer tillräckligt med mat. Ibland släpper hon bara för att titta på mig. Det här gör att jag inte känner att jag vill amma bland folk/offentligt och upplever hela amningen som väldigt krånglig och smärtsam. Just efter vi klippt tungbandet vet jag att hon åt non stop tills hon blev nöjd och sedan släppte hon bröstet, precis som det “ska” vara. Nu kan hon amma i evigheter och jag måste ta bort en missnöjd bebis från bröstet. Om det beror på att hon är snuttig eller fortfarande hungrig vet jag inte.

Enda gångerna det fungerar bra är när jag ligg-ammar. Så status just nu är att jag ska ta några dagar när vi är hemma igen och bara låta henne amma, amma, amma som ett “sista försök”, annars kommer jag testa på någon typ av delamning. Så om ni undrar varför jag är lite frånvarande här så är det för att bebis behöver lite extra fokus just nu. Kram!

17 Responses to “Situation Amning.”

 • L says:

  åh jag är i samma sits typ med amningen skönt att du delar!❤
  har gått från att kunna amma överallt till att det måste vara tyst, ensamt o helst mörkt för att det ska funka (min bebis föredrar dock ståendes isf för liggandes vilket också är svintungt haha🙈). tycker det här blivit marginellt bättre sen jag accepterat läget o typ ber att få stänga in mig i ett eget utrymme vart vi än är, små rum och inte sällan toaletter blir det. Måste alltid ha en liten handduk också eftersom han “släpper” så ofta. Med handduk och ensamma funkar det fortfarande ganska bra. Blev svinjobbigt att fortsätta försöka amma under samtal med familj o vänner eller typ under möten, restaurangbesök vilket var helt fine innan. Jag tycker att det är sjukt tråkigt för missar mycket socialt nu men tänker samtidigt att jag vinner lika mycket egentid med min bebis av att göra så här och att det är en väldigt, väldigt kort period i ett livsperspektiv typ. Hur tänker du?

 • elin wohlin says:

  För oss tog det nästan fyra månader innan amningen fungerade. Hade en tuttglad bebis som använde mig som napp och ville helst tutta (inte äta effektivt) hela tiden. Han var hungrig och missnöjd så fort han inte hade en tutte i munnen helt enkelt!

  Mitt tips är att prata med någon hjälpmamma på Amningshjälpen. Det hjälpte mig när jag ville ge upp. Jag är så glad att vi fortsatte amma (idag 9 mån). Känslan “jag kan amma hur längre som helst” har hållt i sig.

  Den första amningstiden var så kort, rätt vad det var så åt min bebis mat och har bara tid att amma någon minut innan nästa äventyr. Jag saknar redan de lugna stunderna när vi kunde sitta och amma i timmar.. 😂😜😊😘

  • elin wohlin says:

   Och just det! Min bebis började ockå protestera och krångla ifall vi var på ofentlig plats eller om det var för mycket aktivitet runtomkring vid ungefär samma ålder. Vi fick liggamma i ett mörkt rum och gå undan. Det gick över på några veckor sen insåg han att “om jag äter fort nu så kan jag titta på allting som händer runtomkring sen..” 😁

 • Sara says:

  Hej!
  Min son på snart fem månader är preciiis likadan…
  Han har hållt på så sen han var va två månader tror jag. Efter någon minut vid bröstet börjar han. Tar bröstet, släpper taget, tar bröstet släpper taget… vet inte säkert varför men min teori är att det kommer mycket mjölk i början men efter en stund måste han kämpan lite mer och då börjar han krångla… men funkar också bättre när jag liggammar!
  har hela tiden tyckt att det är krångligt med amningen, framförallt som du skriver i offentligheten…
  Ger det en månad till men sedan är det slut med amningen! Och jag ser faktiskt fram emot det

 • N says:

  Det är supervanligt att bebisar i ellies ålder börjar släppa och titts runt som en del av utvecklingen (allt omkring börjar bli så spännande). Jag använde mig av en tunn amningsponcho för att stänga ute alla intryck samt slippa tuttchock på stan 😉 smidigt att ha i väskan och dra på sig vid matningarna!! Lycka till, kram

  • Emelie says:

   Å, ja! Ge inte upp, sköterskan på mitt BVC förvarnade mig om denna ”fas” vid start runt 3 månader. Det tillhör tydligen att bebisen blir distraherad vid bröstet osv. Dessutom brukar en tillväxtperiod komma i ungefär samma ålder så kan vara en kombo. Tydligen ska detta vara vanligt och hända de flesta. Rådfråga BVC för tips, men vill du fortsätta att helamma så var inte orolig, det blir säkert bättre!
   Vill också tillägga att självklart känner du din bebis bäst, så vad du än gör så är det ”rätt” ❤️

 • Linnéa says:

  Åh jag känner med dig. Den perioden är skitjobbig! Har skrivit till dig tidigare här men mjölken tar inte slut! Så länge hon ammar så kan inte mjölken ta slut. Det är en utvecklingsfas och ökningsfas som spökar! Hon håller på att upptäcka omvärlden som är sjukt spännande samtidigt som hon är mer hungrig och vill öka mängden mjölk. Bästa tipset är att bara försöka följa bebis så gott det går och amma, amma, amma. För många (typ alla?) blir det bättre om man ligger i ett tyst och mörkt rum så att bebis inte har något annat att fokusera på. Sjukt trist men det är en så himla kort period i livet (även om det känns som en halv evighet). This too shall pass. Skickar styrka och tålamod!

 • Kajsa says:

  Hej!

  Våra bebisar är lika gamla och det har varit likadant för oss. Det att hon släppt för att titta runt har fått mig att fundera på om det verkligen är så att hon är hungrig. Då har jag tagit bort henne från bröstet och så gör vi något annat, sen har hon visat tydligt att hon är hungrig efter ett litet tag och då har det gått mycket bättre att amma. Jag har själv känt att jag kanske tolkat minsta gnäll som hunger men så har det visat sig att det istället varit närhetsbehov, att hon vill bli underhållen på annat sätt eller trötthet. De kan också krångla vid bröstet och äta extra ofta för att öka produktionen har jag hört. Då för att de behöver äta mer ju äldre de blir 🙂 De gånger det känts för jobbigt har jag avslutat med flaska. Men annars har jag försökt hålla ut så gott jag kunnat och bara ammat ammat ammat och det har blivit bättre. Kämpa men gör det som känns bäst för er <3

 • Sarah says:

  Hej! Min dotter är snart 7 månader och vid ca 4 månaders ålder vägrade hon amma på dagarna, Allt runt omkring var så mycket roligare! Så med råd från BVC började hon äta mat vi 4 månaders ålder ( var och är väldigt välväxt, och har alltid vart glad i mat så med tanke på att hon hade gott om hull så var det ingen fara att prova ) och sedan amma på kvällen ( liggandes) när det var lugnt och skönt för henne och hon klarade av att hålla koncentrationen på bara amningen !
  Detta har funkat så bra och vi har en tjej som sover i snitt 12 timmar varje natt samt två gånger varje dag cirka 2 timmar varje gång och tiden hon är vaken är hon pigg, glad och otroligt nöjd !
  Detta har funkat för oss och med tanke på kvällsamningen bygger hon upp ett bra immunförsvar och allt sånt som hör bröstmjölk till !

 • Cissi says:

  Hej, jag har en liten tjej som är 4 månader och ger flaska i bland när jag känner att det behövs. Det känns som ett stort steg att börja ge flaska men det behöver inte vara det! Delamma har funkat toppen för mig och många av mina vänner. Snart är det ju dags för lite gröt också. Lycka till!

 • Caroline says:

  Med tanke på att ni klippt tungbandet är min första fundering om ni gjorde aftercare, dvs stretchade såret? Iom att det (såklart) bildas ett nytt tungband men att man vill att det nya tungbandet ska vara mer töjbart och följsam behöver det stretchas för att inte växa ihop lika tajt igen, och detta behöver göras under läkningsprocessen. Iom att det funkade bra direkt efter tänker jg att under idén såret var öppet så funkade det och sen mär det läkte ihop lika kort igen kom problemen tillbaka?

  Mitt svar är såklart grundat på att ni fick ett fullständigt diamantklipp men eftersom ni är baserade i Sthlm tänker jag att ni säkert sökte er till Amelie Björlin i Danderyd ?

  Anledningen att jg tänker att det kan vara så är för att vi klippte två ggr, utan instruktioner om stretch och inte med diamantklipp, och då blev det bättre för att sen blir dåligt igen. Sen klippte vi en tredje gång diamantklipp och stretchade och då kom inte problemen tillbaka. Men ni som föräldrar känner ert barn bäst och upplever ni att det mest är distraktion så är det mest troligt så! Kämpa på oavsett hur ni väljer !

 • Frida says:

  Känner igen detta. När min bebis var 2,5 månad så började hon strula massor och åt bara korta stunder. Släppte och skrek, släppte och skrek. Fick amma gåendes under 1,5 månads tid. Nu är hon 4,5 månad och det har precis börjat bli bättre. Pjuuuh. Mycket ska man behöva stå ut med dessa underverk :)) kämpa på så ska du se att det kommer bättre tider 😀 Du är grym!

 • Sara says:

  Som någon annan tipsade om så har en tunn och luftig amningsponcho hjälpt mig då båda mina barn varit i den perioden att dom är för nyfikna för att amma klokt. Tycker också det går i perioder att de ammar galet mycket, fick höra att det kunde bero på att de vill öka mjölkproduktionen 😊 så om du vill fortsätta amma så är det nog bara att “härda” ut!

 • Marre says:

  Inget ovanligt men så klart kan det vara jättejobbigt. Vi hade en sån strejk mellan 3-6 månaders ålder. Fick amma henne när hon var halvt sovande eller där hon inte fick några intryck alls. Bebisar brukar i den åldern hamna i en “amningspuckel” på tillväxtkurvan. Prata med din bvc för råd! De borde känna till denna period! Sen kan denna period vara jättejobbig. Så må får nästan själv avgöra om det är värt att bara amma eller om man själv mår bäst av delamning! Hur du än väljer så är inget av det fel val ! Kram

 • Emelie says:

  Det är supervanligt i den åldern! Håll ut, det blir bättre igen ❤️

 • sanna greek says:

  hej! kommenterar sällan men efter att ha läst alla kommentarer känner jag stt jag borde. vid 3
  månader kände jag att det får vara nog, varken jag eller min bebis var nöjd vid amningen, så nu har vi börjat avvänjning ich flaska, vilket gör att pappan kan bara mer delaktig,. det funkar super, jag mår bra, bebis mår bra. glad familj. kämpa inte med amningen för att det äe något man ”ska” göra! kram

 • Roksana says:

  Breastfeeding can be really hard sometimes, from the pains, crackings, bleedings … that happens to some of us in the very start to other things.
  But Victoria you passed one hard part (which was the beginning) so you can definitely pass this too!
  I wish you lots of good luck and I know you will figure it out and succeed 🙂
  I’m in the beginning part still and i’m Kinda fighting to keep going !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *