Summary Of My Pregnancy

Sammanfattning av min graviditet

Min graviditet börjar ju “lida mot sitt slut” (förhoppningsvis, haha) och jag kände att det var dags att sammanfatta min graviditet. Tänker att sådant kan vara så roligt att ha när man fått lite distans och åren går. Först bara tänkt till privat bruk men sedan tänkte jag att vissa av er kanske uppskattar att läsa! Ska fylla på med lite mer info när bebis kommit också.

My pregnancy is about to come to an end (hopefully, lol) and I felt it was time to sum up my pregnancy. I think it can be so fun to have when you get older. First It was planned for private use but then I thought maybe some of you might appreciate to read it too. I’m gonna fill in more about the baby when she’s with us.

 

KORT FAKTA
QUICK FACT

 

När fick du reda på att du var gravid? 25:e juni Beräknat förlossningsdatum? 28:e februari Var det planerat? Ja, jag slutade med p-piller och blev gravid ca 1 vecka senare, haha. Hur fick du reda på att du var gravid? Jag gick över sex dagar från när jag skulle fått min mens och hade mensvärk som fasen. Slutade med att jag en sömnlös natt googlade “mensvärk vid graviditet”. Då visade det sig att molvärk är ett första vanligt symtom vid graviditet, så dagen efter köpte jag ett graviditetstest på en gång som visade ett stort plus. I vilken vecka var du i då? Vecka 5 Hur gammal var du och din partner då? Jag var 25 och Erik 28. När berättade ni för andra? Min syster och hennes kille fick veta redan samma dag vi gjorde gravidtetstestet. Vår familj fick veta efter första ultraljudet (KUB) i vecka 13 och sedan vänner och kollegor lite utspritt innan “offentligheten” fick veta just efter rutinultraljudet i vecka 19.

When did you find out you were pregnant? 25th of june. Estimated date of birth? 28th of February. Was it planned? Yes, I stopped with birth control pills and got pregnant the week after. How did you get to know you were pregnant? I passed six days over my menstruation and had the worse menstrual pain ever. It ended with me a sleepless night googled “menstruation pain and pregnancy”. And yep, it could be one of the first symptoms so the day after I bought a pregnancy test which was positive. In which week were you in? Week 5 How old were you and your partner? I was 25 and Erik 28. When did you tell others? My sister and her boyfriend got to know the same day as the pregnancy test. Our family got to know after the first ultrasound (KUB) and some friends and colleagues just before we made it official in social media right after the routine ultra sound in week 19.

 

BEBIS
BABY

 

Kön? Flicka Första fosterrörelser? Just efter första ultraljudet i vecka 13. Sedan dröjde det tills vecka 17 Aktiv eller lugn bebis? Så galet aktiv bebis. Trodde aldrig jag skulle få känna så mycket rörelser!

Gender? Girl First fetal movements? Right after our first ultrasound in week 13. After that we didn’t feel anything until week 17 Active or calm baby? Super active little girl in there. Never though I would feel so many movements!

 

HUMÖR & FYSIK
MOOD & PHYSICS

 

Vilka gravidsymtom? Första tiden hade jag molvärk och upplevde en extrem trötthet och magknip. Inget illamående under hela graviditeten tack och lov! Kände av hormonerna rätt snabbt dock då jag började få extremt ömma bröst som växte till dubbel storlek på bara några veckor, samtidigt som jag fick dålig hy i både ansikte och rygg. Sedan lugnade hormonerna ned sig lite och jag fick istället problem med foglossning och nu på slutet karpaltunnelsyndrom pga svullnad. Har du varit aktiv? Jag började vara aktiv och träna upp kroppen i förebyggande syfte redan när jag slutade med p-piller. Hann ju dock inte gå så lång tid, hehe. Men jag har varit aktiv nästan alla dagar under min graviditet och sett till att i alla fall försöka motionera 30 minuter-1 timme dagligen. Orolig eller känslig? Orolig som sjutton första tiden innan “orosveckorna” var över, sedan pga aktiv bebis har jag inte känt så mycket oro. Jag har varit rätt känslig och gråtit till väldigt konstiga saker, speciellt tv-program. Men överlag har jag nog gråtit mindre under graviditeten än i vanliga fall, haha. Hur mycket har du gått upp i vikt? 15-16 kg Har du foglossning?  Jag har haft alla olika former av foglossning från vecka 20 ungefär.

Which pregnant symptoms? The first time, I had mole pain and experienced extreme fatigue and abdominal cramps. No nauesa during the whole pregnancy, thank god. I felt the hormones quite quickly though when I started to get extremely sore breasts that grew to double size in just a few weeks, I got bad skin on my face and back. Then the hormones calmed down a bit, and instead I got problems with pelvic pain and now at the end of the carpal tunnel syndrome due to swelling. Have you been active? I started being active and training the body for prevention already when I stopped with birth control pills. I’ve been active almost every day during my pregnancy, and at least try to exercise 30 minutes-1 hour daily. Worried or sensitive? Super worried in the start before the risky weeks were over and after that we haven’t had to be so worried. Our active baby helped us a lot! I’ve been quite sensitive though and cried to weird things, especially tv-shows. But other than that I’ve cried less during my pregnancy than I usually do, lol. How much have you gained? 15-16 kg Do you have pelvic pain? I’ve had every kind of pelvic pain from around week 20.

 

UTSEENDE & KOST
LOOK & DIET

 

Favoritkläder under graviditeten? Jag har inte känt mig bekväm i större kläder utan jag har kört mycket tight och speciellt matchande set och helsvart. Gravidleggingsarna är de mest använda plagget och mitt stickade set från BikBok jag visat er. Kostvanor? Jag har aldrig varit så lite sugen på skräpmat som under graviditeten. Det tog mig flera månader att äta pizza (något jag annars äter typ en gång i veckan). Tror kroppen ställde in sig på det jag behövde så det har blivit mycket näringsrik mat och fokus på “tallriksmodellen”. Största cravings? Druckit så extremt mycket citronvatten och haft cravings på citrus överlag. Ätit tonvis med frukt men också börjat gilla choklad som jag aldrig tyckt om. Min obsession för efterrätt/bakelser har också tagits till nästa nivå, haha. Har du fått bristningar? Jag har fått en liten bristning där jag haft navelpiercing innan, annars ingenting på magen. Upptäckte just några nya på ena skinkan dock, haha. Pigmentförändringar? Ja, Linea nigra (en strimma på magen) Har du lagt på dig mycket vätska? Min kropp blev en svamp runt jul och det har varit väldigt kämpigt att försöka hålla det under kontroll. Har fått kompromissa med mig själv och mina vanor, men jag har också lärt mig väldigt mycket av vad min kropp mår bra av och inte.


Favorite clothing during the pregnancy? I haven’t felt comfortable in overszied pieces so I’ve been wearing a lot of tight things and matching sets and mostly all black looks. The pregnancy leggings are the most used piece and my knitted set from BikBok that I showed you. Diets? I’m a girl who been eating junkfood almost every day since years back but during my pregnancy it took me months to even take a pizza slice. I think my body just craved what I needed – nutritious food and focus on the “plate model”. Biggest cravings? Been drinking so much lemonwater and had a overall craving on citrus. Been eating so much fruit but also started to like chocolate (which I never liked before). My obsession for desserts/pastries is also on the next level, lol. Have you got any stretchmarks? I got a small one where I had my belly piecering a few years ago, but no other on my belly. Just realized some new ones on my butt though, lol. Pigmentation changes? Yes, Linea nigra (a line on the stomach). Much fluid in you body? My body turned to a sponge around christmas and I have had a hard time controlling it, lol. Had to compromise a lot with me and my habits, but I’ve also learned a lot of what’s good for my body and not.

 

ÖVRIGT
OTHER

 

KUB, NUPP or NIPT-test? Vi gjorde KUB test där vi fick 1:20.000 Värsta med graviditeten? Oron i början och smärtan i min kropp. Oron i början var nog den jobbigaste perioden jag haft i hela mitt liv. Jag längtar så efter att få “min kropp tillbaka”, en utan smärta och värk. Summera din graviditet med tre ord? Semlor, foglossning och magmys. Bästa med graviditeten? Så himla mysigt med en gravidmage, jag kommer verkligen sakna det. Jag har också min graviditet att tacka för ändrade kostvanor och att jag äntligen förstått fördelarna med träning. Vad kommer du ta med dig till nästa graviditet? Att inte vara lika rädd för de ytliga förändringarna trots att det kan vara ett stressmoment då det är bortom din kontroll. Man behöver inte vara bekväm med sina förändringar men i alla fall skapa en förståelse och distans till dem. Se hela bilden, för den är fantastisk.


KUB, Nucheal scan or NIPT-tests? 
We did a KUB-test where we got 1:20.000 Worse thing with the pregnancy? The anxiety in the beginning and the pain in my body. The first period was the worse period I had in my entire life. I’m longing to get my “own body back” without any pain. Best thing with the pregnancy?  It’s so cozy to have a pregnancy belly, I will miss it a lot. I also have my pregnancy to thank for my changed eating habits and that I finally got to experience the good thing with being active. What is your biggest lesson of this pregnancy? Not be as afraid over the superficial changes although it can be scary because it’s out of your control. You don’t need to feel comfortable with your changes, but you have to create an understanding and a distance to them. See the full picture, because it’s amazing.

4 Responses to “Summary Of My Pregnancy”

  • Johanna says:

    Härligt att läsa! Jag bloggade också under hela min graviditet och gör nu månadssammanfattningar av dotterns utveckling, såå roligt att läsa såhär i efterhand! 🙂

  • Tack för att du delar med dig, var väldigt roligt att läsa 🙂 Hoppas att hon tittar ut nu i veckan 😀

  • Var inte orolig fina du, förstår att det är jobbigt att inte känna rörelser så ofta som alla andra gör. Det pratas bara om att alla känner sin bebis sparka typ 50 gånger i timmen dygnet runt, aldrig om oss som har lugna bebisar som sparkar några gånger per dag. Jag hade också en jättelugn bebis. Vissa dagar låg jag och grät och grät för att han inte sparkade och jag trodde att han var död. Ibland kunde det gå 4 dagar utan minsta lilla rörelse när jag var i vecka 35-40. Men ut kom en superfrisk liten kille. Han är än idag (snart 4 månader) världens lugnaste och snällaste bebis. Han har sovit hela nätter sedan han föddes, alltså 10-13h/natt utan att vakna. Så för mig stämde det verkligen att så som bebisen är inne i magen är den på utsidan också. Du kanske också har en väldigt lugn och snäll bebis i magen? 😍 Kram!

    • victoriatornegren says:

      svar: Åh, vet inte var i texten du uppfattade att vi har en lugn bebis, hon är helt vild och känner henne hela tiden, haha. Tack för att du delar med dig dock, det berör garanterat andra <3 Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *