10 Months Update

Eline: Dags att byta till hennes namn här istället för baby, haha! Kom på igår att jag inte gjort någon 10-månaders uppdatering då hon tog sitt första steg (!). Dessa uppdateringar är ju för “privat bruk” också. Så kul att ha dokumenterat med allt som händer! Hon har blivit en kopia av sin pappa och är inte alls lik mig längre. Hon är fortfarande i en fas där hon bara underhåller sig själv genom att gå runt och äta på allt. Leker liksom inte. Hon älskar däremot tv:n. Hon har börjat släppa möbler och står helt själv, men kan inte ta sig upp från golvet till stående än. När jag lekte med henne igår tog hon dock ett steg framåt, så galet. Efter det har hon bara velat krya på fötterna, haha. Det går inte att läsa för henne då hon bara vill ta tag i boken och äta den. Så nu väntar jag på att hon ska sluta äta på allt och upptäcka saker på ett annat sätt. Just nu sover hon 9-9 med en uppvakning för att komma över till oss och en för mat. Sover ungefär 2-3 timmar på dagen, en sväng kl 11.30 och den andra kl 16. Har haft Pelle som smeknamn på henne och nu måste jag sluta, för hon har börjat lyssna mer på det än Ellie..Vi har även bytt från Nan 2 till 3, känner inte att hon är i behov av någon extra näring, haha.

Jag: Ellie är just nu i en fas där bara pappa får lägga henne vilket har tagit så hårt på mig denna vecka. När Erik varit borta har det varit så frustrerande, helst när jag vet hur trött hon är. Sen är timmarna dom sover den tiden jag har tid för mig själv och göra det jag måste eller vill, så att ligga i 2 timmar och försöka söva henne är också psykiskt jobbigt på så vis också. Hon är dock inte ledsen bara.. vaken. När jag ligger i sängen samtidigt som Erik får han dock absolut inte hålla henne utan då ska hon vara med mig. Så oklart. Sova i vagnen går dock bra när hon är med mig. Utöver det har vi en väldigt okomplicerad tid med Ellie, fylld med glädje och kärlek så jag njuter lite extra.

Bästa: För varje ny månad som går så får man mer och mer tillbaka. Att Ellie sträcker upp armarna för att komma upp och mysa, när hon tar tag i ansiktet för att borra in sig och pussas, eller lägger sitt huvud på ens axel är det absolut bästa.

Sämsta: Som jag skrev är det frustrerande att bara Erik får söva henne. Att hon har fått min eksem-hy är så typiskt, den var absolut värst när jag var mini  (nu har jag inte problem med det längre, mer än att jag har torr hy). Vi har också varit hos ögonläkaren och konstaterat att hennes syn måste korrigeras!

Funderingar: Vi kommer få en kallelse till ögonsjukhuset igen om ca tre månader för att kolla upp Ellies syn lite mer ingående. Hon kommer få en vätska i ögat och mer förstod jag inte riktigt. Har någon av er erfarenhet av detta syntest?

14 Responses to “10 Months Update”

 • Natasha says:

  Yupp I used to work in Ophthalmology- I recommend not looking you won’t like it – she may have a small case of strabismus ( cross eye ) but it could correct itself

 • D says:

  Så häftigt att se att Ellie har gått från baby till barn😍 Kallar ni henne någonsin för Eline, och är ni nöjda att ni gav henne det namnet trots att Ellie verkar vara det ni kör på mest?
  Jag pluggar till läkare, och enkelt sagt brukar man göra en synundersökning på barn där man först ger en typ av ögondroppar som vidgar pupillen, detta för att lättare kunna titta in till näthinnan, och sedan lyser man med en lampa och sätter linser av olika styrka framför ögat samtidigt som man tittar in i det, för att se när ljuset bryts rätt på näthinnan (synfel är ju vanligen när ljuset bryts framför eller bakom näthinnan istället för på den). Jag kan förstås inte svära på att det är detta som Ellie kommer få göra, men detta är det vanligaste enligt min erfarenhet. Jag har testat ögondropparna man får och det sved till lite grann när droppen träffade ögat, men verkligen inget farligt så det ska nog gå bra med Ellie <3

 • Hejhej! says:

  Vätska i ögonen är sannolikt bara ögondroppar för att pupillerna ska vidgas så att läkaren dels kan titta in på ögonbotten och se att allt ser bra ut där, och dels för att kunna göra en skiaskopi där man testar hur ljus bryts i ögat (har massa olika glas framför och pendlar med en ljuskägla för att se hur den passerar i pupillen, googla! Finns superbra youtubeklipp) och på så vis kunna avgöra vilket glas hon behöver ha!
  Hälsningar en läkarstudent som precis haft tenta på ögonkursen

 • Lotta says:

  Hej! Vi har en 10 månaders som precis gjort samma syntest som ni ska göra! Det gick jättebra och läkaren va så proffsig! Tog max 15 min och bebis va glad hela tiden! Vi behövde inte gå vidare med skelningen utan skulle komma tillbaka om ett halvår för att dubbelkolla. Detta va på St Eriks. Hälsn Charlotte

 • Eva says:

  Jag har gjort några synundersökningar när jag var barn pga skelning som sedan korrigerades (ramlade och slog huvudet vilket orsakade att jag började skela när jag var trött (dold skelning)). Vätskan är förmodligen bara utvidgande för pupillerna, den brukar användas ibland på barn i undersökningen av brytningsfel men också på specialundersökningarna. Jag kan personligen inte minnas att jag upplevt något obehag på undersökningarna jag var med om som barn, var ett tag sen då jag nu är 27. Man ser lite suddigt på nära håll ett kort tag efter att man fått vätskan i ögonen, men synen är grym om man tittar längre bort då hehe. Idag är synen på topp och skelningen är ett minne blott! 🙂

 • Lisa says:

  Står om undersökningen med ögondroppar som förstorar pupillen på 1177 🙂

  https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Skelning-hos-barn/

 • Terese says:

  Hej!
  Du kan säkert läsa om dropparna ovan, men jag har erfarenhet av skelning som barn och har även tagit sånna droppar som vuxen. Det gör att ögat (musklerna) slappnar av och de kan på så vis mäta hur stor skelningen är. Man ser suddigt och jag tycker det var rätt obehagligt någon timme efter, så är hon ledsen kan det säkert ha med det att göra. Tror framförallt jag såg dåligt på nära håll (typ telefonen-nära) 😉

  Ska hon opereras eller ska de mäta först? Du får isåfall mer än gärna höra av dig så kan jag berätta om mina upplevelser. Det har varit en tuff resa (mest för att man är tjej och sådär lagom ytlig, sen är det aldrig kul med synfel). Det är dock det BÄSTA sjukhuset och ni är i trygga händer om det krävs operation. Och hon kommer tacka er sen för att ni ”fixar” detta när hon är så liten.

  Lycka till och hör av dig om du undrar något ([email protected]). Kram!

 • Rebecca says:

  Känner att detta skulle kunna bli ett långt inlägg, men försöker göra det kort😂 På ett års kontrollen upptäckte dom något konstigt med synen (vi hade aldrig upplevt något konstigt), vi fick tid hos ögonmottagningen och dom konstaterade gråstarr. Vi har gått ca varannan månad sedan dess och använder ögonlapp 1 h om dagen för att träna det dåliga ögat. Strax innan hon fyllde 2 upptäckte dom att hon även har “vanliga synfel” (kan inte alla termer😂😂) och fick glasögon.
  Vi har en känslig tjej som avskydde läkarbesöken i början, dom kunde i stort sett inte titta på henne. Det går bättre nu, men dropparna är fortfarande inte kul, vi behöver vara 4 pers för att hålla fast henne, men när det väl är gjort så går det bra.

  Jag tyckte att allt detta var såååå jobbigt i början och grät flera gånger över det… vet inte exakt varför, men hatade känslan av att “det var något fel på mitt barn”. Man vill ju bara att allt ska vara bra. Nu är hon 3 år och glasögonen och ögonlappen är en helt naturlig del av vår vardag. Vi väntar fortfarande på att gråstarren ska bli såpass stor att dom opererar, men en sak i taget 😊 Tycker att du verkar ta det hela väldigt chill, du är en grym mamma!! ❤️❤️

 • Sofia says:

  Hej!
  Vår dotter skelar och har glasögon. Dropparna är inte farliga gör sä man kan mäta synfelet. Det har alltid gått jätte bra för oss hos ögonläkaren och inget att oror sig för. Vi upptäckte att Vår dotter skelade när hon var ett år. Lycka till det kommer gå jätte bra 😊

 • - says:

  Hej!
  Hur har ni löst skötbord med Ellie? Har ni det i sovrummet eller i badrummet? Vi bor i en sekelskiftslägenhet (läs minihandfat + minitoalett) så får inte plats med skötbord i badrummet…Är i v.28 nu och funderar på en bra lösning.

  Om ni hade skötbord, hur länge använde ni det? Jag tänker att ju större barnet blir kan man ju byta lite överallt så länge man har ett bra underlägg.

  Såå Tacksam för svar:)

 • Frida says:

  Du skrev att ni bytt från Nan 2 till 3, för att hon inte är i behov av någon extra näring, äter hon bara detta eller får hon ”vanlig” mat vid sidan om?

 • Nyfiken says:

  Varför kallar ni henne Ellie när hon heter Eline? Brukar inte ett smeknamn vara kortare än det riktiga namnet? Förstår bara inte varför hon måste ha ett smeknamn. Eline är ju kort och enkelt att uttala.

  • victoriatornegren says:

   svar: Nä, det behöver det väl ändå inte 🙂 Lous smeknamn är loulou, haha. Vi säger Ellie för att vi är mest vana med att kalla henne det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *