HOW TO SAVE MONEY WHEN IT COMES TO SHOPPING

buy1

 

Impulsköp är förmodligen den värsta boven när det kommer till att spendera pengar på kläder. Jag har därför börjat med olika saker jag tänkte dela med mig av:

1. Jag köper aldrig någonting på en gång (om det inte är någonting jag kollat upp sedan tidigare). Jag besöker alltid alla butiker jag vill och överväger sedan om det är någonting jag fortfarande vill ha. Jobbigt att gå tillbaka? Ja, om du inte förmår dig att gå tillbaka så ville du nog inte ha plagget tillräckligt mycket ändå. Om du är rädd att det ska ta slut så går det oftast att lägga undan.

2. Jag måste se mig själv bära plagget till minst tre olika tillfällen och tre olika looks innan jag beslutar mig för att köpa det (om det inte är inför ett speciellt tillfälle).

3. Handla för nuet – inte för framtiden. Förut gjorde jag så många köp bara för att “åh, det här kommer jag kunna ha i sommar/vinter”. Det slutar alltid upp med att när tiden väl är framme har man hittat nytt och plaggen man köpte då känns inte alls lika roliga längre.

4. Shoppa ensam. Även om det såklart är supertrevligt att gå en shoppingrunda med någon så tenderar alltid ditt sällskap att engagera sig väldigt positivt i ens köp och nästan trigga igång en och varandra till att köpa mer. Det är sällan någon säger “nej, den behöver du inte”.

/ Impulse buying is probably my worst enemy when it comes to shopping. Therefor I have some things that I’ve started with that I wanted to tell you about. 1. I never buy things when I first see it (if it isn’t something that I’ve already checked up since earlier). I always visit all the shops I want and when I’m done I think about the pieces and then I’ll go back and buy the things I still interested of. If it feels hard to back, well.. then you don’t like the piece enough any way. 2. I need to se myself wearing it three different times and with three different combinations before I buy it (if I’m not buying anything for a special event). 3. Shop for now, not for then. So many times I buy things for a coming season and when the times comes, I’m already tired or forgot about them.   Shop alone, even if it’s a nice activity for you and your friends they we always end up pushing each other to buy more things. Have you ever heard your friend saying “oh no, you don’t need that”. 

 

buy4

 

Ta ut pengar! Jag saknar tyvärr lite respekt för siffror på ett kort och det är framförallt alldeles för enkelt att bara dra kortet och tappa kontroll över de pengar man spenderar. I slutet av dagen brukar jag helt sakna uppfattning om hur mycket jag gjort av med. Jag tycker helt klart att man blir mer medveten om vilka pengar man spenderar med kontanter i jämförelse med kort. Att “spräcka” en femhunka är ju så mycket jobbigare än att dra sitt kort. Och visste ni att statistikt räknat handlar mellan 20-50% mer om man har kort än om man har kontanter.

/ Take out money! I have no respect for numbers on an account and it’s so easy to just swipe your card and loose control over the money that you spend. In the end of the day I have no clue over how much money I’be been spending. You get so much more aware with cash. And did you know that you spend up to 20%-50% more money with a card instead of cash?

 

buy6

 

Att handla budget är inte alltid lönsamt. Så många jeans och t-shirts jag förbrukat bara för att jag inte tänkt långsiktigt. Oftast håller inte budget-produkter mer än någon tvätt. Antingen så blir det hål i sömmar eller så tappar plagget formen eller färgen. Självklart finns det budgetmärken som har förvånansvärt bra kvalité och dyrare märken med förvånansvärt dålig kvalité, men generellt är det inte så.

Därför lägger jag hellre mer pengar på bra basplagg med kvalité och mindre pengar på trender. Vi har så många bra budgetkedjor idag att kunna hänga med i trenderna. Då trender oftast är väldigt kortsiktiga slutar det ändå ganska snabbt upp med att plagget ligger och dammar i garderoben efter någon tvätt.

/ To buy budget things isn’t always the best idea. So many jeans and t-shirts I’ve been buying just because it just feels like the cheapest option. Budget pieces don’t last longer than a wash or two. Either they get broken, the fit destroys or the color disappears. Of course there is some budget brand that have good quality and of course there is some luxury brand with bad quality. But that’s just exceptions. Therefor I spend more money on basic clothes and less money on trends. The budget stores are more than enough to make you be able to follow the trends. 

 

buy2

 

Second Hand shopping är så himla bra på så många vis. Att sälja ger dig mer utrymme i garderoben, ger någon annan användning för det du inte använder och framförallt mer pengar till att spendera på nya saker och second hand är framförallt bra för miljön.

Jag kan dock erkänna att jag inte är någon som gillar att gå i second hand-butiker och handla. Jag älskar dock Ebay (där jag köpt många av mina Levi’s Jeans och shorts), även sidor som tex What Goes Around Comes Around NYC, Vestiaire Collective och såklart Trendsales där jag både sålt och köpt några av mina designerväskor och plagg.


/ Second Hand Shopping is so good in many ways. To sell pieces gives you more space in your wardrobe, give someone else the chance to use something that you don’t and of course more money to buy new things and it’s good for the environment. I must be honest to say that I’m not that person that likes to buy things at Second Hand stores but I do love the online second hand shopping. Ebay (where I bought almost all my Levi’s jeans and shorts) also websites as What Goes Around Comes Around NYCVestiaire Collective and of course Trendsales where I bought and sold both of my designes bags and pieces.

10 Responses to “HOW TO SAVE MONEY WHEN IT COMES TO SHOPPING”

 • Simi says:

  Yes Impulse buying just isn’t a good look, especially those items in sales as they are not long lasting and cost more in the long run. There is some good advice here, especially the cash as whipping out the amex every time doesn’t allow you to see how much you spend although you can get notifications if you have an iPhone.
  Good post x
  http://similindgren.blogspot.com

 • Lauren says:

  I definitely agree with cash and not card. It makes it so much easier to manage what you’re spending x

  http://www.wonkylauren.com

 • Eva says:

  impulse buying is definitely something I need to work on! great tips!

 • Josefin M says:

  Jag tar oftast ut kontanter inför varje vecka så har jag en begränsning på mig själv som jag inte får överskrida den veckan! x
  http://josefinmolanders.blogspot.co.uk

 • Paddington says:

  although I knew about these advices how to safe money when it comes to shopping it’s good that you listet everything up in one post again . also especially the parts about what to do with old clothes and advices in general which thinkings you do before buying an item.
  BUT also many other agree on the cash payment I made an other experience. I safe more money when I pay with card than with credit. When I have cash with me to me it’s easier gone cause its just there… if I have no cash with me I also kind of hesitate on buying stuff cause I have no overview off my financial situation. so I would need to check first to be more confident about buying something and that way is often to complicated cause I would have to find an atm to check my account. to much trouble ….
  I also don’t use online banking cause I don’t want to know about my financials all the time. I prefer having doubts about if I have enough money than knowing and counting what I can effort to buy. this actually keeps me away from buying. but I think this is a personal matter and depends on each mindset…

 • ISA says:

  Uh vad jag kände att jag gör ALLA fel, haha. denna lista ska jag nog ha i bakhuvudet mer 😉

 • I’m so guilty of impulse buying. Thanks for the tips!

  Katria
  katriabelrose.blogspot.co.uk

 • Therese says:

  När kommer din a-frame bikini i organge ut? 🙂 fanns med på sidan under “kommer snart” men nu verkar den försvunnit? Den är ju såå fin!

  • victoriatornegren says:

   svar: Vi väntar på leverans, men förhoppningsvis i slutet på denna månad :)! Säger till här :*

 • Bea says:

  Så bra inlägg och så viktigt att få fram de här budskapen i det konsumtionssamhälle vi lever i. Jättebra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *