Baby 7 months update

7 months – 8342 g

 

Bebis: Haha åh, alltså sen Ellie började med ersättning har hon fått så mycket bebishull, SÅ jäkla gulligt. Ellie fortsätter i alla fall att upptäcka världen! Hon har blivit mer medveten om att saker får konsekvenser. Som när hon tappar en leksak så kikar hon efter den, förstår när handlingar betyder mat osv (när vi tar fram flaskan, hon försöker slita av mig BH:n, när vi tar på henne haklapp) och “lyssnar när man ropar på henne” eller säger åt henne. Hon krälar runt i hela lägenheten (älskar att krypa under saker, som tv-bänken), det går undan och hon vill äta på ALLT. Öppnar luckor och gräver i skåp, haha. Hennes favorit att äta på är sladdar. Så roligt att man kan stå med öppen famn och be henne komma och så krälar hon eller går i gåstol till en. SÅ underbart! Inga tänder ännu, hon kan inte sitta eller krypa. Hon sover fortfarande inte i egen säng, hon är i extra behov av fysisk kontakt just nu vid sömn.

Baby: Ellie keep on to discover the world! She has become more aware that things have consequences. Like when she drops a toy she looks at it, understands when actions mean food etc. (when we pick up the bottle, she tries to take off my bra) and “Listen to when you call her name” or tell her no. She crawls around throughout the apartment (loves to crawl under things like the TV bench), it goes away and she wants to eat at all. Opens gaps and digs in cabinets, haha. Her favorite to eat is wires. So funny that you can stand with open arms and ask her to come and then she crawls to you. How wonderful! No teeth yet and she can not sit. She still does not sleep in her own bed, she is in need of physical contact right now at sleep.

Jag: Just nu fungerar allt så bra så länge vi anpassar oss efter Ellies rutiner. Jag känner fortfarande inte att jag vill sluta amma helt, helst nu när Ellie är inne i en snuttig fas, så jag har faktiskt försökt öka produktionen lite (den höll på att försvinna helt), vilket har gått bra. Brukar tajma det när hon ska sova då liggamma är det som funkar bäst (hon är för okoncentrerad att amma om vi inte är i ett tyst mörkt rum, en av anledningarna till varför det inte fungerar att amma mer).  Utöver det känner jag mig ändå väldigt i fas, mycket energi!

Me: Right now everything works well as long as we adapt to Ellie’s routines. I still don’t want to stop breastfeeding completely, especially when Ellie is in a phase where she wants to be near me and ask for nearness, so I actually tried to increase production a bit, which has gone well. When it’s time to sleep, it’s what works best (she’s too unconcentrated to breastfeed if we’re not in a quiet dark room, that’s one of the reasons why it’s not working to breastfeed 100% anymore). In addition to that, I have a lot of energy!

Bästa just nu: Jag älskar att Ellie blir mer och mer “människa”. Det känns så himla roligt att lära känna henne mer för varje dag som går! Också så skönt att hon kan sitta i barnstol själv när man är ute och äter, haha.

Best right now: I love that Ellie becoming more and more “human”. It feels so much fun to get to know her more for each day! Also so nice that she can sit in highchairs herself while eating out, lol.

Sämsta just nu: Sömnen har alltid varit ett stort “problem”, även om vi haft en lång period nu när vi inte behövt söva henne i flera timmar per dag och att hon somnar relativt tidigt numera så är det kämpigt med en bebis som har svårt att komma ner i varv. Hon somnar väldigt sällan i vagnen och hon är i stort behov av sömn för att hon ska må bra. Därför blir vi lite begränsade när det kommer till aktiviteter där hon ska följa med. Just nu sover hon väldigt korta stunder och behöver därför sova oftare, så hon har inte så långa vakna stunder i sträck. Har tyvärr behövt undvika att ta med henne på mycket på slutet, just för att det alltid slutar med missnöjd bebis.

Worst thing right now: Sleep has always been a big problem, even though we had a long time now when we did not have to get her to sleep for several hours a day and that she falls asleep relatively early now it’s hard to fight a baby to “calm down” when it’s time to sleep. She rarely falls asleep in the stroller and she is in need of sleep to make her feel good. Therefore, we get a little limited when it comes to activities with her. Right now she sleeps very short times and therefore needs to sleep more often, so she does not have such long awake moments in a row. Unfortunately, I had to choose not to bring her on most of the things I do, just because it always ends with an unhappy baby.

Funderingar: Först och främst TACK för alla tips angående blöjeksem. Det hade som några av er misstänkte utvecklats till svamp och blev därför värre av att behandla det som eksem. Köpte en salva några av er tipsade om och det försvann på två dagar! Just nu undrar jag för er som samsover med era barn. Om ni också uppfattar att ert barn sover oroligt när ni inte är i sängen (alla gånger förutom natten dvs), vaknar ofta eller sover kortare stunder. Om det kanske bara är en fas eller om det finns något man kan göra.

Reflections: First of all, THANK YOU for all tips about her diaper rash. It’s gone now! At the moment, I wonder for those who have children that sleeps in your bed. If you also experiencing that your child is sleeping disturbingly when you are not in bed (all times except the night), wakes up often or sleeps shorter moments. Whether it’s only a phase or if there’s something you can do.

15 Responses to “Baby 7 months update”

 • Michelle says:

  Hej,
  Min som Liam är 5 mån. Sover hela natten sen han var 2 mån gammal. Ser till att han är ordentligt mätt. Han sover mellan oss på natten i en sovorm (2m lång) räcker att jag lägger en hand på honom på natten om han sover lite oroligt ”drömmer” så somnar han snabbt om. Alltid när jag lägger mig honom, så ligger jag bredvid honom en stund och låtsas sova själv.

  På dagen så vaggar jag honom inte, jag håller han i min famn så han är lugn, och bara lägger ner honom och stryker försiktigt kring hans ansikte, protesterar han tar jag upp honom och gör om. Brukar få han o sova på 5 min mitt på dagen. Han sover 3 ggr om dagen ca. 45-60 min. Ett av passen är ca 1-2h långt.

 • Malin says:

  Vi samsover inte just nu men ligger vi inte i sängen bredvid vaknar vår lilla kille hela tiden. Så fort vi lägger oss så sover han gott hela natten. Det är värdelöst eftersom det innebär att jag alltid lägger mig strax innan åtta… han är åtta månader.

 • Sofia Landin says:

  Vi har en liten kille på drygt ett halvår som sover mellan oss i babynest. Han har varit väldigt tydlig hela tiden med att han vill sova med oss. I början gick det inte ens med babynestet utan han ville ligga så nära mig som möjligt. Jag tror att det kommer lite automatiskt när barnet känner sig redo. Just nu ligger han och sover där alldeles själv och det hade han aldrig gjort för några månader sen. På kvällen har vi börjat ge gröt och han sover länge med det i magen (antar att det är mycket mer mättande än bröstmjölk). Om han är orolig under natten brukar det hjälpa att han får hålla mig i handen. Och nappen såklart! Ja, kanske inte hjälpte så mycket men lite tankar från en annan mamma.

 • Ava says:

  Vi har samsovit sedan min lille kom för 7 månader sedan och han kan absolut inte sova själv. Efter att jag nattat honom i sängen måste jag ligga bredvid för att han ska sova en lång stund, då sover han alltid 1,5 – 2 timmar. Går jag iväg efter att han somnat sover han max 30 minuter själv. Hänt enstaka gånger att han sovit lite längre när jag inte är med.
  Rekommenderar inte att ligga bredvid, jag har typ inget eget liv och hinner inte ett smack men min bebis blir den argaste bebisen i världen om inte han får sova.. Jag har ännu inte kommit på en bra lösning…

 • Sara says:

  Min pojke på 9,5 månader har också precis som Ellie problem med att varva ner själv. Han somnar inte i vagnen och vi samsover och har alltid gjort. De enda gånger han napar längre än 30 min är ifall jag ligger bredvid honom alla sovstunder. Det är ju superbegränsande för mig såklart då jag får noll egentid, men har inställningen att det släpper när han är redo hah! Testar med jämna mellanrum att låta honom sova själv. Inte så mycket till hjälp eller råd men som svar på din fundering så sover han tusen ggr bättre när jag ligger bredvid!

 • Josefine says:

  Hej! Har en tjej som är lika gammal.. tyvärr har vi också sedan flera månader tillbaka haft de kämpigt just med sömnen. Ett tag ville hon snutta hela nätterna igenom=noll sömn för mamma 🙄 så bestämde mig nyligen för att sluta amma å bara äta 1g/natt, vi har även börjar vänja henne vid att somna själv och att sova i egen säng största delen av natten då vi stör varandra annars. Och detta har gjort att det börjar bli bättre, sakta men säkert längre perioder av sömn utan uppvak 👍🏻 Kämpa!

 • Stina says:

  Vår Ellie (hehe) som är 16 månader idag var exakt likadan. Supernyfiken & social. Somnade aldrig i vagnen och ville endast sova på mig eller sin pappa dagtid. Hon sov dessutom oftast bara 30 minuter i stöten. Det som tillslut gjorde att det blev bättre för oss var att dra ner antalet sovstunder (vilket inte gick förrän hon var typ 10 månader pga hon orkade ej och blev jättearg). När vi började ha två sovstunder och strikta rutiner ändrades så småningom allt (tog tid och mycket kämpande). Hon sov 1-2 timmar (själv!) i stöten och vi behövde inte söva henne i timmar.
  Nu sover hon en gång om dagen i 1-2 timmar och cirka 19-06 på natten oftast utan uppvak – i eget rum. Så kämpa på! Det kommer bli lättare.

 • Cami says:

  Hej! Har en bebis 5mnd som närmast alltid haft svårt att somna in och sova längre stunder. 45min dagtid och om vi har tur ibland det dubbla. Har vi otur blir det 20min. Det som funkat bäst är att ha bebis i bärsele eller sjal och sen studsa på träningsboll. Då kan jag eller sambo titta på serier medans bebis får somna in i lugn och ro. Tror man helt enkelt får ställe in sig på den bebis man har, dess personlighet och behov och va lyhörd som förälder vilket ni verkligen tycks vara. Pepp pepp o kämpa på det lossnar så småningom <3

 • Ina says:

  Hej min pojke är nu 19 månader men jag känner igen det du och många i kommentarerna beskriver så väl. För oss var det ingen fas, utan det är sån han är helt enkelt. Jag ska vara ärlig och säga att vi aldrig riktigt hittade en lösning. Nu somnar han iaf i egen säng men de allra flesta nätter får vi fortfarande plocka upp honom vid något tillfälle och så får han sova klart resten hos oss. Kanske finns det en lösning men för mig blev det till slut att bara acceptera att så här är min bebis. Han behöver tryggheten från mig för att sova bra, annars vaknar han snabbt eller sover oroligt så som du beskriver. När man tänker på det är det ju egentligen väldigt naturligt! De är ju så små. Jag tror vi ofta känner en stress över att de ska bli självständiga för tidigt. Mitt tips är att följa din bebis behov och personlighet, en dag kmr hon kunna sova själv, tills dess håll ut <3

  • Siri says:

   Kunde varit jag som hade skrivit detta! Vår dotter har varit precis likadan, hon är 23 månader ni. Har varit riktigt jobbigt i perioder, men alla barn är ju olika och vi har insett att vi fick en riktig kängruunge :).

 • Elin Forsberg says:

  På kvällarna har det efter 4-5 månaders ålder varit enklast att natta i egen säng (spjälsäng alltså), eller egentligen oftast i famnen och sen lagt ner i spjälsängen när de somnat. De har vaknat flera gånger under kvällarna om de nattats i vår säng, jämfört med 0-2 ggr om de nattats i spjälsäng (+ varit lätta att söva om). Sen har de ändå vaknat och burits över till vår säng ungefär den tid vi själva lagt oss, eller lite senare, så på själva nätterna samsover vi. Haft exakt samma rutiner med dottern (4,5 år nu) som med sonen (1 nu) och det har funkat jättebra, men alla barn är ju Så olika!

  Lycka till vidare 🙂

 • L says:

  Hej!
  Jag undrar vad salvan heter som du behandlade svampen med? Den verkar mycket bra och effektiv!
  Tack på Förhand!

 • Nina says:

  Vi samsover med vår dotter som är 10.5 månad och hon sover helt klart allra bäst när vi också ligger i sängen. Hon har också som Ellie svårt att komma ner i varv då hon har såååå mycket energi och bara vill krypa runt och hitta på bus. Det går i dagsläget inte ens att försöka söva henne i sin egen säng då det bara är skrik och gråt och ledertill att hon blir mer vaken.. 😤

 • Lisa says:

  Kan tipsa dig(och andra) om att läsa på 1177 om Barn och Sömn. Fungerar det att samsova så finns det ingen anledning att vänja om, men annars är det aldrig försent att vänja barn vid nya rutiner 🙂

 • Elin says:

  Hej!

  Vi har en 14-månaders och samsover fortfarande. Det har vi mer eller mindre gjort sedan dag ett. Vi söver honom med välling (tidigare amning) i sin säng vid 19 och sedan kommer han in till oss runt 23. Han är väldigt närhetskrävande när han ska sova och vi har märkt att det här funkar bäst för oss. Nu sover han en gång per dag dagtid, så det är lite lättare med aktiviteter nu. Vi försöker alltid att sova hemma eftersom det är svårt för honom att sova längre stunder i vagnen. Som du säger, livet blir enklare om man anpassat sig efter de små cheferna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *