Baby Week 6

6 Weeks Old

 

Bebis Utveckling: Ellie är nu 55,5 cm lång och väger 4500 gram. Det känns verkligen som att det händer nya saker varje dag! Hon är så stark i nacken och har börjat bebis-prata massor så man kan ha “konversationer” med henne, så kul. Hon är enligt oss och andra så himla med för att vara så liten. Hon brukar stirra mycket också, rakt in i ögonen och tittar man in i hennes börjar hon oftast att le massor. Man blir så glad! Hon har börjat bli väldigt nyfiken och älskar när vi bär runt på henne så hon kan få kika runt. Förra veckan började hennes ögon tåras när hon gråter också. Hennes vakna stunder på dagarna blir bara längre och längre.

Baby’s Progress: Ellie is now 55.5 cm tall and weighs 4500 grams. It really feels like new things happen every day! She’s so strong in her neck and has begun child-speaking so you can have “conversations” with her, so fun. She is, according to us and others, so alert for being so small. She usually stares a lot too, right in your eyes and looks into her, she usually begins to smile a lot. You get so happy! She has begun to be very curious and loves when we wear her so she can peek around. Last week, her eyes began to tear when she cried too. Her waking moments on the days just get longer and longer.

Min status: Psykiskt känner jag mig väldigt stabil och jag har kommit in i en bra balans med att planera mina dagar. Vissa saker som egentligen hade tagit mig någon timma kan istället bli framskjutet i dagar. Så det gäller att ha framförhållning. Jag skulle säga att all vätska i kroppen är borta nu, så kvar är bara några kg från startvikt. En blandning av fett och överskottshud skulle jag tro, haha. Tydligen så får personer som har mindre underhudsfett lite mer överskottshud på magen efter graviditeten. Sedan är det upp till kroppen att bestämma hur mycket som “går tillbaka” och inte – spännande. Min pigmentförändring runt naveln och randen på magen har börjat försvinna men mina magmuskler är fortfarande delade så jag fortsätter avvakta med träning.

My status: I feel very stable and I have come up with a good balance of planning my days. Some things that usually took me an hour can instead be advanced in days. So it’s important to have pre-emption. I would say that all the fluid in the body is gone now, so there are only a few kilograms from starting weight. A mixture of fat and excess skin would I believe haha. Obviously, people with less subcutaneous fat will get a little more excess skin on their stomach after their pregnancy. Then it is up to the body to decide how much “goes back”. My pigmentation around the belly button has begun to disappear but my abs are still divided so I will wait to visit to the gym.

Bästa: Att Ellie är världens bästa bebis enligt mig och Erik, haha. Nämen det tycker nog alla sina föräldrar om sina barn men hon är bara så himla välmående, belåten (för det mesta, hehe), glad och sover så bra. Vi är så tacksamma för att hon inte verkar uppleva några större besvär.

Best: That Ellie is the world’s best baby according to me and Erik, haha. Well, I guess all parents thinks that about their children, but she’s just so prosperous, happy and sleeping well. We are so grateful that she does not seem to experience any major inconveniences.

Sämsta: Ellie har fått navelgranulom. Syns speciellt på första bilden här ovan. Inget farligt och kommer försvinna när som helst, men just nu är det varigt och härligt, haha.

Worst: Ellie has got the navel granula. You can see it on the first image. Nothing dangerous and will disappear at any time, but right now it’s purulent and fresh, lol.

Funderingar: Mässling utbrott i Europa nu och vi ska ju ut och resa. Måste hålla extra koll på detta, annars tycker jag nog att det känns lite för risky att åka. Man vaccinerar ju inte mot mässling förrän 18 månader för att (om jag uppfattat det rätt) eftersom att jag är vaccinerad mot mässling så uppstår passiv immunitet för henne. Men att detta bara håller i sig första månaderna och sedan försvinner men att man alltså väntar med vaccination pga dessa antikroppar och att man inte vill “förstöra” den processen. Någon som har koll?

Reflections: Measles outbreaks in Europe now and we are going out and traveling. Must keep an eye on this, otherwise I think it’s a bit too risky to go. You are not vaccinated for measles until 18 months (if I feel right) because I am vaccinated against measles so passive immunity occurs to her. But this only lasts for the first months and then disappears but waiting for vaccination because of these antibodies and that you do not want to destroy that process. Know anything about that?

14 Responses to “Baby Week 6”

 • Tilde says:

  Jag bor i Göteborg där vi hade utbrott runt jul. Under utbrottet (och fortfarande tror jag) började dom erbjuda att ta vaccinet redan från 12 månader men inte tidigare än så. Fråga på bvc! Jag skulle annars som du följa hur det utvecklar sig. Dyker det upp smittade dit ni ska? Flyger ni direkt från Sverige eller mellanlandar? Eftersom det är såpass smittsam luftburen sjukdom känns ju flyget som störst risk. Om det är direktflyg från Sverige mindre risk tänker jag. Om det inte är ett stort utbrott precis dit ni ska så går det ju att minska risken mycket bara genom att undvika folkmassor på stängd yta alltså typ gallerior och sånt.

 • Louise says:

  Kolla med BVC, jag har hört att om man ska ut och resa kan barnet få spruta redan vid 9 månaders ålder.

 • Vem tycker ni (du och Erik) att hon är mest lik? Hon är kanske för ung för att göra den jämförelsen men det hade varit kul att veta 😛

  • victoriatornegren says:

   svar: Hon är en kopia av mig som barn! Men vi börjar faktiskt tycka att hennes ögon börjar likna mer och mer Eriks. Ögonfransar, form och färg 😀

 • Matilda says:

  Vi ska ut och resa till Kroatien och min son får därför första dos för mässlingen vid 6 månader 😊

 • Josefin says:

  Hej! Jag reste med min son och fick vaccinera honom när han var 9 månader, det är det yngsta dom kan vara för vaccination!

 • Emma says:

  Vad hon är lik dig på översta bilden! 😍

 • Stina says:

  Du kan ta tidigast vid 6 mån om du ska ut och resa och sedan en till senare. Det positiva med att ta vid 18 mån är att barnet bara behlöver en spruta:) så är det i Skåne iaf och troligtvis även i Sthlm.
  Mvh stina

 • Michaela wåhlander says:

  Vi har fått gett vår bebis mpr vaccin innan för vi ska till Grekland nu i maj. Jag ammar fortf och vår sköterska sa att det ändå är bättre än inget och att han får skydd iaf samt en till spruta sen iom att antikropparna från min kropp.

 • Elin says:

  Blir som lite full i skratt när jag läser hur stor hon är nu eftersom hon är ungefär lika stor som min yngsta var när han föddes. Han vägde 4610g och var 55 cm lång när han kom ut. Barnmorskan sa att han hade den grövsta navelsträng hon sett så det hade väl passerat en hel del näring där. 😉 Tur han var nr 3 så två hade plogat upp vägen innan, annars hade hade det nog aldrig gått. Ha det bäst! / Elin

  • victoriatornegren says:

   svar: Haha jamen jag har faktiskt tänkt på det! Är inte avis om man säger så, hahah. Bra kämpat 😉

 • Sandra says:

  Åh. Så fin er ellie! Skulle vår bli en flicka, vi visste aldrig kön, så hade vi planerat elly eller elle. Men nu blev det en liten kille istället:) ville bara säga att tur att du ammar för det är bästa skyddet när ni nu ska resa så tidigt med henne. Vår kille är 9 månader nu och vi ska resa i maj till Spanien och jag har precis slutet amma. Det bästa är att från de är 9 månader är det lagligt att få ta mässlingsprutan första gången i Sverige 🙂 så V har fått den idag men det blir ju inget fullt skydd som kan hålla hela livet, så de får alltid en till dos vid 18 månader. Superbra tycker vi. Men ska ni ut och resa sen runt 9 månader så säg bara till BVC så får ni en extra dos 🙂 kram till er!

 • Denise K says:

  Hej,

  En riktig sötnos ni har!

  Med min äldsta (som är 4,5 år) fick vi ta en mässlingspruta vid 9 månader för att resa utomlands, men som måste tas igen vid 18 månader för att den ska hålla. Det är det tidigaste som den kan ges. En väninna som åkte till Rom med sin 4 månaders nu var orolig, men läkaren sa att så länge bebisen helammas så är det väldigt liten chans, men måste någon av föräldrarna eller syskon till akut/sjukhus så ska bebisen inte följa med.

  Hoppas det var något!
  Kram kram

 • Johanna says:

  Nu har du kanske redan fått svar från BVC, men vår son fick mässling-vaccin när han var 6 månader inför att vi skulle åka till Mauritius (och fick därefter som vanligt – vid 18 månader). 6 månader är gränsen i Värmland iaf (om det skiljer mellan olika landsting?) 😊 Så mysigt att åka på familjesemester! 💞

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *