+/- W.14

Jag har bokat frisörtid. Jisses vad länge sedan jag tog hand om mitt hår! Det i kombination med att jag inte varit utomlands gör att mitt hår är mörkare än någonsin, haha. Tänkte slinga och göra det lite kallare.

Vi har varit hemma i Norr och Ellie har fått träffa hennes mormor&morfar, farmor&farfar, morbröder och faster&moster. Så himla kul! Man blir så glad över vilken glädje ens lilla bebis också ger till andra.

Jag känner att jag blir mer och mer bekväm med min kropp för varje dag. Den känns mer stabil fysiskt och mycket börjar lägga sig efter graviditeten. Så för er som undrar kring outfits så är det nära att jag börjar känna mig tillräckligt bekväm för att bära vanliga kläder och ”visa upp mig” igen. Så glad för detta.

Nu är min blogg flyttad och klar och jag är nu officiellt en del av Tourn Agency. Samma argentur som representerar bland annat min syster och pojkvän. Ser så mycket fram emot min tid här och den resa vi kommer göra tillsammans.

 

Vi har haft fullt upp från morgon till kväll sedan vi kom hit till norr med alla som vi ville skulle träffa Ellie. Såklart tyckt att det varit så kul men just nu känner jag mig lite socialt överkörd, haha. Har faktiskt lite hemlängtan, eller snarare behov av att bara få vara.

Varit lite extra känslig senaste dagarna kring mycket. Speciellt över att det ska hända något med Ellie eller Erik. Såklart alltid varit rädd att det ska hända någon i min närhet något men nu med Ellie och oss som familj så känns det lite extra och lite oftare.

Börjat få så himla lite mjölk på kvällarna. Behövt sitta 3 timmar i streck med henne och ammat från och till vissa kvällar för att hon ska bli nöjd. Så himla frustrerande för både henne och mig..

Känner mig helt ur banan när det kommer till jobb. Känns som att jag just haft semester och inte riktigt kommit tillbaka, om ni förstår känslan. Väldigt frustrerande då jag mår bäst av att vara både kreativ och produktiv. Fokus på det nu när jag kommer hem känner jag!

26 Responses to “+/- W.14”

 • Malin says:

  Hej! Vill bara flika in att du troligtvis inte alls fått för lite mjölk, utan att bebisen är i en tillväxtperiod och behöver äta mer. Då ammar/snuttar de extra mkt några dagar så att mjölkproduktionen ökar. Det är många som tror att mjölken håller på att ta slut vid sådana tillfällen och ger ersättning, vilket ju gör att mjölken faktiskt minskar. Haha förlåt för värsta novellen här, men vill du fortsätta helamma så är det enda du kan göra att amma hela kvällarna. Passa på att kolla på nån bra serie vetja:) kram

  • Mkn says:

   Precis vad jag tänkte skriva 🙏🏽 Tillväxtperioder som dyker upp några gånger under våra smås uppväxt 🙂 första gången va jag så rädd att mjölken tagit slut att jag satt o fulgrät i timmar men märkte sen att så inte var fallet😂❤️

 • Sofie says:

  Åh jag kände precis samma sak, att det höll på att ta slut.. trodde jag. Men fick sen också reda på att barnet gör det för att öka produktionen. Barnet ”beställer” alltså mer mat och rätt mängd för att hon växer. Vilken djungel allt är och det är tur det finns många mammor att dela erfarenheter med. Kram kram 🙂

 • Stort grattis till flytten 😀 Hoppas att du kommer trivas på Tourn 🙂 Och känn ingen stress med outfitsen, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge 😉

 • Therese says:

  Har en 6 veckors bebis och kände precis som du att jag inte hade tillräckligt med mjölk. Ammade och ammade på kvällarna men hon var fortfarande inte nöjd och blev ledsen. Gav henne ersättning och hon drack upp hela flaskan. Efter de så började jag med ersättning och delamning. Bästa jag gjort. Nöjd bebis, nöjd mamma 😃

 • Ella says:

  Samma här när det kommer till amningen! Har en fem veckors bebis 🙂 Ett tips är att det går att ge bröstmjölkersättning när bröstmjölken inte räcker till. Jag gör så, blir så himla trött annars. Jag ser alltid till att ha det hemma ifall att min egen bröstmjölk plötsligt inte räcker. Vet inte om det beror på att de käkar mer? Sköt om dig!

 • Matilda says:

  En ska inte ge bröstmjölkersättning bara för att ens bebis inte är nöjd direkt. Amning är efterfrågan/tillgång relation där bebisen bestämmer mängden mjölk. Ju oftare bebisen äter, desto mer mjölk producerar man. Men det kan ta någon dag eller några dagar för mjölkproduktionen att hinna ikapp. Om man istället hoppar över ett amningstillfälle och ger ersättning istället så produceras inte lika mycket mjölk.
  Tycker du ska vänta några dagar och se om hon blir mer nöjd om några dagar. Sedan har bebisen tillväxtspurter väldigt ofta då de kräver mer mat och oftare. Ligger här previd min 4 månaders bebis och minns precis i början när allt med amning var nytt och en får amma väldigt ofta i perioder. Men ni kommer snart lära er hur ni båda fungerar och snart bli ett grymt amningsteam.
  Jag är så glad att jag gick en amningskurs nu innan mitt andra barn föddes, jag hade ingen aning om att mjölken regleras efter bebisens behov, men så funkar det.

  Lycka till!

 • M says:

  Det kommer perioder av tillväxt när bebisar beställer mer mjölk. Då hänger de vid bröstet konstant och verkar missnöjda. Är väldigt sällsynt att mjölken inte räcker till om det inte finns några medicinska orsaker. Det kan vara frustrerande men är helt i sin ordning. Sen kommer det komma strejkperioder också när man får vara kreativ för att de ska vilja äta. Typ stå upp och gunga när de ammar eller amma i mörker etc. Finns en en grupp kring amning där finns schema för när dessa perioder brukar dyka upp. Kram

 • Emeli says:

  Det är så att bröstmjölken sinar på kvällen. Det kommer inte lika mycket och den är tunnare.
  Med mitt andra barn gav vi ersättning runt 18 tiden och då håll sig bebis ett par timmar. Det är INGET fel med att ge flaska ibland. Mår bebis bra, mår mamma bra.
  Testa!

  • Cissi says:

   Tänkte precis skriva samma sak. Hörde nyligen på en förlossningspodd att mjölken är fetare när mamman har vilat, därför har man fetare mjölk på morgonen och som tunnast på kvällen. Bm i podden tipsade då om att man kunde vila 30min innan amning t.ex. och då få lite mer/fetare mjölk. Kanske det stämmer ganska bra inpå att du kände dig lite socialt utmattad. Hoppas det löser sig för dig i vilket fall, stor kram!

   • Lina says:

    Åh nej, vad tråkigt att en förlossningspodd sprider såna myter 🙁 det stämmer inte att mjölken blir fetare om en vilar. inget ont mot dig som skrivit kommentaren eller så och givetvis är det lika bra att ge ersättning om man vill det, men det är ändå synd att det finns så mycket myter kring amning/ersättning för då minskar ju sannolikheten att mammor gör informerade val som dom är bekväma i. Vill man fortsätta amma är det bäst att låta bebisen amma så mycket den vill så att produktionen hänger med när bebisen växer!

  • victoriatornegren says:

   svar: Ja, det är ju helt klart ett alternativ! Hört att många gör så 😀

 • Pia says:

  Gå med i facebookgruppen: amningshjälpens slutna grupp. Du kAn oxå läsa bloggarna sagogrynet och babybaby.se för tips, råd och fakta kring amning.

 • Linnéa says:

  Så länge du ammar regelbundet och friammar så sinar inte mjölken! Det bästa du kan göra är att inte stressa och bara fortsätta amma. Små bebisar ammar jättemycket och ammar ännu mer när de vill öka produktionen. Så låt henne bara amma så mycket hon vill och orkar! Det är kämpigt men det går ♥️

 • Lina says:

  Hej Victoria,

  Det finns inget i dagens forskningsläge som säger att mjölken blir tunnare på kvällen, snarare har en studie visat på tvärtom. Övertygad om att du inte fått mindre mjölk, den tar inte bara slut sådär, då det är tillgång/efterfrågan som styr. Ju mer hon ammar, desto mer kommer du producera. Det ni upplever är mest troligt kvällsoro, något nästan alla bebisar har de första månaderna. Jag vet att det kan vara frustrerade, men nästan alla ammar i princip dygnet runt första veckorna/månaderna. Det blir bättre! Och så otroligt värt och smidigt sen:) kram!

  • victoriatornegren says:

   svar: Tack för din kommentar! Så mycket mina läsare kan alltså. Så glad att jag har er 😀 Kram

 • Sofia says:

  Så ärligt och bra 💕

 • Helen says:

  Jag kände precis som du när jag fick mitt första barn. Att man var rädd att något skulle hända barnet eller pappan något. Själv fick jag en släng av dödsångest också, när det fanns så mycket man kunde missa.

 • Stina says:

  Grattis till lilla bebisen <3

  Vi fick ett tips från BVC som funkar för oss och som inte minskar mjölkproduktionen (som ovan kommentarer menar att ersättning kan göra). Om vår lilla 2-månaderstjej äter mindre på natten, säg att hon endast äter från ett bröst, så pumpar jag ut mjölken från den andra bröstet + det lilla som finns kvar i det första bröstet och sparar till kvällen efter. Om hon äter mycket under natten så får jag hålla på och pumpa ut left overs under natten/dagen tills det blir en portion (kanske vid 3 tillfällen) som vi (oftast pappan) sedan ger henne innan läggning. Det finns nappflaskor som ska vara lite som att amma för att barnet inte ska tappa tekniken. Vi kör på en variant från Medela. En bonus har även blivit att vi får sova ett längre första-pass på natten för hon somnar ju proppis 🙂 🙂

  Lycka till! Och hon växer ju som hon ska så försök att lita på det <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *