Sen när blev det fel att vara smal?

En läsare lämnade en länk till en artikel mitt kommentarsfält (som nu även finns på Norska Nyheter). Jag blev så otroligt illa bemött att jag inte kan hålla mina åsikter eller känslor inne. Min bild ligger som grund för en artikel som handlar om ämnet “thinspiration”. Bloggar som bidrar med sjuka ideal och i värsta fall människors död. Jag förstår vikten i ämnet och jag håller självklart med om att det bör uppmärksammas, men eftersom att min bild är med kunde jag inte undgå att bli besviken när jag är 100% naturligt smal.

Jag kan ärligt säga att jag var en av få som kunde kolla mig i spegeln och faktiskt tycka att min kropp såg okej ut. Tills för något år sedan då personer och kommentarer omkring mig fick mig att tycka att jag var för smal. Jag såg helt plötsligt sjuka siffror på vågen , istället för friska – som dom faktiskt är och var. Jag skapade en bild och en målvikt. Efter en tid utan resultat fick jag tvinga mig själv att inse att jag inte kan ändra på dessa siffror, i alla fall inte just nu. Jag har accepterat att jag är lite för smal, trots detta försöker jag att gå upp i vikt och hoppas att tiden kommer för mig.

Men varken då eller nu kan jag blunda för vad samhället håller på att skapa. Vi plockar bort storlek 32 och skapar en avdelning vid namnet “Big is Beautiful”. Jag som bar storlek 32 kunde tyvärr inte undgå att ifrågasätta min kropp. Vi klappar någon på axeln och säger “har du ätit tillräckligt idag” – utan att förvänta sig en negativ reaktion. En negativ reaktion hade vi snarare räknat med än bara förväntat oss om samma människa hade gått fram till en lite större och sagt “du har nog ätit tillräckligt för idag”. (Bara för att dra en parallell kring vad som är socialt accepterat och inte idag). Därför ställer jag mig denna fråga – Vi talar om naturlig skönhet, men vad är egentligen innebörden? Handlar det om att inte behöva tvinga sig till att gå ner i vikt, men att vissa behöver tvinga sig att gå upp? Det känns som att världen försöker radera dessa onaturliga ideal med sådan kraft, att även gränsen mellan onaturlig och naturlig smalhet suddas ut. Ska naturlig skönhet handla om att man ska vara nöjd som man är, har vi tagit fel väg. För hur hälsosam den nya idealbilden än må vara skapar den fortfarande ohälsosamma komplex. Som större leder ibland kroppskomplexet till ätstörningar och resultatet en sjukdom och en ohälsosamt smal kropp, oftast någonting som någon utifrån reagerar på och därför får hjälp. Men vad händer med en mindre människa med komplex för sin smalhet? Önskar att var och en blev tillåten att skapa sin egen idealbild, för det är det enda sättet för världen att säga att alla är olika.

Innebörden av en ätstörning så som Bulimi eller Anorexia försvinner och blir snarare en självklarhet än en tillfällighet. Dessa typer av sjukdomar är en diagnos för någonting mer än att bara vara smal. Därför blir jag som frisk lite orolig över vart allt är på väg. Ska jag behöva förknippas med en psykisk sjukdom bara för att jag är smal?

För att inte missförstå detta vill jag poängtera att jag är fruktansvärt glad över att kroppsidealen som funnits är på väg bort. En kropp med resultatet av ohälsa ska inte vara ett ideal för någon. Men jag är också orolig över konsekvenserna för det som kommer att skapas. Detta är bara ur ett perspektiv, hade självklart kunnat skriva massa rader ur en annan synvinkel. Även uppmärksamma andra problem inom detta ämne, jag menar inte att detta är det största men nu ville jag utgå från mig och mina känslor. Och till er som har kritik mot mig spell it, men jag kommer nog inte orka ge någon respons. Och ni som brukar glömma bort att jag är omänsklig, glöm inte det nu. Om ni kikar kommentarerna i artikeln kanske ni förstår att jag känner mig nedtrampad och ledsen.

193 Responses to “Sen när blev det fel att vara smal?”

 • åh! du sätter verkligen ord på mina känslor, tack!!! jag står bakom dig till 100%

 • nordmann says:

  DU ser uansett fantastisk ut.

 • Kelly says:

  I know how you feel. I was 7st and a quarter from the age of 14 to 21, whereby I went on contraceptive pill to increase my appetite (wouldn’t advise it). I would eat tonnes of food. Burning it off so fast. I asked my Doctor to see a dietician. She said I was clinically underweight but nothing to worry about.

  Many lunchtimes in certain workplaces I would eat bread-rolls and multiples of food. Other girls ate 1 banana for their whole lunch. And upon leaving the canteen I heard one say about me: “I bet you she is away to throw that up in the bathroom.” My heart sank. So because I look thin/skinny I am automatically a person suffering with an eating disorder.

  It was nobody’s business to take your own ‘tattoo’ image and use it for an anorexic ‘thinspiration’ photo. I felt angry for you went you posted it up and I saw the context it was in. People are naive, naive that there are people out there who do fight to put on weight in an honest way. Nothing worse than people taking something and misreading it at best, manipulating it at worst.

  Kelly

 • erika says:

  underbart, du har så jäkla rätt.

 • maja says:

  jag är också “naturligt smal” och det är så fruktansvärt jobbigt att folk hela tiden ska gå runt att fråga om jag har aneroxia bara för att jag är smal. Jag är medveten om hur jag ser ut men måste jag börja äta som någon jävla soffpotatis utav liv(dock så äter jag väldigt mycket redan) bara för att göra andra nöjda när jag redan försökt på “naturligare former”.
  Jag har testat redan och det går inte, lika bra för alla att inse att bara för att man är smal så behöver man inte vara psykiskt störd. Och btw så ser du inte alls för smal ut på den bilden. Jag är smalare och blir därför illa berörd av artikeln…

 • victoria says:

  Jag satt och tänkte på vårt ideal idag faktiskt. För jag ser överallt, på facebook och liknande på folk som försöker gå ner massa i vikt och liknande speciellt inför sommaren och har själv tänkt tanken att jag borde gå ner i vikt. Men det är så fel, att man ska behöva vara smal. Men du har rätt att det håller på att försvinna, men det kommer nog ta sjukt lång tid.
  Men till att din bild är utlagt med onaturliga smala personer tycker jag är helt sjukt. Har läst din blogg länge och aldrig reagerat på att du varit onaturligt smal, tycker du är otroligt fin både på in och utansidan.
  Och jag tycker att man bara borde få se om som man gör och inte behöva lägga större tanke på om kroppen är varken för stor eller för liten.
  Hoppas du inte tar åt dig allt för mycket av det dålig. Ha det bra, kramar 🙂

 • Tove says:

  Jag måste säga att jag håller med dig till tusen! Och det är väl för att jag har precis samma. Jag får ofta höra, oj vad smal du är!! Oj äter du tillräckligt osv!! Men jag har dessa gener, min mamma. Och kan inte bli fet. Visst det känns skönt men det är riktigt jobbigt att man ska behöva må dåligt över folk som säger att man är för smal. Åh vad jag hatar det!

  Och en sak till rakt från mitt inre hjärta: Du är en stor förebild för mig! 🙂

 • nat says:

  “Ska jag behöva förknippas med en psykisk sjukdom bara för att jag är smal?” – Varför började det handla om dig, helt plötsligt? Naturligtvis är det lika “synd” om människor som är “för smal”, som det är “synd” om människor som är “för stor”. Men, sanningen är den att idag kan man inte vara “för smal”. Många naturligt smala tjejer får avundsjuka kommentarer, ja; men hur många av dem mår så fruktansvärt psykiskt dåligt över det? Vissa, naturligtvis, men många – såsom du – har ändå större självkänsla.

  Att däremot ha en ätstörning är så mycket värre. Det är en psykos. Man blir,quite frankly, *galen*. Det är på en mycket större skala, och det är många fler tjejer (inklusive mig själv) som får dessa psykoser.

  Min poäng: Det är inte fel att vara smal. Det är nog, egentligen, nästan ingen som tycker det. De som riktar sådana kommentarer mot dig är, utan tvekan, avundsjuka. Tycker det är lite irriterande att smala människor ska mena att det är synd om dem hela tiden; det är lite som att spotta människor med ätstörningar i ansiktet.

  Ville bara säga det.

 • Diman Dilir says:

  Jag försöker gå ner i vikt, inte för att jag bryr mig om vad folk säger utan för att jag vill bli smal för att jag tror det skulle passa mig bättre. Du är jätte fin som du är, du kanske inte hade varit lika fin som mullig? Ingen vet. Det jag vill komma fram till är att så länge man känner sig bekväm i sig själv kan folk dra åt helvette!.. 🙂

 • Lena says:

  Love it! i’m the same as You, my metabolism is so fast and it is so hard to tell every time that i’m not ill. hate it but there is nothing to do with it even if i would eat tones of food 🙂 thank you for your post!

 • jag förstår dig precis! det är fel att ta dig som ett exempel i en sådan annons och dessutom ge dig kommentarer. Självklart är det sjuka kroppsideal runt om i världen men bara för att du råkar vara naturligt smal så betyder ju inte det att du ska behöva få en bild uppslagen i media som synkar för anorexi osv med syftet att du påverkar till andras död! Helt sjukt!

  Jag kan bara säga att jag tycker du ser frisk och VACKER ut! Inget annat! Och jag förstår inte hur dom kan tycka att det är okej att blanda in dig som frisk person i ett uppslag om psykiska sjukdomar.

 • Lina says:

  Jag förstår verkligen att du känner dig otroligt stött, och med all rätt. Det är hemskt att du ska få massa kritik när du är naturligt smal. Men jag måste också få påpeka, att jag som är “normalviktig” (vad är det egentligen haha?) får utstå massa kritik dagligen, kanske inte direkt verbalt mot mig från andra människor, men typ att jag som hänger mycket på tumblr till exempel, där alla strävar efter att vara “skinny” och fullkomligt dyrkar modeller. Så känner man ju jaha måste jag också gå ner i vikt? Men sen är det självklart ett val, jag kan ju sluta att hänga på den hemsidan. Men ja, jag vet inte vart jag vill komma men jag ser nog inte den riktningen som du beskriver, att vi är påväg bort från “skinny” idealen, jag ser nog tvärt om på det. Men det kanske är för att vi är hotade från olika håll och därför ser det från olika perspektiv.

  Aja, du är väldigt vacker enligt mig! Skinny som curvy. Go us! 🙂

 • Jessica says:

  I bow down to you for your powerful words and for your courageousness. It’s disappointing to hear that our society has sunk so low that people can not learn to value what they have- what they were born to be! Throughout the centuries, women have fought for their rights, to exist and to be whoever they want to be, its a shame that now, young girls, have the world at their fingertips and yet choose to to put themselves down and harm their body… their minds… their lives.
  I hope your words reach others and the flower of realization blooms.

 • Ingrid says:

  I recognised your picture when I was reading a Norwegian news article, and I was about to tell you but I see you’re aware of it. I personally think that you are a great person, and I see how it must be difficult for you to find your picture on sites like these. I think that your body is just naturally this way, and you shouldn’t be ashamed of that – I myself am not nearly as skinny as you, but I think that people’s bodies are different and we just have to accept that and be happy with what we have.
  Anyway, I was just wondering whether you could write a warning on your blog, something about people not being allowed to use your pictures without permission or you’ll report them for breach of copyright or something? I think it could be a good idea.
  Love, Ingrid

  PS. If you want to reply you can do it in Swedish, I understand it but cannot write it.

 • Vet precis vad du menar. Jag är också naturligt smal & har svårt att gå upp i vikt. I skolan blev jag till & med kallad till skolsköterskan för att min lärare hade sagt att jag var så smal. Jag förklarade att jag inte alls har någon ätstörning utan att jag bara är smal! De verkade inte nöja sig med de svaret/tro på de jag sa och de fortsatte, till slut frågade min lärare mina bästa vänner i klassen & de sa som de var, “Jennifer äter jätte mycket mat, hon har alltid gjort det men ändå varit smal” så efter de så slutade dom vara på mig. Men man blir fan jävligt ledsen när folk inte tror på det man säger! Om jag nu hade haft någon ätstörning så var de ju iofs bra att dom försökte ta reda på de för o kunna hjälpa men jag kan ändå inte rå för att jag tyckte de var jävligt dåligt eftersom dmo aldrig verkade ge sig!

 • Martina says:

  Tack!!

  Jag är också naturligt smal, och väldigt lång. Jag har bara träffat en läkare någonsin som aldrig ifrågasatt om jag har ätstörningar, sist när jag sökte om en helt annan sak var det det första som frågades.
  Jag har alltid sett mig och min kropp som snygg, men det börjar bli allt svårare när folk kommenterar saker om ens kropp. Jag har förut var “kroppstypsblind” och faktiskt, ärligt talat, aldrig sett skillnad på en smal person, en “normalviktig” person eller en med grov fetma. Nu gör jag det men endast för att jag hela tiden fått förklarat för mig att jag är för smal. Men jag står på mig, jag tänker inte ens försöka mig på proteinpulver och dylikt för att gå upp i vikt bara för att andra vill det. Jag tycker jag ser helt okej ut.

  Apropå bilden på dig så kan jag inte se något som helst sjukligt smalt i den bilden. Skitsnygg!

 • Lydia says:

  Håller med dig. Det är fel att anklaga smala för att vara ohälsosamma lika mycket som det är att anklaga kurviga töser för att vara det. Alla storlekar ska vara accepterade(såklart om det inte är sjukligt, som en doktor ska bedöma och inte folk som gärna vill leka läkare)

 • linnea says:

  Nu har jag ju sett dig i Umeå och tycker inte att du är “sjukligt” smal, och det är aldrig trevligt att få sin bild publicerad under en (jävligt) dålig artikel. Men, alla som är väldigt smala av naturen blir så bekräftade dagligen genom modevärlden och samhället i övrigt att det är svårt att inte bortse från att ni faktiskt är dagens ideal. Det är osunt att personer som inte är naturligt smala späker sig för att “ni” som är smala är idealet. Ni blir bekräftade.

  Sedan var det en sopig artikel i övrigt, och den får naturligtvis den lilla människan att må dåligt, även om ni som grupp är (nästintill) glorifierade.

 • sanna says:

  Du har så jävla rätt. Vissa av mina bekanta brukar peka finger åt mig om jag inte äter upp varenda riskorn från tallriken liksom, och säga att ”bevisa nu att du inte har anorexia Sanna”.
  Man ba va???
  Så jävla taskigt egentligen för att jag är som du Victoria 100% smal. Det känns typ farligt att ordet anorexia (som är en riktigt allvarlig sjukdom som folk kan dö av) används mer och mer i vardagen. Jag vill för fan inte förknippas med sånt om jag är smal i mig själv och alltid har varit det.
  Det känns som att samhället har vridit runt idealet att det håller på att bli fel åt andra hållet. Men så länge det finns människor som ställer sig upp och ger debatten kraft finns det fortfarande hopp.
  Och gumman, du är helt perfekt<3

 • Rebecka says:

  Jag måste bara säga att jag tycker du är hur fin som helst!

 • Julia says:

  Jag tycker att det är bra skrivet, all viktdiskriminering är hemsk!

  En poäntering har jag dock: Smal är ju idealet. Folk vill ju se ut som dig. Att förminska thinspiration-sidor betyder ju inte att man försöker “få bort alla smala människor”, smal har ju varit idealet i flera decennier. Det är ju redan SNYGGT(även om det finns baksidor att vara det, och vissa (få) som föredrar större). Och att det är det endast har ju skapat en helvete massa problem. Det man försöker göra är snarare att bredda. Nu ska stort också vara vackert liksom.

  Om man hade kunnat döda ut all utseendefixerat – ja tack! Men som det ser ut idag är ju 90%(av utseende-relaterade) viktproblem att folk är tjocka, eller att de svältit osv. Ni naturligt smala är ju en grupp som kommer i kläm, men när det finns så mycket problem och smalt anses som väldigt snyggt i dagens samhället – tycker jag fortfarande att det är värre med diskriminering av tjocka.

 • nicky says:

  hey, can you please translate the post in english -maybe a shortversion?

 • Anonym says:

  Ja, förstår vad du menar men jag är trött på att ni smala/ni som har bra ämningsomsättning/bra gener klagar. Jag är fullt medveten om att smala har blivit dåligt behandlade i många år. Att människor kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. MEN, det finns alltid ett men jag tycker att det finns inget något att klaga över. Det finns människor överrallt som blir dåligt behandlade/får kritik dagligen på grund av handikapp, sjukdomar etc. Sen finns det betydligt fler människor som är rädda för att huvudtaget äta, rädda för att gå upp i vikt, bli “tjocka” än dem som har dåliga matvanor. Att man är fet är bara bevis på att det har hänt något allvarligt (När gick det fel och vad var det som hände?) vilket innebär att man börjar tröstäter. Man kanske har förlorat något nära, skadat sig, det finns alltid en allvarlig orsak bakom det.Jag har alltid haft större förståelse för “tjocka” människor för att dem är på sätt och vis mer mänskliga. Jag har inget emot smala, det vill jag poängtera men det finns så många människor som har större problem som behöver uppmärksammas.

 • En annan naturligt smal tjej says:

  Hej Victoria!
  Vilken bra text du skrev, den beskriver exakt hur jag känner mig! Jag tycker det är bra att detta kommer upp, inte att du blir förolämpad och sårad såklart då, men att folk som inte tänker sig för vad de säger kan få en tankeställare..

  Kommentarer som “gud vad smal du är! Får du ingen mat hemma?” gör mig så otroligt ledsen. Jag kämpar för att gå upp i vikt och bli “normal”. Jag har dock börjat acceptera att alla inte kan se likadana ut, vissa har naturliga former, andra inte – som jag då. Jag har alltid varit nätt, och kommer förmodligen vara det hela mitt liv.

  Jag vet inte hur det är att vara överviktig eftersom jag aldrig har varit det, men jag kan tänka mig att man känner samma sak som de “ofrivilligt” smala att se sig i spegeln när man t.ex provar kläder. Det går knappt att beskriva känslan när man ser att plagget är heeelt för stort, fast det är den minsta storleken, precis som på samma sätt jag tror det känns när man inte hittar något som är tillräckligt stort.

  Idealen är så konstiga nuförtiden. Är man smal har man anorexia och är man över “normalvikt”(vad det nu är) så är man fet.
  Jag skulle aldrig få för mig att gå fram till en “överviktig” person och säga “gud vad tjock du är! Du borde nog sätta hänglås på kylen”. I min värld har det samma innebörd som kommentaren jag skrev ovan. Båda två skadar personerna lika mycket. Många tänker nog att det är självklart att inte säga till någon annan att den är tjock, men att säga att folk är smala är tydligen helt okej.

  Jag tycker att man ska sluta döma personer efter deras vikt. Man vet inte vad som ligger bakom den. Det kan vara helt naturligt, men det kan även vara något allvarligt, som anorexia tillexempel.
  Man ska vara noga med vad man säger och HUR man säger saker, speciellt om vikt eftersom det är ett så pass känsligt ämne.

  Det finns så många som känner samma sak som jag, det vet jag om. Tänk vad bra det hade varit om vi inte varit så dömande. Men det tillhör tydligen människan att man ska tycka massa saker om andras utseende.
  Hoppas att du och andra förstår min text på rätt sätt. Jag vill inte klanka ner på någon alls, bara uttrycka mina känslor.
  Många kramar från en “ofrivilligt smal”.

 • Kristin says:

  Det du skriver är sant och bra. Men jag kan inte låta bli att tänka på att du tjänar pengar på din kropp. Jag menar, du har den perfekta “modekroppen”, en galge att hänga kläder på om du så vill. Och det är den som gör att du kan hänga runt och shoppa utan att ha ett “hederligt jobb”. Jag bashar inte, jag tycker bara att du ska vara jävligt glad över det du har. För om jag skulle ha samma blogg med samma innehåll, samma kläder, göra samma hårförlängningar och så vidare skulle jag inte få ett så stort läsarantal. För jag är överviktig och ser inte lika bra ut i mina kläder.

 • Ellinor says:

  TACK! jag är också smal och kan verkligen inte gå upp i vikt och jag har försökt allt.. får ofta höra att jag är för smal och folk som frågar om jag inte äter, (när jag egentligen äter väldigt mycket)jag har verkligen mått dåligt över detta och det är inte så kul att höra små kommentarer om hur smal man är när man försöker allt vad man bara kan till att gå upp i vikt. Tycker att det är så jävla fel att man inte kan få vara som man är, sålänge man äter som man ska och mår bra tycker jag alla borde känna sig nöjda med sig själva.

 • Evelina says:

  Gud vad arg jag blev när jag såg de där! Har ju läst tidigare att du försökt gå upp i vikt! Och jag har aldrig tänkt att du är fööör smal? smal är du, och om det är så att du är FÖR smal men ändå mår bra och inte skadas av det, VAD GÖR DET?! alltså, har svårt att uttycka mej, men jag är HELT på din sida!

 • Christina says:

  I think there is a difference between healthy thin and sick thin.. You have to look at the porportions, and your body always looked perfectly healthy to me. You may be petite, but your arms and legs are not just bones..
  My body looks about the same as yours, and I heard that my whole life. I was always the girl that was called anorexic or just “too thin” But you know, just ignore them. As long as we know we are healthy and we like our bodies, nothing else matters!

 • Anonymous says:

  Folk som bitchar och påstår att du är för smal är folk som är SVARTSJUKA!!!! Även om dem kanske inte önskar ha just din kropp så önskar dem kunna vara smalare.. Vissa människor säger även till mig att jag är väldigt smal bla bla.. Men jag, VI är snygga! Då svarar jag, ajha tycker du,, jag trivs väldigt mycket med min kropp!

 • Du har så otroligt rätt i vad du skriver, och det är så hemskt respektlöst att sätta in din bild i ett sammanhang där den ABSOLUT inte hör hemma. Man ser tydligt på någon om den är smal med risk för hälsan; då har man inte ditt friska ansikte med kinder man kan nypa tag i utan hela ansikten (kroppen, personen, ja allt) är insjunket. (Fast såklart, man kan ha svårt att se vissa ätstörningar – men det var ju inte så det påvisades här). Stå på dig! Alla friskar kroppar är vackra kroppar!

 • Dani says:

  Don’t worry about what other people think. You are beautiful and you should keep doing what you are doing. People don’t understand what it’s like to be naturally thin because most gain weight when they eat. I am lucky also that I can eat what I want and am still very thin. You are one of the most beautiful girls on the internet so they are just jealous and don’t worry about people being stupid.

 • lisa says:

  Förstår att du känner dig utsatt men att slänga med diagnoser som Anorexi och bulimi är väldigt lätt, De som inte själva har varit utsatta kan enligt mig inte prata i det. Det är så oändligt komplext så att säga att det är sjukdomar som bara drabbar -“labila personer med vacklande självförtroende och självkänsla” tycker jag är fel. Det är så lätt att dra alla över en kant anorexi kan bottna i så otroligt mycket mer än bara utseendefixeringen./ En som själv varit drabbad.

 • E l i n o r says:

  Otroligt bra skrivet, verkligen. Du sätter orden på exakt rätt plats! Men om detta, så är åsikterna olika beroende på vem man frågar.

 • Emelie says:

  Alltså jag blir SJUKT provocerad av er som skriver “det är inte synd om er smala blabla ni har så bra gener, inget att klaga över”.

  Ja okej, vi har bra gener. Visst. MEN (det finns alltid ett men…) HEELA min uppväxt har jag fått höra att jag är för smal, jag måste äta, ser sjuk ut osv osv. Det ÄR jobbigt och jag har mått skitdåligt för det. Speciellt när jag har gjort ALLT (ätit onyttigt/nyttigt, tränat/inte tränat, varit hos dietist) för att gå upp i vikt men inget fungerar.
  Känslan av att inte duga finns även i smala människor. Herre gud, livet är LÅNGT IFRÅN perfekt och problemlöst bara för att man har “bra kropp”.
  Och bara för att jag själv är smal betyder det inte att jag är för all denna bantning för att nå size 0 osv. Size ME är bättre, så länge det är HÄLSOSAMT och folk mår bra.

  Håller dock med er som tycker att det är värre när tjocka blir “utsatta”. Men fortfarande så ska ingen behöva höra negativt om sin kropp. Alla ser olika ut. PUNKT.

  Så. Nu har även jag fått avreagera mig.

 • Jag är också naturligt smal och det är ju liksom ingenting jag kan göra något åt. Jag äter massor men går inte upp ett enda kilo. Och när jag då får höra sånt som “du är för smal” får jag dålig självkänsla. Så jag förstår dig.

 • Anonymous says:

  Billy Joel’s song “I love you just the way you are”.

 • Louise says:

  Vad elaka de är som tar din bild utan att säga till. Artikeln var säkert till för att hjälpa men de tänkte nog inte på att de skadade dig…

 • Tess says:

  “Innebörden av en ätstörning så som Bulimi eller Anorexia försvinner och blir snarare en självklarhet än en tillfällighet. Dessa typer av sjukdomar är en diagnos för (oftast) labila personer med vacklande självförtroende och självkänsla. Därför blir jag som stabil, med lagom mycket självförtroende och självkänsla väldigt rädd för vart allt är på väg. Ska jag behöva förknippas med en psykisk sjukdom bara för att jag är smal?”

  jag har själv haft anorexi. blev sjuk men tog mig igenom en treårig universitets utbildning. hjälpte och stöttade min pappa som blev sjuk och behövde hjärnkirurgi. tog hand om min pojkvän o hans familj när hans pappa plötsligt dog. gav aldrig upp tron på att jag en dag kunde bli frisk från det helvete som var min vardag. idag är jag frisk och måste säga att jag tar illa vid mig av att du nämner labil, vacklande självförtroende o självkänsla. jag ser mig som en stark modig o klok person som till slut sökte hjälp o tog mig igenom skiten. om jag ska fundera på varför jag blev sjuk från början så passar inte din beskrivning heller in, livet gav mig grymma förutsättningar o jag agerade därefter.

  har följt din blogg en längre tid o tycker att det är roligt när du postar längre inlägg med dina åsikter, det känns som att man får lära känna dig bättre. men just det här kändes bara super super tråkigt att läsa

  mvh / Terese

  • Victoriatornegren says:

   Tess: Som jag skriver i slutet av texten är detta skrivet ur ett perspektiv gällande ett problem, utifrån mig. Så meningen var inte att dom raderna skulle bli så betydande, det är fakta utifrån mina erfarenheter och inte generellt för alla, därför tänkte jag inte genom det riktigt. Men förstår reaktionen så skriver om det 🙂

 • Amanda says:

  För några år sedan hade jag förmodligen blivit stött av denna artikel. Jag är själv naturligt smal och har hört sådana negativa saker om min kropp sooooo many times så detta är inget konstigt för mig att läsa. Skulle döda för lite kurvor.

 • Narcissa says:

  Vi lever på en planet med 6 (tror jag) miljarder människor. VARFÖR ska alla ha samma ideal? Alla är fina som de är. Är det så din kropp ser ut när du är hälsosam och mår bra – ja, då är du perfekt. Kan alla inte bara förstå det? Alla är fina som de är, speciellt om man tar väl hand om sin kropp och framför allt mår bra. Alla kan inte bli så smala/tjocka/”perfekta” på ett hälsosamt sätt, för vi är byggda olika. Det är synd att man ska jämföra sig med andra, istället för att bara må bra. Och jag tror folk reagerar för att det är ovanligt (menar inte på ett dåligt sätt) att vara “så smal” som du är om man äter de 1500-2000 kalorier per dag som rekommenderas. Men att något är ovanligt betyder inte att det är omöjligt, så var stolt över dig själv. Du är jättevacker, precis som alla andra! Oavsett storlek, vikt och andra oväsentliga saker.

 • emma says:

  ang ditt inlägg tidigare idag:
  jag är helt med dig när det kommer till din reaktion ang artikeln, men reagerade starkt över ditt citat:
  “Dessa typer av sjukdomar är en diagnos för labila personer med vacklande självförtroende och självkänsla.”

  sjukdomarna du pratar om är inte på något sätt eller vis mer diagnoser för labila personer med vacklande självkänsla och självförtroende än för några andra. däremot blir personer som drabbas av sjukdomarna ofta labila och får under sjukdomstiden en förvriden självbild, sämre självförtroende och självkänsla. detta är symptom på sjukdomen, och inte orsaken till att du får den.

  vem som helst kan drabbas av psykiska sjukdomstillstånd, likväl som andra sjukdomstillstånd. det handlar inte alla gånger om vacklande självförtroende och självkänsla utan det finns ofta fysiologiska förklaringar precis som med alla andra sjukdomar.

  mvh

 • Nathalie says:

  Så grymt bra skrivet! Har också fått tagit en massa skit för att jag är “för” smal, och har förgäves försökt gå upp i vikt. Det är verkligen hemskt vart vi är påväg. Hälsosam borde vara det enda idealet!

 • Emelina says:

  Jag håller helt med dig att det var otroligt dåligt av de att sätta in din bild i ett sådant sammanhang.
  Men jag känner mig väldigt provocerad när du säger att det är labila tjejer med dåligt självförtroende som får ätstörningar (oftast). Du får det att låta som att vi som är sjuka är svaga individer. Det kanske inte var din mening, men jag tror att det var några andra som reagerade också.
  Jag har haft Anorexia i några månader nu och det är det värsta jag någonsin vart med om. Nån där uppe skrev att man var ‘psykiskt störd’ om man hade ätstörningar. Så är det inte alls. Anorexi är en psykosomatisk sjukdom som skadar både själen och kroppen. Men psykiskt störda är vi inte.

  • Victoriatornegren says:

   Emelina: Som jag svarade till “Tess” så skriver jag i slutet av texten att jag utgår från mina egna känslor och erfarenheter och inte fakta. Men det var klumpigt formulerat, borde påpekat att det självklart finns olika anledningar för alla. Var bara den jag var bekant med som anhörig!

 • Hanna says:

  Jag tycker att du ska kräva ersättning från sidan om de nu har tagit din bild utan att du godkände det! Orättvisst att din bild ska vara med på en sida som diskuterar sjuka ideal som du inte ens håller med om!

 • Johanna says:

  Jag får ofta höra på mitt jobb att jag ska äta mer och när jag äter något godis så säger dem att jag kan ta mer än en bit för det skadar inte mig. Men jag bliv ledsen inombords för jag trivs med hur jag ser ut! Och jag har försökt att gå upp i vikt också men det fungerar inget vidare så jag är “gjord” för att vara liten och nätt, om man nu blir gjord för att vara det ena eller det andra.

  Så vill bara tacka dig och jag vill säga att du inte är ensam om känslorna! Keep it up girl! 🙂

 • Bella says:

  ÄNTLIGEN någon som uppmärksammar detta!!!!
  Är så trött på att höra “kurvigt is the shit”, “det är fult att vara för smal” När man står där, smal och okurvig själv..
  Naturligt är bäst, det finns MASSOR av tjejer som är smala, by nature..
  SLUTA klanka ner på folk som är smala, man behöver inte ha ätstörningar eller vara sjuk för att vara smal!!

  Vissa KAN INTE gå upp i vikt!!!

 • Anonymous says:

  You are thin but not this thin, I mean other girls in this article. You still look healthy in my opinion. And those who read your blog know that you want to get fatter and that its natural that you are this slim. Some people just dont know where is the correct line. And I think people who say that its better bigger than smaller are so wrong. Becouse fat people are not healthy (definitly not) as well as people who starve themselves.

 • jessica says:

  Helt rätt du har! Har själv hört sådana saker och underbart att någon uppmärksammar det också. Tack!

 • Stine says:

  Hei!
  Jeg leste den norske artiklen og reagerte på at de hadde brukt deg. Alle som leser din blogg vet at du er naturlig tynn og sunn!
  Ta vare på deg selv og ikke bry deg om dette! Husker du forresten om du har str 50 eller 54 i dine wayfareres?

 • Sofie M says:

  Kan du anmelde nettsiden for å bruke bildene dine uten å høre med deg? Det er jo ulovelig…

 • sofia says:

  Jag tycker inte att du är “för smal” eller något. Du ser sund ut och ser ut att må bra! Jag är så avis på din kropp så det finns inte. Världen förändras hela tiden.. om några år så kommer det säkerligen se annorlunda ut. Du har bröst och former, du ser inte anorektisk ut alls!

  keep on rocking!

 • Ahline. says:

  hade svenska muntligt (nationellt) idag. jag pratade om Ideal och vikt! håller fullständigt med dig. alla klagar på att folk är för feta, men vem fan tänker på dom som är smala egentligen? vem uttrycker sig om det i media? allt riktar sig till att man ska vara så smal och ”perfekt” som möjligt. det finns alltid något som kallas normalt, jag skiter i alla dessa ideal. jag är nöjd för den jag är, och ja jag är aningen för smal. men ingen kan någonsin ändra på mig. för jag är bäst när jag är jag och om jag äter och mår bra så räcker det. du rockar viccan!

 • Skulle mer än gärna ha din kropp, du är ju skitsnygg! Trist att bli jämförd med Karlie Kloss, som är OBEHAGLIGT smal…

 • lina says:

  Jag håller med om allt du skrev till 100%. För ett par år sedan tyckte jag att det var jättejobbigt om folk frågade vad jag vägde, sa “du borde äta upp dig lite”, “din kropp är inte så snygg, du är alldeles för smal”, “du hade kunnat få vem som helst om du bara hade haft lite kurvor” och så vidare.
  Nu är jag inte sådär supersmal så att folk reagerar längre, men det gör ändå ont att läsa om folk som trycker ner smala. Jag hoppas verkligen att detta får mer uppmärksamhet. Till sist, ett stort tack för ett sjukt bra inlägg!

 • Sara says:

  Håller med dig! Det kan faktiskt göra ont när jag själv, som är naturligt smal med få kurvor att hurra över, får höra att det är så mkt finare med kurvor på en “riktig kvinna”.

  Jag tycker självklart det är fel att idealbilden är/har varit size zero och unga tjejer tvingar sig själva till svält på grund av det. “Då är det finare med kurvor” säger så många som är emot samlheten. Men det är väl ändå inte smalheten i sig som är problemet? – utan att vi bara matas med en ensidig bild av hur en kvinna “ska” se ut. Media(samt modebranschen!) borde visa på alla de olika kroppsformer som finns och inte bara visa en retucherad bild av verkligheten. Idealet ska vara att alla människor ska få se ut precis som dom gör och hur sjutton de vill, utan att folk ska ha en åsikt om det.

  Blir som du säger väldigt fel när vi å ena sidan abslout inte tvingar någon att gå ner i vikt, men naturligt smala människor (ofta utan möjlighet) måste tvingas att gå upp, för annars förespråkar de ett ohälsosamt ideal.

  Tack för ett viktigt bidarg i debatten!

 • Nida says:

  Fan va jag är glad att du tog dig tid att skriva ner detta, med så många läsare är det lättare för dig att nå ut till fler än vad jag har. För du det du skrivit är SÅ sant. Jag själv är naturligt smal och har fått höra både det ena och det andra. Kommer aldrig glömma då min nya lärare i första året på gymnasiet sa till mig att jag var “mager”, snacka om att jag ville ge henne en lektion om hur hon ska vakta vad hon säger. Spelar ingen roll om man är smal eller överviktig, för vemfan bestämmer egentligen vad som är “normalt utseende”?! Jag menar, jag är smal, men jag är Frisk!

  Alla önskar väl mer eller mindre att de, utséendesmässigt, hade en eller annan sak snyggare de önskar att de hade, det är okej. Men jag menar, hur många finns det inte som blir Styrda till denna önskan – det är fel! Många människor blir styrda till att tycka och tänka någonting, såsom att smal = ej friskt. Smal är Också SNYGGT, stora som mindre kurvor är Också SNYGGT!

  Det är fel att jag blev påverkad av det där med att vara smal var någonting som förknippas med “anorektiker/bulimiker/whatever”, som fick MIG att må dåligt över Min FRISKA kropp!

  Det jag vill ha sagt är; Det är inte fult att vara Frisk, oavsett Kropp!

 • Taylor B. says:

  I have never looked at you and thought you were too thin or unhealthy. It’s disgusting how people (women, mostly) judge other women’s bodies without even knowing if they are struggling. Jealousy is more at the root of this than the media.

 • Jennifer says:

  Jag blev helt till mig bara av att sig dig på bilden, när jag vet att du är smal av naturen. Var starkt och stå emot! Mycket mer kan man inte göra. Du är vacker!- förbli det också. PUSS

 • J says:

  Jag vet hur det känns, jag har alltid fått höra oj vad smal du är har du anorexia? dina ben är lika smala som mina armar osv. Och folk tror att det är kul att bli kallad anorexia barn, men det är det inte. När det sedan står i alla tidningar att “benrangel” är fula, att man hellre ska vara tjock än smal..
  EFter som att jag är lång och smal så ser det ut som att jag är ännu smalare och folk kommenterar det hela tiden, det var värre förr..
  Så förstår jag precis hur du känner, speciellt när du har blivit kallad för en av de dåliga förebildern..men den/dom som har skrivit artikeln har helt 100% fel!!
  Du är en sjukt fin tjej och visst du är smal, men so what? Natrual is beautiful.. du är smal, men inte är du en tjej som inte äter något för att gå ner i vikt, du är naturligt smal som du själv skriver!
  vet hur det känns!!

 • Maria says:

  Jag tycker folk ska sluta vara så kroppsfixierade och rent ut sagt skit i andras kroppar! Alla ser olika ut thats it, alla borde få vara nöjda med sin kropp!

 • Malyn says:

  Jag kan inte med ord förklara hur glad jag blev när jag läste detta. ÄNTLIGEN tar någon bloggerska upp detta. Jag har hela mitt liv alltid varit naturligt smal och kunnat äta i princip vad jag ville utan att gå upp i vikt. Jag var alltid tjejen som alla jämförde sig med och ville vara som. Det är en otroligt jobbig känsla att gå runt med som tonåring. Jag var själv inte nöjd med min kropp och ville mest av allt gå upp i vikt eftersom att jag ansåg mig själv för smal. Folk antydde att jag hade någon form av ätstörning trots att jag bara var “naturligt smal” och tillslut började jag själv att tro på det. Det är inte förrän nu på senare år som jag faktiskt kommit på att min kropp är snygg. För första gången i mitt liv är jag NÖJD med min kropp!

  Jag har börjat träna på gym och i och med detta känner jag att min kropp är hälsosammare. Min kropp mår bra! Jag går varken ner eller upp i vikt, jag tar bara hand om min kropp på ett annat sätt och motionerar. Trots detta får jag fortfarande kommentarer från människor i min närvaro som lyder exempelvis “du är redan så smal, du behöver väl inte träna?”. Jag anser att det är en kraftig skillnad på att träna för att gå ner i vikt och på att må bra i kroppen. Får vi inte träna bara för att vi är naturligt smala? Sen när blev det fel att ta hand om sin kropp även om man redan har sin önskade figur? Jag vet inte vart världen är påväg. Och det gör mig ärligt talat väldigt rädd.

 • Nojmaja says:

  Jag håller helt och hållet med dig och jag är i samma situation. Folk säger antingen att jag har drömkroppen, är man smal är man lycklig automatiskt och allt är frid och fröjd. Säger du då att man hade velat gå upp kollar folk konstigt på en samtidigt som man får kommentarer om att man är för smal. Så ja, till en smal kan man med enkelhet säga “men ska du inte ha en kaka till?” men man hade aldrig yttrat sig och sagt till en överviktig “men ska du verkligen äta den där?”. Det är så sjukt egentligen…mycket bra skrivet av dig och det är helt klart värt att ta upp till diskussion.

  Och påtal om att de tar bort strl 32, javisst ska folk inte gå ner ohälsosamt i vikt men vi som har den storleken då? Som sagt diskussionen behövs men det är så svårt att argumentera om smalhet samtidigt som man själv är smal samtidigt som sjuka ideal finns..

 • Nathalie says:

  Jag orkade inte ens läsa klart. Du önskar någonting som inte är möjligt på en dag,
  att alla ska få skapa sina egna ideal. Jag hållet självklart med om att det är det bästa
  för alla och att det är någonting vi ska jobba mot i framtiden. Men det är inte så just idag.

  Så att dom nu ändrar idealen från att vara för smal till normal och stark är ju enorma framsteg.
  Man kan ju inte tänka på alla, det är jävligt få som är naturligt smala. Och en helvetes massa
  som bantar sig ner till för smal. Fan man måste ju börja någonstans eller hur? Jag tycker iallafall
  Att världen är på rätt väg. Och förhoppningsvis en dag så får vi alla bestämsm våra egna ideal.
  Men att jag hejar på kött på benen och muskler framför ett nedbantat benrangel är någonting jag stolt står för!

 • rebecka says:

  Du har all rätt att bli upprörd Victoria! Varför ska det vara okej att kritisera någon för att vara för smal när det inte är okej att påpeka att någon är tjock?! Vart är världen på väg egentligen?! Att det alltid måste slå över, antingen skaa man vara smal eller så ska man vara kurvig. Varför kan man inte bara acceptera att människor ser olika ut och att det är okej att vara smal och lika okej att vara kurvig? Blir så himla arg när det hela tiden ska klankas ner på andras utseende… Självklart tycker jag det är bra att det uppmärksammas att size zero inte ska vara ett ideal men då borde det vara en självklarhet att idealet en storlek större/kurvig inte heller ska vara det ENDA idealet! Herregud vi är ju skapta olika, ingen är den andra lik, vissa är naturligt smala och vissa är naturligt kurviga så är det bara och jag tycker det är himla fint att vi ser olika ut. Jag har många kompisar som liknar dig i kroppsformen och är naturligt smala precis som du och de berättar ofta att de också får höra saker som “Men gud, äter hon aldrig eftersom hon är så smal?!” osv. och jag tycker det är sååå tragiskt att människor ska vara så åass trångsynta att de inte förstår att vi människor ser olika ut. Jag tycker du ser frisk och sund ut med en fin naturligt smal kropp och jag tycker att jag ser frisk och sund ut med mina kurvor! Jag tycker vi slår ett slag för frisk och sund- idealet som innehåller både smala och kurviga kroppar!

 • den says:

  alltså OOOOH MYYY GOOOOOOD vad irriterad jag blir på kommentarer som :

  Många naturligt smala tjejer får avundsjuka kommentarer, ja; men hur många av dem mår så fruktansvärt psykiskt dåligt över det? Vissa, naturligtvis, men många – såsom du – har ändå större självkänsla.

  ÄR DET MEEEEER OKEJ ATT HACKA NER PÅ OSS DÅ MENAR DU? på riktigt, jag förstår inte riktigt hur vissa av er tänker, “ni är i alla fall idealet så sluta böla” men vi är ju fortfarande inte mer än människor!? jag känner flera kurviga och grovt överviktiga människor som har fruktansvärt bra självförtroende och självkänsla, de känner sig VACKRA, med all rätt. ger det oss andra mer rätt att ge dem bantningstips och förklara för dem hur pass överviktiga dem är?

  vem är vi att bestämma över andras känslor?

 • nora says:

  I tried to read that text but i didnt understand much of it (i know only a little bit swedish).. But i think that alltough youre so small you dont look sick and actually it fits you and you look beautiful 🙂 Other girls from the picture dont seem as healthy as you do. Your body is very goodlooking (and your face too:D)!

 • Hade jag varit du så hade jag anmält den tidningen för dom bryter mot lagen när de tar en av dina bilder utan ditt tillstånd till att börja med! Sen kan väl jag tycka att de flesta mode bloggar från Sverige är i de smalaste lagret, men jag skulle aldrig skriva kommentarer som riktar sig mot någons vikt. Jag har följt dig i över 1 års tid nu tror jag och jag vet hur du har/kanske även nu kämpar för att gå upp i vikt, på precis samma sätt som jag försöker gå ner.

  Jag blir upprörd när personer verkar tycka det är okej att kalla någon anorexiafall medans det är totalt förbjudet att kalla någon fet. Båda är precis lika fel för det sårar andra människor. Vi är alla olika och vi alla har olika åsikter om hur en snygg kropp ska se ut.

  Förstår att du blir ledsen Victoria men stå på dig!
  Du är perfekt, just the way you are (:

 • anci says:

  åååh så jäkla bra skrivet!! u go girl!! känner så lika!

 • nat says:

  Svar till “den” : det var alltså mig du citerade där. Min poäng var att “naturligt smala” visst kan få omfattande problem – men många lyckas ändå behålla sin integritet och sin självkänsla; precis som Victoria.

  Hur många människor med ätstörningar har ens skuggan av ett självförtroende? Och det, kära du, var min poäng.

 • Jag tycker att du är sjukt fin precis som du är och jag fatta inte varför dem publicerar något som är så himla fel.. ja mena hur kan de ens förknippa dig med dessa obehagligt smala människor.. Jag tycker att du ser frisk och sund ut och de är så de ska vara. Så länge man är nöjd med sig själv och frisk så finns det ingen som kan säga att man är för smal eller något förrän de satt en diagnos på det..

  fy på dem. Du är stark så kämpa på , fortsätt vara dig själv!:)

 • Hanna says:

  Men gud! Jag känner verkligen med dig Victoria! Du har verkligen en himla fin kropp och ingen annan borde säga något annat.
  Jag blir själv jävligt arg på detta, även fast det inte är jag, och jag tycker verkligen att du gör rätt i att stå upp för dig själv! Jag känner flera tjejer som har precis samma problem, de är lite “för smala”. Folk kommenterar och kritiserar dem hela tiden och de försöker verkligen gå upp i vikt men de lyckas inte. Fortsätt att stå upp för dig och din kropp så inspirerar du säkert många andra!

  Kram.

 • Emma says:

  Du har helt rätt. Jag har haft samma problem. Jag är också “för” smal men det är ingeting jag kan gör något åt. Samhället är bra konstigt!

 • Caroline says:

  Du er vakker akkurat slik du er!

 • vanessa says:

  Din kropp är den finaste kroppen som finns. Hade du varit större hade du inte haft dina underbart snygga ben så du ska vara nöjd helt och hållet! Du passar jättebra i din kropp.

 • vanessa says:

  Besides, man ser att du är frisk. Du är naturligt och fint smal, det är helt orättvist att jämföra dig med de där tjejerna som tvingas vandra omkring som skelett på catwalken.

 • Sofie says:

  Hej Victoria! Jag tror att några varit inne på det redan (orkade inte kolla igenom alla kommentarer), men du kan anmäla de som publicerat artikeln. Det är ju din bild, alltså gör de intrång i upphovsrättslagen när de publicerar den utan ditt tillstånd. Iaf enligt svensk lag har du rätten helt på din sida eftersom det är du som äger rättigheterna till din bild. I Norge vet jag inte riktigt vad som gäller, men har för mig att det enligt norsk lag är personen som är på bilden som har rättigheterna, dvs också du. Om jag var du och kände mig så kränkt som du gör så skulle jag definitivt anmäla, detta är ju inte vad du vill förknippas med.. Kram!

 • Amanda says:

  Jag förstår precis vad du menar och känner samma sak. Folk förstår inte att det är samma sak att säga till en smal person att den måste gå upp i vikt som det är att säga till en tjock person att den måste gå ner i vikt. Man tar åt sig och det kan såra precis lika mycket.

 • elin says:

  Håller med dig! jag har vägt 44-45kg i några år nu och har försökt att gå upp i vikt men det går bara inte! vissa är bara naturligt smala och bör inte tryckas ner för de

 • Allie says:

  Du ser inte sjukligt smal ut någonstans! Folk med anorexia ser sjuka ut och det gör absolut inte du! Du är snygg och ska vara nöjd som du är.

 • maria says:

  Du är jättefin, Victoria!

  Anmäl direkt.
  Ta INGEN skit som du inte förtjänar.

  Kram

  en annan umetjej

 • Frida says:

  ÄNTLIGEN satte någon ord på mina känslor! Jag är precis med på vad du menar.
  Kan inte mer än se mig själv i samma situation som dig

 • Angelica says:

  jag har också haft dessa problemen. jag har alltid varit naturligt smal och mått dåligt av det. mycket pga vad omgivningen tycker och tänker. jag har alltid haft skolsköterskor på mig, endel vänner och familj. man blir så trött efter ett tag och önskar att man vore lite större, lite mer som “alla andra”. tillslut nu har jag fått lite mer kött på benen och nu när man tänker tillbaka så kan man inte fatta hur alla tänkte. vissa växer och utvecklas olika, vissa är naturligt smala. jag försökte i år med flera middagar om dagen, tillskott osv men det gick inte. allt detta för att tillfredställa samhället. för jag har ju alltid mått bra. knappt aldrig varit sjuk och alltid pigg och frisk. och jag kan helt ärligt säga att jag skulle inte tacka nej att fortsätta vara såhär naturligt smal som jag är. tror mycket även beror avundsjuka. så skit i vad alla andra tycker! du är fin som du är, som alla naturligt smala och “andra” också är.

 • Emilia says:

  Till Nat:

  Vadå så man har rätt att trycka ner en annan människa om den har bra självförtroende? Det är väl aldrig okej att såra eller göra illa en person pga personens vikt?

  Allt du skriver är så oehört korkat!

  Ville bara säga det!

 • Denice says:

  Jag vet verkligen vad du menar, Jag har själv alltid varit smal och jag har vuxit upp med folk som säger att jag måste äta mer och det är riktigt jobbigt då man själv vet att man är hälsosam! Att säga att en så kallad naturligt smal person är för smal som de nu sagt om dig är exakt samma sak som att säga till en “mullig”, eller kurvig person att den är fet men det inser inte folk idag. Det är synd för dessa ord som man idag inte reagerar på kan som du säger få en person att tvivla på sitt utseende och ta till dåliga metoder för att leva upp till samhället, de vuxnas och omgivningens krav. Speciellt om det handlar om en tonåring där kraven och pressen på att man ska se “perfekt” ut är mycket hög!

 • Nicki says:

  Det är hemskt egentligen hur kroppsfixerade vi människor är. Jag var en av dem som räknades som för small när jah var yngre, när jag sedan äntligen lyckades eller rättare sagt fick lite former efter mycket prat om att jag var för small började istället folk kommentera att jag blivit lite större. Förstår inte hur folk orkar och ens vågar kommentera andras kroppar, vi är dem vi är och även fast man är small är det jobbigt när någon/ några ständigt måste påpeka det.

 • Johanna Rosa says:

  Du har fått så himla många bra kommentarer redan..
  Den som skrev artikeln har ju inte gjort någon bakgrundkoll innan den tagit bilder iaf..
  Tycker det är jätte konstigt att dom valt en bild på dej i den artikeln.. o jag har inte ens följt dej särskilt länge, men man kan ju se att du inte svälter dej själv.. man blir ju sådär insjunken då och knotig lixom.

  ANMÄL säger jag med! Det är ju oacceptabelt 🙁

  KRAM

 • Ulrika says:

  Det där var RIKTIGT bra skrivet! Jag befinner mig i samma situation som dig med att inte riktigt kunna gå upp i vikt och jag bemötts ofta på ett sätt som påpekar att “du är spinking, du måste gå upp i vikt”. Men hallå, jag försöker ju?! 😉 nej men du är klok du:D

 • Tack, säger jag bara. Jag är också naturligt smal och är så förbannat trött på avundsjuka och enbart dumma kommentarer om min vikt, kan man inte få vara nöjd över den man faktiskt är. Blir mörkrädd av det här ämnet men det är så viktigt. Och jättebra skrivet av dig också, bra där. /Emelie

 • Sara says:

  Så bra skrivet, jag har också tänkt mycket på att det är “fel” att vara för smal men helt okej om man är “för” tjock. fettma är ju trots allt också en sjukdom men uppmärksammas inte på samma sätt, i alla fall inte i media bara för att smal är ett ideal. Jag tycker att din kropp är fantastisk så skit i det negativa som skrivs, fortsätt med det du gör du är toppen!

 • nat says:

  Till Emilia: och jag vill ifrågasätta din intelligens, när du inte läser vad jag skriver. Helt rätt och slätt – det är synd om människor som får kommentarer när de är smala, men det är ännu mer synd om människor med ätstörningar.

  Det är inte okej att behandla någon illa, oavsett kön, längd, vikt, eller hårfärg.

  Jag har ingen aning om vars du får ditt påstående ifrån.

 • linda says:

  Håller verkligen med det Emelie skriver till nat, hon är verkligen korkad! Jag mår också dåligt över att alltid få höra att jag är för smal, för jag har kämpat i 4 månader att gå upp i vikt och jag äter även 5 mål om dagen och tränar 4 ggr i veckan. Så irriterad på att det är okej att klanka ner på smala, men inte överviktiga?! Var tvungen att kommentera till nat, för du verkar som sagt inte ha något i huvudet! tyvärr.

 • Anonymous says:

  Jag håller med dig helt och hållet! Jag är också naturligt smal och jag har fått frågan om jag lider av anorexia. Jag tycker seriöst att det är helt sjukt att folk kan fråga något sådant! Det är ju samma sak som att fråga någon om den lider av fetma..

 • cecci says:

  “stackars mig jag är en inspiration för andra pga att jag är smal. och det är naturligt. buhuuu.” Lite vita kränkta män på detta asså..

 • kells says:

  jag håller mig kortfattat.. du är PERFEKT i mina ögon.

 • Tina says:

  Shit!! det är helt sjukt. Vi satsar istället på “size hero”, alla ska vara nöjda med sin kropp så länge man mår bra. fel av dem att använda din bild. du är smal, men inte för smal och alla är vi olika, vissa är stora och vissa är små. skit i det!! du vet sanningen och det är det som är det viktiga.

 • Zandra says:

  När jag var ung så var jag väldigt smal, smal av naturen helt enkelt. Min mamma fick ofta höra från grannar och mina kompisars föräldrar om jag åt ordentligt, vilket min mamma bestämt sa “ni ska bara veta att hon äter som en häst” :). När jag kom upp i tonåren då det blev mer intressant att kolla in killar o så, fick jag jämt höra att killar gillar tjejer med former,(från både tjej o kill kompisar) du är så smal, har inga former o har så liten rumpa (men B-kupa bröst hade jag, som “kurvor” iallafall ;). Jag hade jättemycket komplex o hade 2 par underbyxor under alla mina byxor, även det var inne med lite mer pösig stil då. Jag försökte äta o äta, o hade t.o.m på rutin att äta iallafall en choklad bulle om dagen, men även andra sötsaker och mycket mat!
  Men det hände inte så mycket med mig och med åren lärde jag mig att acceptera mig som smal.
  Idag är jag 36 år o är ff smal och vältränad, för att bli lite större började jag träna allt möjligt som 21 åring o efter jag bott på Cypern i ett år, med allt vad det innebar ;), och idag är det crossfit som gäller :).
  Jag förstår verkligen dig och det frågor kring kroppar och vikt, låt oss få vara så som vi är, “normal” “onormal” “liten, smal, stor, bred, platt osv… individualitet är härligt och omväxlande! Och med detta sagt så är det många av mina vänner idag som hade “formerna” då, som ger mig många komplimanger kring just min kropp. Jag har en fin, stark och mer kvinnligt formad kropp idag och känner mig lyckligt lottad över “lilla” mig :.
  Empower and embrace yourself <3

 • Johanna says:

  Tack, tack, tack! Äntligen säger någon jag ser upp till samma sak som jag länge tänkt, men aldrig fått respons av från någon annan. Det är otroligt ansträngande att hela tiden få höra att man borde träna mer, äta mer, lägga på sig lite mer kött på benen när man egentligen är helt hälsosam. Bara för att jag inte har en självklar vilje till att gå upp i vikt betyder inte att jag har en rädsla för det, vilket anorexia innebär. Du vet nog minst like bra som jag hur påfrestande det är att bli kritiserad av både vänner och samhället för sin lilla storlek, som om det skulle vara något fel i att vara naturligt smal bara för att det har blivit dagens ideal.

  Så tack, för att du får mig att känna mig lite mindre ensam i mina frustrationer och lite mindre galen.

 • Heidi says:

  I don’t speak Swedish, I’m Danish, so I just used Google Translate to understand this post. I wish I could join the debate here, but whatever.

  Victoria, you’re beautiful. Inside and out. I feel that this post is really important to set some things straight. I don’t even know what to say. So much credit! You’re amazing 🙂 ♥ xoxo

 • fridah says:

  Otroligt bra skrivit Victoria!

  Jag har tillskillnad från dig svårt att gå ner i vikt, är väl vad man skulle kalla ‘mullig’ eller ‘kurvig’. Jag har min mammas kropp, hon är precis likadan! När jag var mindre tänkte jag på det några gånger per dag. ‘Om jag bara skulle gå ner kanske 3-4 kilo, då skulle nog min kropp vara fin’, jag hade tur att det bara stannade i tankarna och att jag inte fastnade i träsket att räkna kalorier eller träna flera timmar om dagen etc. Eftersom att två av mina bästa vänner var naturligt smala, så som du är, så blev det ju lite automatiskt så att man jämförde sig med dom. När man sen hör dom prata om att dom vill gå upp i vikt, så fattade jag verkligen att några kilo hit eller dit inte skulle göra mig gladare. Nu lever jag som vill, äter bra mat, tränar några gånger i veckan, unnar mig något då och då, och fokuserar på andra grejor än några jäkla siffror.

  Det är inte kul att bli ‘hackad’ på, särskilt om det handlar om något man inte kan ändra på även fast man försöker. Jag vet, och ibland blir man så ledsen och arg för att människor inte förstår. Jag förstår, och det tror jag många av dina andra läsare gör också! Hoppas du får något ‘förlåt’ eller liknande från de som skrev artikeln, tycker verkligen att du förtjänar det! KRAM!

 • Sarah says:

  I’ve just translate this post, because I read your blog for a long time (I’m from germany) and I’m also read FITSPO blog (fitness inspiration). And many people are posting pictures of idols, sometimes i click on new blogs and they are Thinspirations and when i’m scrolling down, i have to tell u, there is always a photo of YOU.
  You r an idol for those girls, they dont understand, that this might be natural, they just want your body. On tumblr your blog photos r reposted in a lot of thinspiration blogs.
  xoxo
  Sarah

 • Får rysningar så bra du har skrivit! Är själv en tjej med fullt normal/medel vikt men tycker absolut inte att ni naturligt smala ska förknippas med några sjukdomar. Så jäkla hemskt.. Skönt att du skriver ut, verkligen!

 • Jessica says:

  TACK, tack tusen tack för detta inlägg! Jag önskar att fler kunde lyfta fram detta. Jag beundrar dig så sjukt mycket för att du gör det. Tack återigen.
  Kram!

 • Mariana says:

  Hello!
  I think shame to link your image to this type of disease, because you’re such very different people. They are sick and see something else in the mirror while you’re beautiful and seemingly perfect and beautiful!
  Never mind that! I hope you get well … ever!
  Mariana, Brazil

 • infernalmachine says:

  Sorry I can’t write in Swedish (I’m from Canada!) – I’ve never commented on your blog but I love it so much, and you have awesome style. I want to say I agree with you 100%. Growing up in my teens and early 20s I was the “too skinny” girl too. People would think it was OK to ask “did you eat?” or “do you have anorexia?” but these same people would never ask a big girl “did you eat too much” or “do you have diabetes?”

  Some bodies are big, some small – let’s just be OK if we’re healthy.

  Maybe you’ll be like me and gain some weight at 26 years old, maybe not! It’s OK! You still look great.

  <3!

 • Marley says:

  Hej Victoria,
  You my friend, is so well spoken! Great job in sharing your thoughts! Don’t care about those guys, haters gonna hate! You just stay your beautiful self!

 • Shayla says:

  I agree 100%. I get angry when I see things on blogs such as pictures of thicker women titled “this is true beauty, not skin and bone.” Why bash one body size to praise another? I for one have a very small frame. Throughout high school I would constantly get the “you need to eat” comments, while all along I WAS eating and was perfectly healthy. Most of the time this would come from girls who were a bit thicker and assumed that those comments aren’t offensive, when truthfully it hurts to hear. I guess what I’m trying to say is that we are all built differently, and my ideal weight can easily differ from someone elses, based on the size of our frame. This “bashing” of women’s sizes is uncalled for and I’m sorry that they involved you. I love your blog and you look perfectly healthy. Don’t let the ignorance get to you!

 • sofia says:

  Jag skulle gå vidare med detta om jag var du. Alltså till den som skrivit artikeln och använt sig av din bild/dig i den. Oerhört kränkande att se sig själv i ett sådant sammanhang.

  Bra skrivet av dig för övrigt!

 • Sofie says:

  Så bra skrivet! Har själv fått dragits med att få höra att jag är så liten och smal genom hela livet, till och med fått höra ord som anorexiabarn fast att jag aldrig med avsikt försökt vara så smal som jag är. Kämpade länge med att försöka gå upp i vikt utan några resultat. Men för ungefär ett år sedan så började det mitt i allt att öka lite på vågen och min kropp har nu bestämt sig för att gå upp lite i vikt. Men samtidigt i och med de inpräntade idealen att man ska hålla sig smal, så känns det ändå som att jag gått upp FÖR mycket istället fast att jag nu ligger på en fullt hälsosam vikt. Men självklart försöker jag krossa dessa ideal genom att strunta i siffrorna på vågen och nu försöka trimma till kroppen till den form jag vill ha, vare sig det blir plus eller minus på vågen som resultat. Så skönt att se någon ta upp detta ämne och tack för att du får mig att känna mig mindre ensam i denna fråga. Stor kram

 • Alicia says:

  Du har så otroligt rätt! Precis som du kämpade jag länge med att gå upp i vikt och ett tag kommenterade så många på min smalhet att jag bestämde mig för att sluta ha shorts på gympan och liknande saker. Men nu har jag äntligen insett att jag är bra som jag är och genom att kolla på modeller och modevisningar har jag ändå känt ett hopp där andra blir pressade. Ville bara berätta att du har skrivit så otroligt bra! 🙂

 • micki says:

  Vadå naturligt smal? Pff..smal är man om man inte äter tillräckligt mkt helt enkelt, om man nu inte har någon sjukdom såklart.
  Jag var som du, smal, jätte jobbigt att folk är avundsjuk på en, man kollar sin vikt varje dag..blabla
  Jag kunde gå hur länge som helst utan att äta, jag var inte hungrig för min kropp var ställd på svält.
  Min mamma var likadan, hon hade aldrig känt hunger innan hon var 40 år.
  Jag trodde jag var konstig som var hungrig var tredje timma, jag trodde jag åt mkt..ofta var det så att man åt mkt ett tag, tvinga i sig mat, men sen orka man inte mer och återgick till det man var van vid.

  Det jag vill säga är att ingen är naturligt smal, eller född smal. Det är det innanför skallbenet som är problemet.
  Vill man gå upp i vikt så gör man det, man äter. Nu är jag o min mamma normala, betyder det att vi inte är naturligt smala då eller?
  Eller om jag går ner i vikt igen, vad är jag då?

  Bara ett jävligt konstigt sätt att uttrycka sig tkr jag. Du är smal för du inte äter, så enkelt äre.

 • angelica says:

  JÄTTEBRA SKRIVET! är lika smal som dig och känner precis samma! you go girl

 • Linn says:

  Respektlöst är vad det är!! Alla har vi olika åsikter om vad som är snyggt/fint/kvinnligt. Det kommer alltid vara så. Vissa gillar smalare versioner medan andra gillar större. Låt det vara så! Ingen ska behöva få elaka kommentarer och förolämpningar, oavsett storlek/kroppsform. Ingen säger väl till någon “Gud vad ful näsa du har, du borde operera den”. Det är lite samma sak. Det viktiga är det hälsosamma.

  Enligt mig har du en underbart fin kropp. Jag försöker själv bli av med mina 5 sista kg för att nå den vikt/kroppsform som JAG mår bra av. Folk har ju självklart åsikter om detta men det skiter jag i. Huvudsaken är att man själv är den man vill, inte den man tvingats att vara. Det är då man mår som bäst!

 • Anonymous says:

  Detta är ju så fel på mer än ett sett, du ska absolut inte ta åt dig victoria även om det är svårt. Men att dom kan använda din bild för en artikel sådär? Det ska du se till att få upprättelse för!

 • Mel says:

  Hi Victoria I just wanted to say that you are beautiful 🙂 it’s a shame people are using you for “thinspiration” when you are obviously NOT anorexic or bulimic. Im also naturally very thin and hate it when people say im not healthy when I’m very healthy and like you find it hard to put on weight. Try stay positive and not listen to what others say as long as you know the truth and are happy with yourself that’s all that matters 🙂 p’s keep up the good work I love your blog xx

 • musu says:

  Det känns som att man försöker börja hitta fel på alla typer av människor! Så att alla skulle ha nånting att oroa sig för o t.ex operera, business rullar på det viset.
  Du är en fin tjej, kram!

 • Linda says:

  Starkt inlägg, jag är djupt imponerad! Det är otroligt elakt att ha någon som thininspiration, utan dennes medvetenhet. Du borde ärligt talat stämma dem! Ta inte till dig de elaka kommentarerna, de är bara avundsjuka. Du är superfin <3

 • Emma says:

  Hej! Måste bara säga att jag tycker inte du behöver göra något med din kropp, du är så fin som du är! Gör whatever, bara du mår bra själv. Skit i vad andra tycker. Du äger! Kramis.

 • Sofie says:

  usch blir så irriterad på sånt här, vet precis hur det är, är med naturligt smal, och folk som inte vet ett skit om mig tar sig rätten att säga till mig att äta mer osv, de har inte en aning om hur mycket jag äter. Har alltid fått höra det och senast här om dagen kommenterade en kollega att jag ska äta ‘grädde’ för att jag är så smal (tycker denna person).
  Det är som du skriver väldigt stor skillnad på att vara smal och att till exempel ha anorexia eller bulimi.

  Du är fin och ser helt naturlig ut så ta inte åt dig av all skit folk skriver!!!

 • Li says:

  Jag håller med dig fullständigt! Har inte du upphovsrätt på dina bilder?

 • emiliaaa says:

  Du måste anmäla detta! jag läser journalistik just nu och har precis haft tenta på upphovsrätt. det är absolut förbjudet att ta din bild och använda den i ett kränkande syfte!!!!! det är förbjudet att den överhuvudtaget!! det är din bild och du är vacker. låt inte någon kränka dig så här!!!!! ANMÄL! puss

 • Linnéa says:

  Du gör inget fel i att vara smal, eller lägga upp bilder på din kropp, där dina revben syns lite. Du är naturligt smal. Alla människor är skapta olika och vackra på sitt sätt.
  De idioter som påstår annat borde tänka om.
  Men däremot tycker jag att det är fel att lägga upp bilder som thinspo, i triggande syfte. Jag har ätstörning själv och när folk lägger upp bilder på spinkiga personer och framlägger det som ideal och inspiration så blir man påverkad.
  Men det har ju inte du gjort. Alltså tycker jag inte att DU ska bli anklagad för att ha gjort något fel.
  Ha det bra! 🙂

 • Anna says:

  Bra skrivet!

  Förstår att det inte är kul att hitta sig själv i en sån artikel..

 • Sally says:

  Jag har varit med om detsamma. Alltid fått kommentarer om hur smal jag är, och det fick mig att ifrågasätta mig och min egen kropp. Att det var fult att vara såhär smal. Men jag är naturligt smal och lever hälsosamt. Det är så det är. Men tydligen så ger det rätt åt folk att klanka ner på min kropp, något som jag inte kan påverka oavsett hur mycket mat jag trycker i mig eller tränar. Men jag mår bra, jag vet att det är så här jag ser ut, oavsett hur jag försöker ändra på mig, för andras skull. Det är så här jag ser ut och är nöjd med det!

 • amanda says:

  Health is beautiful. Jag tycker att man ser tydlig skillnad på tjejer som är smala pga en sjukdom och tjejer som är naturligt smala. Du ser hälosam ut, och det är vackert.

 • Anonymous says:

  Jag håller med dig till punkt och pricka.. På senaste tiden har det inte ens varit fokus på att vara nyttig och hälsosam, för då förespråkar man tydligen “osunda ideal”.. Jag är hur som helst så glad att du tagit upp detta! Kram till dig tjejen!

 • Sara Eleanor says:

  Hei! Jeg skjönte ikke helt hvorfor du tok deg när av linken jeg la ut..? Jeg har selv värt slank alltid, og lot meg alltid plage grusomt når jeg var yngre og andre kommenterte på hvor tynn jeg var. Nå er jeg takknemlig for min slanke kropp og höye forbrennelse! Ta det heller som et kompliment at jenter med ett par kilo ekstra blir motivert til å spise sunnere og mosjonere av kroppen din! Bloggen jeg linket til har ingenting med spiseforstyrrelser å gjöre, men heller en sunnere livstil… Så ikke tenk for mye på det – du ser ikke for tynn ut! Vi har det vi får, så om du er naturlig tynn – embrace it!

 • Linnea says:

  Gud så bra skrivet Victoria.Jag har precis samma besvär som du och är naturligt smal.Det ska alltid komma upp någon till mig säga “har du ätit idag?”, “ta en portion till”, “men gud vad smal du är” “ska du inte äta mer?” osv osv. Folk förstår inte att det är lika kränkande som att säga “men shit ska du verkligen äta så mycket” till en mindre smal person.När jag läste igenom kommentarerna blev jag jätte arg på vad en person skrivit.Personen skrev nämligen att det inte finns något som heter att vara naturligt smal. Att om man äter så går man upp i vikt och så är det med det.Man äter och äter men siffrorna på vågen förändras inte. Ska man frossa ihjäl sig då eller.There’s only so much you can do likxsom.Jag är 15år och har haft detta besvär sen jag mer eller mindre föddes. Så fort det är någon födelsedag, släkträff eller något event där hela släkten träffas så ska någon klaga på mig och min vikt. Även hemma säger alltd min mamma ät mer , ta mer , amen gud va lite mat du tog. Bara för media har gjort att vara smal till ett ideal är det inte alls så för alla.Jag vill inte höra att jag försöker sväta mig eller lika någon jävla modell. NEJ! jag vill inte vara såhär smal men jag kan faktiskt inte hjälpa det.No offense nu men om en tjock person kommer så tycker alla det är synd att kall personen något eller slänga kommentarer i huvudet på den personen men hallå wake up call eller, det är exakt samma för oss som är smala.Det är kränkade och sårande och om denna incidenten som hände med Victoria skulle hänt mig skulle jag bli extremt sårad. Det är en annan sak om man svälter sig men om man inte gör det då.En smal tjej ska också kunna titta sig själv i spegeln och tänka fan vad jag är snygg fastän jag inte har stora höfter, stora bröst eller nån 6-pac mage. Äntligen någon som verkligen förstår hur det är. Tusen tack för att du lyfter fram detta och fortsättt med det för i är jätte många tjejer som stöttar dig och have your back. Du som är “känd” gör någonting så att detta kan bli hört snälla. All cred till dig. your such an inspiration Love linnea.
  (ps. sorry för romanen, var tvungen att låta kännslorna flöda.ds)

 • annasara says:

  Så sjukt bra av dig att skriva det här, och sjukt bra att så många reagerar och berättar att dom har det likadant. Tycker det är sjukt hur det är okej att det är okej att säga att någon är för smal, men säger man att någon är fet/tjock/mullig/whatever så får man plötsligt 100 människor mot sig. Att höra ofta att man är okurvig och att det är konstigt att ha storlek 24 i jeans är samma sak som att kalla någon tjock, skillnaden är bara att det första är okej att säga och det andra tabu. Skönt att veta att jag inte är ensam i alla fall!

 • Fia says:

  Du är otroligt vacker. Och jag, som är förmodligen dubbelt så stor som dig, jag är jäklig vacker jag med. Alla är vi vackra, låt ingen säga någonting annat.

 • Så sjukt bra skrivet och framförallt så är det sant! Jag får också ofta höra att jag är för smal, jag tror inte att dessa personer hade kunnat gå fram till någon som har några kilo för mycket runt buken och sagt samma sak? Jag äter liksom du helt normalt och kan helt enkelt inte gå upp i vikt. Stå på dig Victoria, du är jättefin!

 • Anonymous says:

  Ay men! Bra skrivet

 • Anonymous says:

  finns tjejer som verkligen är äckligt smala men på dig ser man ju att det är naturligt. finns lika många överviktiga som inte kan göra något åt sin övervikt som smala liksom. tycker du är otroligt vacker!

 • lisa says:

  Hej Victoria!

  Måste först bara skriva att du har helt rätt, Jag är helt vanligt byggd varken smal eller fet! Men jag håller helt med om att det känns som att hela grejen att vara smal har beskrivits som “ute”. Vad ska man då göra om man är naturligt smal? Då blir det ju en hets att gå upp i vikt, inget är väl psykiskt hälsosamt. Att känna sig tvingad att ändra sig är väl aldrig positivt? Varför kan inte alla få vara sig själva och så är det okej med det!

  Vet att du flera gånger pratat om din vikt och att du försökt gått upp i vikt. Det är väl påkrävande, på samma sätt som det är för en överviktig att gå ner i vikt. Vad ska man göra då om det inte funkar? Ska man spruta in fett istället då eller sätta in fakeade muskler i vaderna om de är för tunna? Då är vi ju där igen, grejen med att man måste förändra sig. Jag har väldigt smala vader och armar, har ofta mått dåligt över det här, jag har tränat och försökt äta mer! Men eftersom att det bara är mina vader som är exrremt smala så hamnar ju det jag äter på andra ställen så det är ju inget lösning som funkar för mig! Skulle jag då vara sjukligt smal för att jag har smala ben och armar då eller vad menar dem?( Menar att jag ser smal ut pågrund av det, inte att jag är undernärd)Det är jag ju född med och levt med hela livet och det är inte mycket att göra åt. Jag tycker därför är hemskt och otroligt kränkande att de kopplar din blogg till ett osunt ideal, när du oftar pratar om att du vill gå upp i vikt. Du säger ju inte direkt åt dina läsare att gå ner i vikt, sätt dit en bild på kissie istället vet jag! Det är väl osunt om något! Barnmat är till för bebisar. slut!Du borde verkligen gå vidare med det här för det är helt fel gjort av dem.

  Äter man ordentligt så är ju inget sjukligt egentligen? En person som är överviktigt har ju också en osundkropp som dem som äter förlite. Så om man hade överviktiga personer i tidningen, borde det inte då vara lika dåligt? Båda är dåliga ideal!

  Vet att dem har börjat i många tidningar att ha med lite “rundare” tjejer.(hatar det ordet, men vet inte hur jag ska beskriva annars) Det är jätte bra tycker jag, men man kan ju inte sluta där. Jag kan inte heller känna igen mig i dem, varken i dem eller de som är osunt smala! Då inspirerar inte heller outfitsen mig, jag vill ju se någon som ser ut som mig! Därför borde de variera tycker jag. Ha olika modeller i varje tidning. Så att alla kan känna igen sig någon gång. (Bara mina åsikter och tankar, säger inte att något är fel)

  Och till mickis: föddes du igår eller`? Klart man kan vara naturligt smal! Det är samma sak som om du har anlagen att bli överviktig det finns bland annat i generna! Jag har smal benstomme och skulle aldrig kunna göra nått åt det. Mycket beror det också på hur din kropp är uppbyggd har du större eller mindre höfter så ser ju det såklart olika ut! Förbränningen är också olika på olika människor. Jag förbränner maten väldigt fort och andra gör det inte. Alla är olika och ingen kan säga vad som är rätt eller fel. Eller vad som går att påverka eller inte. Alla känner sina egna kroppar bäst och kan utefter deras förmåga förändra hur de lever. Men många kämpar med övervikt eller undervikt och vissa kan helt enkelt inte förändra hur de ser ut! Vissa kommer alltid vara mindre eller större. Och hur roligt hade det egentligen varit om alla sett likadana ut? Och om det går så tar det väldigt lång tid. Tydligen fungerade det för dig och det är väl helt underbart, men det betyder ju inte att det gör det för alla! Ha det bra!

 • Anna says:

  Riktigt bra inlägg av dig Victoria!

 • Fanny says:

  Håller helt med dig, har själv känt exakt som du. Varje gång jag försökt att gå upp i vikt har det inte fungerat, så jag har insett att de bara är att låta det vara, så äter jag som jag känner för och låter vikten vara vad den vill. Så länge jag känner mig frisk och pigg så är jag nöjd.

 • Ellinor says:

  hur grymt bra skrivet som helst. jag har hört under hela min gymnasietid att jag är för smal och det sitter där i huvudet..Naturligt smala ska inte katogariseras som anorektiker!!!!

 • catharina says:

  Som många andra, har jag precis samma problem att inte kunna gå upp i vikt. Jag önskar att folk i framtiden kommer att acceptera detta och inte se ner på oss. Men som tur är har det faktiskt blivit bättre de senaste åren 🙂

 • Linn says:

  Tack Victoria för detta inlägg! Jag är inte en strl 32, men däremot är jag hemskt smal och nästintill “mager”. jag är lång, har markanta höftben och ytterst platt mage och väldigt smala ben. Detta får jag höra flera gånger i veckan att jag har, men på ett negativt sätt. Av vänner, bekanta, kollegor osv. Är så frustrerande då man är smal naturligt och folk går omkring och tror att man valt att vara “lite för smal”. Jag har också försökt gå upp i vikt eftersom jag alltid varit underviktig, men har enbart gått upp ett kilo sen jag var 14, idag är jag 22. Jag är en hälsosam människa, och mitt kroppsideal är att se hälsosam ut, se frisk ut, se fräsch ut. Men det tragiska i detta är att säger man detta högt och är smal så klassas man som “osäker” eller i nån form sjuk. Jag har mot alla odds ändå väldigt högt självförtroende och gillar min kropp som den är, MEN bara för att man har ett självförtroende kan man ändå bli sårad och ledsen ibland. Förstår exakt hur du känner dig.
  Och som du själv säger, så ska man väl inte styra idealet åt nåt av hållen? varför kan det inte bara va, vad är så fel i att vara naturlig och att alla har olika kroppsformer?
  Blir så arg och upprörd över att det är typ Okej att skoja, reta eller påpeka smala människor? tror folk att vi blir mindre ledsen än en överviktig? tror folk att “för smala”- tjejer har mindre komplex än en överviktig? Tror folk att man får ta mindre skit som smal än stor? Jag tycker givetvis inte att det nånsin är okey att vara elak eller dryg med människor oavsett kroppsform, men blir bara arg då människor tar för givet att det är okey att gå till attack mot smala.
  Är hur som helst glad för ditt inlägg, moget, bra skrivet och du når fram till oss andra i samma sits.
  YOU GO GIRL!
  kram Linn

 • hanna says:

  du är jättefin 🙂

 • Elin K says:

  Du är jättefin som du är! Tycker också att det där är hemskt, det finns så många människor som inte kan gå upp i vikt, men inte mår dåligt för det. Varför ska då folk komma och kritisera och trycka ner de? Sjukt hemskt tycker jag, det är väl minst lika hemskt som att trycka ner någon för att den är tjock?
  Det där med storlekarna har jag också funderat på, vad hände med att det fanns små kläder? Jag har ofta problem med att hitta kläder som passar då jag inte ser mig som minst, absolut inte. Det borde finnas för alla, stora som små, annars blir det ju fel ändå.

  Superbra blogg. Stor inspiration!!

 • Fia says:

  jag har precis samma problem som du, jag är naturligt smal så länge jag kan minnas och har länge fått små kommentarer som “planka” “har du ätstörningar?” och jag vete tusan allt. förut blev jag väldigt ledsen och tog åt mig mycket, har mått väldigt dåligt över min vikt. men nu har jag lärt mig att acceptera att det inte går att göra någonting åt eftersom att jag har extremt svårt för att gå upp i vikt, och som du säger så är det bra att idealet håller på att tonas bort. men det är aldrig kul att bli påmind om det. men du ska veta att du är oerhört vacker och du inspirerar! naturlig skönhet. kram på dig 🙂

 • Linn says:

  DET ÄR SÅ HIMLA BRA ATT NÅGON KAN TA UPP DET HÄR OCKSÅ!

  Jag tycker verkligen att alla storlekar är okej så länge varje person är frisk, men när man måste trycka ner något annat för att lyfta sin egen åsikt är det något som är fel. Allt bara vänds åt andra hållet istället för att någonting blir bättre! När det nyss var något negativt att vara stor har man vänt det till att det istället är negativt att vara smal. Varför kan inte bara allt vara okej? Måste det alltid finnas en utsatt grupp av människor inom det här?

  Jag har precis som du nästan alltid varit nöjd med min kropp. Har ofta fått höra att jag är fin. Men jag har aldrig hört så mycket som jag gjort under de senaste åren att “men gumman, FÅR du mat hemma?” och “fan vad smal du är! ät människa!”, “ÅH KOLLA JAG KAN NÅ RUNT HENNES ARM UTAN ATT NUDDA!”

  När jag äter tillsammans med andra känns det som att jag MÅSTE äta mycket för att bevisa att jag kan. Sen folk har börjat påpeka min vikt har jag själv börjat kolla sig i spegeln och insett att det faktiskt inte finns en enda utmärkande kurva på kroppen.

  Jag äter ALLTID till jag blir mätt. Jag äter onyttigt. Nyttigt. Tränar. Inte tränar. Precis som alla andra! Ibland blir folk “förvånade” över att det “gick ner så mycket mat i den lille kroppen”.

  Det här borde uppmärksammas mycket mer än vad det gör och jag är glad att du gör det för du representerar väldigt många andra ungdomar som tycker samma sak.

  Måste också säga att du är väldigt bra på att skriva! Och att du är hur fin som helst!
  Tack och hej

 • Sarah says:

  Jättebra skrivet! Förstår att det inte är lätt men ta inte åt dig. Det är en enormt skillnad på någon som är smal på grund av sjukdom och någon som är naturligt smal. Någon som är naturligt smal lyser det fortfarande om, man kan se att personen mår bra. Någon som är sjuk lyser inte, den personen ser trött och hängig ut och har inte alls samma utstrålning.

  Du är fin precis som du är! 🙂

 • ronja says:

  helt rätt victoria!!
  “don’t be too fat, or too thin, or too dark, or too light. don’t be to sexual, or too chased, or too smart, or too dumb. be yourself. but make sure you fit in.”
  tyvärr är detta sanning i det samhället vi alla lever i idag. vi låter andra säga till oss vad som är rätt och fel, och det är så lätt att dras med i dilemmat för hur man BORDE se ut, självklart tycker jag att man ska få gå upp/gå ner några kilon eftersom det viktigaste av allt är att man trivs med sig själv men jag tycker ändå att det enda kroppsidealet vi behöver ha är att se hälsosam ut.

 • Lovisa says:

  Åhh, så himla bra skrivet Victoria! Håller med dig till 100%, verkligen. Jag får ofta höra att jag är smal, tror folk inte att jag vet om det?! Jag äter mycket mycket mer än mina kompisar, som är helt “normalstora”, vad nu det ska betyda. Men ändå är jag smal, borde det inte vara helt naturligt då(om du fattar). Bara för att man är smal så betyder det inte att man faktiskt vill det, jag skulle gärna lägga på mig några kilo,för att JAG tycker att min kropp skulle se bättre ut då, inget annat. Och liksom, lite som du säger, om man är naturligt smal, är det inte naturlig skönhet då? Folk säger ofta att man inte ska reta folk för att dom är överviktiga, men dom som är jättesmala då? Är det okej att trampa ner på dom och säga “du borde åka till USA och tjocka upp dig lite”, som en tjej faktiskt sa till mig en gång. Dom kanske menar väl, jag vet inte, men det sårar faktiskt. Jag är nöjd med mig själv, och vill att folk accepterar att jag faktiskt är väldigt smal, på naturlig väg. Idag får jag i och för sig inte så mycket kommentarer om min smalhet, men det var värre för ett par år sedan, så det var verkligen jättebra att du tog upp det! Jag är naturligt smal, så är det bara, men jag kan inte ändra på hur jag ser ut, så då vore det ju bara jobbigt om jag inte gillade hur jag ser ut. Jag ser ut som jag gör, så jag kan lika gärna vara nöjd med mig själv. Så himla glad att du tog upp frågan, sjukt bra text, verkligen!

 • ida says:

  Riktigt bra skrivet! jag kommer nog kommentera det samma som många andra, men jag gör det ändå. jag har också problem med detta, eller problem vet jag inte om man kan kalla det för de som är ” problemet ” är ju egentligen dem som håller på att kränka de som är smala. jag har många gånger fått höra att jag är för smal, måste äta mer, om jag har ätstörningar osv. det är inget kul att få höra men jag har börjat bli van, jag kommer aldrig acceptera det men som sagt, andra människor lider för oss andra tyvärr och genom det vill man trycka ner oss. fyfan för dem säger jag bara. så hemskt! Hoppas det blir bättre, och jag håller tummarna för dig för du är en sån fin människa och verkar vara så stark! Kram
  grym text, glöm inte de1

 • amanda says:

  tycker det är skillnad på att vara naturligt smal och “benig” (som du blir om du bantar). du är jättefin victoria!

 • Anonymous says:

  Pluggar faktist sånthär och gjort i några år. Du kan få FETING skadestånd om du går vidare med det.. DU är super vacker! Kram

 • Linnea says:

  tack tack tack

 • little me says:

  Sköt om dig fina du! Du är verkligen super fin precis som du är!
  Kramar till dig!

 • Anonymous says:

  Om du Verkligen verkligen vill gå upp några kilon som du skriver så börja träna. Bygg muskler. Om du inte vet hur du ska träna eller lyfta rätt.. osv, så finns det många duktiga personliga tränare. Annars bra och inspirerande blogg!

 • Anonymous says:

  Om du Verkligen verkligen vill gå upp några kilon som du skriver så börja träna! Bygg muskler. Om du inte vet hur du ska träna eller lyfta rätt.. osv, så finns det många duktiga personliga tränare. Annars bra & inspirerande blogg!

 • bea says:

  Sjukt bra skrivet! Jag är även en av de rätt många tjejer som har bra ämnesomsättning och inte KAN få större massa fett på kroppen. Jag äter vad jag vill och motionerar efter mina behov (ej efter min vikt). Ända sedan jag var lite fick jag höra hur lång och smal jag var och att jag var lik min pappa. Alla gånger tog jag inte detta positivt, speciellt inte när det upprepades hela tiden, då jag inte heller såg ut som de andra tjejerna. Avskyr det faktum att skolsystern på skolan har en kurva som beskriver “normalvärdet” för barns vikt och längd. Ända sedan mellanstadiet har jag höra att jag måste äta mer och om hur lågt mitt bmi är. Detta är någonting som är extremt störande, eftersom, precis som du skriver, är det helt okej att trycka på folk som är smala att äta mer, men de tjocka barnen i skolan tog de en nypa salt istället eftersom att det var så känsligt ämne för dem. Idioti. Vi som är smala och egentligen borde vara väldigt nöjda över hur vi ser ut (som alla andra ska göra) får påtryckningar om att vi inte är normala och att det inte är okej att se ut som vi gör, trots att man äter som en häst.

  Älskar att du tar upp ämnet på ett extremt bra sätt. Du verkar som en smart tjej, gillar det skarpt 🙂 kram!

 • Noeleen says:

  I’ve tried to read your post and I think I”ve managed to catch the main idea.
  Victoria, even don’t think about this stupid article! You are beautiful and your body is beautiful. It is obvious that you’re naturally small, as your proportions are great and you look absolutely healthy. And if you feel good you shouldn’t gain any weight to please someone else. Be yourself, some things just don’t worse your attention.

 • Linda says:

  Tycker att det är jätte viktigt att du tog upp detta! Sedan högstadiet har människor i min omgivning påpekat hur smal de tycker jag är och anklagat mig för anorexi. Att ständigt bli uppmärksammad för sin vikt ledde till att jag fick, precis som du, en sned syn på min kropp. Denna sneda syn har idag lett till en fixering vid att jag måste uppfylla den bild som människor runt omkring mig har skapat. De gav mig en identitet som smal och gjorde så att jag kände mig tvungen leva upp till den.
  Idag är jag 26år och jagas fortf av idioter som känner att de har rätten att kränka mig genom att utbrista “Men guuuud vad smal du är!!” på ett allt annat än positivt sätt. Jag förstår inte överhuvudtaget hur människor tror att de har rätten att kommentera andras utseenden. Sköt dig själv och skit i andra- är mitt allmänna råd till de idioter som känner sig tvungna att projicera sin osäkerhet på andra genom att kränka deras yttre.

  Du är vacker Victoria och så länge du trivs med dig själv och är frisk är det, det enda som räknas!

 • Pat says:

  You are Beautiful the way you are. I enjoy you and your photography you have an amazing eye and style sence. It is always great to see your latest adventures and newest styles your are very genuine. ThanK YOU for your great Blogg it is always great to visit.

 • Alexandra says:

  Du har så himla rätt fina Victoria. Jag och en vän pratade om det igår. Folk förstår inte att dom sårar mig när dom säger “har du ätit något idag?” eller tjatar om att mina ben är ohälsosamt smala. Dom förstår inte att det alltid gör ont när någon påpekar något de anser är ohälsosamt hos en kropp, varelse det är att man är smal eller tjock.

 • Tess says:

  hej igen. jag vill bara tacka för att du svarade på min kommentar och förklarade hur du tänkte! alla är vi klumpiga ibland 🙂 trevlig helg o tack för all inspiration! kram / Terese

 • Anna says:

  Så sjukt bra skrivet!! Håller helt och hållet med dig! och bara så du vet så är du min största förebild och jag och säkert alla andra som läser din blogg tycker du har skitfin kropp! 🙂 Jag har haft samma problem som dig och för mig velade det fram och tillbaka. Det var som om idealen sa åt mig att jag blev tvungen att ha något fel. Ibland tyckte jag att jag var för smal och ville gå upp i vikt (vilket inte gick) och ibland tyckte jag plötsligt att jag var tjock och ville bara bli smalare. Din text fick mig verkligen att tänka till och även fast jag fortfarande tyvärr har kvar kraven på att få idealkroppen så minskades det rejält efter att ha läst din text! 😀
  Din blogg är grym!! 🙂

 • I work in retail and everyday I hear people comment about my weight! Fellow employees are always saying “you need to eat!” ‘you’re too skinny!” Even customers make comments like “you’re so skinny” and give me glares. I think its so rude. I never walk up to anyone and say “you’re too fat!” “you need to stop eating!” because that would be socially unacceptable. Its so frustrating to hear. I eat constantly, mainly cookies and candy. The fact that I feel as if I have to defend myself and reply saying “I eat all the time” is ridiculous. No one should have to defend their weight. Its no ones business.

 • Olivia says:

  http://annaellinor.devote.se/blogs/18174314/i-agree.htm#WriteComment
  Tycker du har helt rätt! Annaellinor har också tagit upp ett liknande ämne, läs texten på bilden! Den stämmer verkligen bra, tycker jag. Kram

 • Alma says:

  Så bra skrivet!
  Jag får alltid höra att jag äter så mycket, och visst jag äter mycket mer än alla andra, men jag äter så mycket mat som min kropp behöver.

  Skulle vi inte bara kunna acceptera att alla är olika. Vi äter olika mycket och ser ut olika, och det är OKEJ!

  Du är otroligt fin victoria, strunta i allt annat skitsnack! 🙂

 • Emelie says:

  Du är snygg!

 • lisawho says:

  Jag tycker det snarare handlar om att vi UPPMÄRKSAMMAR endast de smala (även de som är det naturligt som tex dig) istället för att HÖJA att vi alla ser olika ut och uppmärksamma även STÖRRE kroppar. Tex så är ju majoriteten av oss människor lite mer mulliga, men ändå är det bara ben vi ser i tidningar och på nätet. Alternativt muskler men de är ju inte heller så lätt att nå. Så istället borde vi uppmärksamma alla kroppar och acceptera alla och inte bara höja en. För som du säger, om det plötsligt ska bli dåligt att vara smal så är det ju inte så mycket bättre än vad allt redan är (=att de ska vara fel att vara mullig).

  För tex kan vi ju kolla på Sveriges största bloggerskor, ingen av er är ju kraftiga, mulliga, eller har lår som går ihop. Så de är ju klart att ni bidrar till det hela även om just NI inte kan göra något åt det, eftersom de ändå är alla LÄSARE som gjort er stora. (Du, Kenza, Kissie, Paow, Blick osv)

  Och sen så är det ju mycket så i modevärlden att man ska vara smal och dom fortsätter att säga åt tjejer att gå ner i vikt, trots att man “lovat” att man ska sluta ha för smala modeller. Har tex en bekant som är redan jättesmal och jättelång men som nu blivit smalare och jag misstänker att det är för att en agentur har sagt åt henne att gå ner i vikt, då hon inte fått modella än. Eller en annan bekant som inte får vara modell längre trots att hon är jättelång och jättesmal men som hade 2 cm för mycket rumpa. Haha hur sjukt???

  Så som slutsats: Uppmärksamma alla kroppstyper mera!

 • karin says:

  håller med fullt ut! äntligen nån mer som känner och är som jag, sjukt bra sagt, tack victoria!!

 • Elin says:

  jättebra skrivet, så många kommentarer och frågor jag fått stå ut med i mina dagar, så många gånger som jag känt mig tvungen att äta mer trots att jag just idag inte var så hungrig för att annars dras genast slutsatsen att jag har ätstörningar. jag är både tacksam och nöjd med den kropp jag har, jag kan äta precis vad jag vill hur ofta jag än vill och det syns inte ens lite på min kropp, och jag älskar mat! att vara naturligt smal är en lyx som jag tänker bära med stolthet.
  Det är synd att det finns så många i världen som inte kan se i breda perspektiv!

  Victoria, du är skitsnygg från topp till tå!

 • Sara says:

  Seriously, this is so well written, Victoria, and embodies my feelings around this topic so fucking well, I can’t even explain it! Being a naturally skinny girl, I’ve hear my entire life that I’m too skinny, that I should eat more, that I look anorexic etc., and the frustrating and weird fact is that people seem to think it’s okey to say these things. It’s not like it’s socially accepted to tell a bigger person that he or she is too fat and should try eating less. I know that, especially in fashion, an unhealthy body image has been emphasized with rather skinny models walking down the runway, and because of this media has created this “bold is beautiful” body image that people should now try to achieve, and I’m aboslutely not saying that it’s not beautiful (!) but why does it always have to be an ideal body? God, I get so frustrated by this obsession of body ideals; YES curves are beautiful, but what about those people who can’t achieve those kind of curves? Are they supposed to be looked down at now? Can’t people just accept each other and themselves for who they are and embrace the fact that everyone is beautiful, regardless of size?

 • anna says:

  braaaaaa. du är så snygg!

 • Anonymous says:

  Jätte bra skrivet! Det värmer verkligen när jag nu idag är lite deppig efter att en av mina bästavänner senast idag kommenterade när jag böjde mig bakåt att mina höftben stack ut. Får ofta kommentarer om att jag aldrig är hungrig, men äter alltid ändå, speciellt när jag är med andra. Kan äta hur mycket som helst, bara om det är gott. Önskar dem kunde tänka länge ibland. Jag skulle aldrig få kommentera, du har två veck på magen eller din mage är rund. Tycker alla ska vara som dem är och jag gillar min kropp, men vill ine att folk kommenterar den negativt. Att jag är frisk är huvudsaken, det är alltid det som spelar roll enligt mig. Du är jätte snygg, alla människor är snygga på sitt sätt! Anmäl artikeln!

 • Emelie says:

  Jag förstår helt vad du menar och väldigt dumt av dom att ta din bild och kränka dig på detdär sättet, speciellt när du inte är det man kallar sjukligt smal. Men vill också tillägga hur irriterad jag blir över smala människor som säger att det är lika hemskt att kalla någon tjockis som att säga till någon att den är för smal, för det är skitsnack. Alla vet det innerst inne. Skillnaden är att större människor inte blir ACCEPTERADE. Det blir smala personer, oavsett hur måna glåpord dom tar emot, är dom accepterade. För det ses mer rätt att vara smal (och “för” smal”) än stor. Så ser det ut. De är fler “tjocka” som blir mobbade än jättesmala. Det har alltid varit så, hoppas verkligen att det förändras och att allt ska accepteras. Alla kroppar är vackra.

  Men jag tycker absolut att du har en poäng, och att du borde anmäla detdär på något sätt. Fruktansvärt. Jag tycker inte att du ser så smal ut att man får intrycket att du är sjuk, verkligen inte. Du är normalsmal i mina ögon.

 • Emelie says:

  Kan ju tillägga att jag blivit utsatt för både och. När jag var mindre var jag överviktig, var väldigt retad över det & fick höra “tjockis” av killarna hela tiden, kände mig så oattraktiv man bara kunde bli och sen kom alla bloggerskor som uttala sig om att det är fel att vara tjock. Slutade i princip att äta, tränade nästan ihjäl mig. För några månader sen fick jag höra “men gud vad smal du är!” och min lärare ringde min mamma och sa att jag inte äter i skolan heller. Jag blev helt sinnessjukt glad. Nu när jag är smal, har jag vänner. När jag var överviktig, hade jag ingen. Nu har jag killar efter mig, när jag var mindre kallade dom mig bara tjockis och skämtade om mig.

  Jag har varit på båda sidorna. Därför säger jag att det inte är lika hemskt att bli kallad “för” smal. Man är fortfarande accepterad på ett sätt som en stor människa har svårt för att bli i dagens läge.

 • Emma says:

  Men gud vad hemskt, din bild passar ju inte ens in där! Du är ju lågt ifrån ev av de som “hyllar” smalhet, speciellt med tanke på att du faktiskt ofta skriver om att du tränar och och äter kalori-rikt för att lägga på dig. Jag, personligen, tycker inte att du behöver göra det, men jag förstår att du är en människa precis som alla andra och har väl förmodligen komplex precis som alla andra. Men om du ser dig i spegeln och tycker du ser bra ut tycker jag inte att du ska gå upp i vikt bara för att andra människor tycker att du borde göra det. Tillåt dig själv att vara nöjd.

  Jag är en sån person som varken är smal eller tjock, “medium” skulle väl jag själv kalla det, andra kallar mig normal. Jag kan dock säga att jag varje dag är oerhört avundsjuk på dem som kan äta precis vad de vill och hur de vill och går inte upp i vikt. “Den gudomliga metabolismen” haha, medans jag, som inte kan leva utan choklad får dåligt samvete varje gång jag unnar mig godis eller skräpmat. Jag vet innerst inne att jag borde vara glad för det jag har, men det är himla svårt att vara nöjd, oavsett hur man ser ut. Allting har sina för och nackdelar liksom. Vad är idealet? Idealet är nog olika för alla. Jag skulle väl nog vilja kalla det att, idealet alltid är motsatsen av det man själv är. Inte för alla kanske, men för de flesta. Tänk om alla bara kunde släppa taget o vara nöjda. 🙂

 • Ebba says:

  Din text är så sjukt sann och jag fattar inte hur någon kan vara så korkad och lägga upp något sådant. Du är världens finaste, låt ingen ta ifrån dig det! Kram

 • Hej Victoria! Håller med dig till tusen procent. Har också skrivit ett inlägg om detta ämne på min blogg som du jätte gärna får ta en titt på 🙂 Länk till inlägget: http://amandahalsvik.blogspot.se/2012/01/sag-inte-vad-som-ar-ratt-for-nagon.html

 • Linnea says:

  Mode Ideal har alltid varit helt sjuka. Bra att du skriver det här. Tycker även att du ska ta upp att det faktiskt inte handlar om själva maten. Utan träning och kondition. Det spelar ingen roll vilken storlek man har, det jag tkr att man ska ta upp istället är hur mycket onyttigt folk äter. Det är skadligt, inte din vikt. Nu Vet jag för att jag har en syster som är mindre, så vet jag att hon kan äta två hamburgare varje dag utan att gå upp ett kilo. Och jag helt tvärt om. Måste man ens prata om hur Tjock eller Smal folk är? Kan man inte bara koncentrera sig på det som faktiskt är viktigt? Som vissa har blivit upprörda av blondinbella för att “hon äter en choklad kaka” lite för ofta. Vill att folk ska förstå att det inte ÄR storlek som är viktigt. Det är hur man mår.

  Dock tycker jag att det är bra att modeller inte är så smala så man ser benen. Vilket man inte gör på varken dig eller en naturligt smal tjej. Man ska vara nöjd med kroppen man har.
  Bra inlägg av dig

 • Lina says:

  Så jävla rätt, jag är också naturligt smal och känner likadant.
  och din kropp är hur fin som helst!

 • Amalia says:

  Tack Victoria!

 • Felicia says:

  Håller helt med! Jag har själv fötts med en naturligt smal kropp. Förut var jag hästägare och p.g.a. det red jag sju dagar i veckan och kämpade i stallet. Jag kan säga att jag åt fruktansvärt mycket på den tiden, eftersom jag gjorde av med så mycket energi och tränade mycket behövde jag ju äta. Kommentarerna jag möttes av? Jo, “hur kan du som är så smal äta så mycket?”. Oj, ursäkta mig för att jag inte går upp i vikt lika lätt. Det känns som att jag måste passa mig för att kläcka kommentarer som “oj oj, nu kan jag inte äta mer för då spräcker jag säkert byxorna” eller “gud så mätt jag blev”, för då får man sneda blickar. Jag är otroligt LESS på att människor ska få påpeka hur mycket dom vill om hur smal en människa är, men inte hur en större människa ser ut. Fel, fel, fel. Och för att nämna vågen: LÅT ALDRIG DEN BESTÄMMA ÖVER DIN KROPP. Jag är 175 cm lång och väger 70 kg. Det finns folk som är större i kroppen än mig som väger 10 kg mindre. Jag har en naturligt smal kropp, som de flesta skulle kunna tycka är för smalt, MEN, påpekar jag vad jag väger så tror folk att jag står och ljuger. Jag är lång, och är man lång behöver man något som väger upp det. Nej fy, det känns som att jag aldrig kommer till någon poäng. Men så ofta som dessa tankar har pulserat runt i mitt huvud går inte att föreställa sig. Jag skulle kunna skriva en bok om det här (haha, eller fortsätta den bok jag redan startat).

  Men det jag vill säga är att INGEN ska få påpeka att du är för smal och INGEN ska få påpeka att du är för tjock, så länge det inte påverkar hälsan negativt. Det tar lika hårt åt båda hållen. Kropp som kropp, den ska bara transportera dig till vart dina drömmar vill komma!

 • lucia says:

  jag förstår hur du känner och mår, här en nära vän med samma problem. Men jag måste säga att jag INTE ALLS tucker du är för smal! Jag tycker du här en fantastisk kropp och även perfekta normala kurvor. Du här ett väldigt friskt och hälsosamt utseende skulle jag säga, något som stärks ännu mer när du säger att fallet faktiskt är hälsosamt också. Som du säger ska man vara nöjd som du är, vilket du ska vara. Ha det så bra nu och tänk inte på detta!

 • Lotta ♥ says:

  Detta låter kanske fel i vissa personers öron men.. – jag tkr iaf att ben är vackert. Nyckel benen särskilt och höftben. Och revben tillome. Jag vet inte vad jag skulle göra om mina nyckel ben och höftben inte skulle synnas så bra som de gör nu eftersom de är de ända som jag veerkligen är nöjd med ^^
  Men jag känner igen mig i det där med att folk kallar en för smal, eller förr gjorde dom det. Och även om ingen skulle kunna tänka sig det så känns det (tror jag, vad skulle jag egentligen veta om den saken?) som när folk kallar en fet. Ingendera är kul. Och jag kan fortfarande tänka att jag borde få lite kött på benen, men jag kan inte göra nåt åt det. Går i släkten den här smalheten. Mwaah detta blev en jätte råddig kommentar men iaf hoppas du förstår, har mkt mer att säga men orkar inte rådda till den mer ^^

 • Astrid says:

  Tycker du har helt rätt Victoria, bara för att man är smal har man inte aneroxi och bara för att man är lite kurvig är man inte fet. Vi lever ju lander lagom där ingen får sticka ut för mycket. Jag är för det mesta nöjd med min kropp, men ibland känns det som om folk stör sig på att man är nöj,. det är som om man måste hata något på sin kropp för att bli accepterad!
  Kämpa på Victoria, du är jätte fin!

 • Anonymous says:

  You go girl! Så jävla bra skrivet!! Lider av samma problem, att kommentera hur smal någon är tar lika hårt som när någon kommenterar hur tjock någon är! Jag äter konstant när jag hemma men går inte upp i vikt ändå.. Ska man straffas då? Jag är den jag är ingen ska säga vad som är “normalt” & inte. Vi alls ser olika ut, det är bara till att acceptera! Va fick händer med samhället? Skärp er förfan.

 • Dionysia says:

  Victoria, i’m so angry after reading your blog. I cannot believe how gullible and naive people have become. It’s such a shame People believe everything they read and don’t use their common sense. I have struggled to put weight on my entire life, and have angered and hurt by poeples comments for as long as i can remember. But my skinny body was always natural and i ate more than people could believe (although eating too much is not healthy no matter size you are). Now i’m nearly 30yrs old and am a full size fuller than i ever have been (Uk 6-8) BUT, on my tiny frame im actually quite voluptuous. Silly society tries to make you think you either look like ‘THIS’ or like ‘THIS’. Black or white. But the human body is not black and white, there’s a grey area. People have forgotten that natural could mean absolutely anything. You could be naturally bony at size Uk 6, or you could be a size Uk10 but with hip bones that stick out. Some women have huge breasts but no bum or hips. Some women have wide hips no breasts. Some women like me, have always been ‘tiny’ but far from bony. I still get comments from people who don’t know me very well, very rudely point out that i’m ‘too skinny’. First of all, if only they knew that i actually put on weight!! lol Secondly the weight i put on wasn’t healthy because i had been eating alot of junk food. And thirdly, i fell like taking my clothes off for these people to see i have no bones sticking out, a big fat bum, and very ‘pillowy’ lol. Just a tiny frame! Even when you ignore what society says, and accept your body for how it naturally is, they will still say you’re unhealthy.
  It’s so very very upsetting that this is how people have become.

 • Eliza says:

  Urbra inlägg! Det är intressant hur idealen förändras. På 70-talet hade var och varannan människa BMI 16-19, nu anses det anorektiskt. Allting är relativt… Men att förstöra för andra genom att kritisera deras kroppar har aldrig varit och kommer aldrig att vara okej!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *